Aktuellt i maj
Sköna maj, välkommen till vår jord igen!
Bara ordet maj låter som ljuv musik! På tröskeln till sommaren breder denna månad ut sig som en grönskande matta, fylld av färger, fågelsång och spirande liv. Grönskan exploderar omkring oss och maj gör verkligen "så att blommorna blommar". Det är dags att njuta av den ljumma vårluften, ge sig ut i naturen, och kanske roas av fåglarnas ungar som vingligt lämnar sina bon på jakt efter äventyret.
Majmånad har en rik och spännande historia. Det gamla nordiska månadsnamnet maja kommer från fornnordiskans ”maja”, vilket betyder ”att klä med gröna löv” – något vi fortfarande gör när vi smyckar majstänger och festlokaler vid vårens ankomst. Ett annat gammalt svenskt namn för maj är Blomstermånad.
Ordet maj har sitt ursprung i det latinska maius, och månaden var i antikens Rom helgad åt himmelsguden Jupiter Maius. Han var inte bara vädrets och himlens härskare utan även samhällets beskyddare, garant för fred och ordning. I den grekiska mytologin förknippas månaden med gudinnan Maia, moder till Hermes och symbol för växtlighet och tillväxt. Oavsett mytologiskt ursprung, har månaden alltid förknippats med liv, förnyelse och kraft.
I Sverige har vi länge firat Första maj som en arbetarhelgdag, men maj rymmer många fler anledningar till firande. Under månaden infaller både Kristi Himmelsfärdsdag, Pingst och Mors Dag (i år den 30 maj), och varför inte även fira alla som heter Maj lite extra den 19 maj? Detta är tiden att välkomna både våren och gemenskapen. Maj är också förknippat med äldre traditioner som majvisor, där bybor for runt med ett grönskande ris och sjöng in den nya säsongen.
Bondepraktikan säger så här:
"I denna månad skall man warmt bada, och bruka warm spis, och det är godt att taga drick till sig, som gör blod, och skall man intet djurs hufwud äta, förty det gör menniskans hjerta märkelig skada; man skall bruka malört och salvia i sin dryck."
Maj i trädgården – arbete och njutning
Maj innebär hektiska men lustfyllda dagar i trädgården, då allt åter vaknar till liv. Kom ihåg: det viktigaste är inte att bocka av varje punkt på att-göra-listan, utan att njuta av stundens ljus och doft.
Viktiga arbetsuppgifter och trädgårdstips
Så och plantera
- Direktsådd av det mesta går nu fint när jorden blivit varm. Är du osäker på temperaturen, använd gärna en jordtermometer – idealt 10–15 grader. Värmekrävande grönsaker som bönor får vänta tills det är ännu varmare.
- Lök sätts så fort jorden reder sig – har du missat detta är det hög tid nu.
- Potatis sätts när jorden är tillräckligt varm. I södra Sverige är det kanske redan dags att kupa. I hink ger förgrodd potatis extra tidig skörd till midsommar.
Gräsmatta och jord
- Så nya gräsmattor eller reparera kala fläckar; maj är perfekt eftersom gräset får tid att rota sig och därmed blir mer torktåligt. Håll sådden fuktig och undvik att trampa på den – använd trampstenar.
- Gödsla etablerade gräsmattor med kväverik gräsmattegödsel. Rensa inte bort mossan maniskt – friskt gräs konkurrerar snart ut mossan.
- Redskapen förtjänar en sista omgång underhåll innan trädgårdssäsongen drar igång; slipa, smörj och laga om det behövs.
Skydda och stödja växter
- Plantera gärna tagetes, särskilt kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, bland lök och kål för att hålla fjärilar och nematoder borta. Gula blommor är mest effektiva, men andra färger finns för subtilare planteringar. Mylla ner växtrester på hösten för jordhälsa!
- Vitlök vid rosorna och andra känsliga växter skyddar mot mjöldagg och svartfläcksjuka.
- Höga perenner behöver stöd – sätt grenkäppar eller stativ tidigt.
Gödsel och jordvård
- Gödselråd: Algomin och höns- eller kogödsel passar det mesta. Surjordsväxter som rhododendron kräver egen specialgödsel. Clematis och rosor älskar hönsgödsel, och en extra giva till midsommar gör susen.
- Vänd och sålla kompost; sprid välbrunnen mylla kring rabatter och buskar.
Rabatter och plantor
- Inspektera rabatterna och gör en plan innan du åker till plantskolan, så att ha-begäret inte springer iväg!
- Avhärda dina förkultiverade plantor försiktigt. Starta med korta stunder utomhus i skuggan, öka gradvis och täck med väv vid behov. Plantera inte ut för tidigt – risken för chock är stor!
- När frostrisken är över, fyll urnor och amplar med pelargoner, petunior, margueriter och fuchsior, men ta in vid kall natt.
Skadedjur och ogräs
- Var vaksam på ohyra, särskilt liljebaggarna som lätt plockas för hand. Fler bekämpningsråd hittar du på Odla.nu.
- Ta tag i ogräset tidigt. Maskrosblommor kan ryckas bort, men akta så de inte hamnar i komposten – de kan gå i frö där! Varför inte äta ogräset? Maskros, kirskål och nässlor är delikatesser i sallad och paj.
Fler tips & traditioner för maj
Syrener – doft och skötsel
- Plocka in stora syrenbuketter under deras blomningstid och njut av doften! Tips för hållbara buketter finns här: I syrenernas tid.
- Risiga bondsyrener beskärs bäst på vårvintern, men direkt efter blomning kan du underhållsbeskära genom att ta bort gamla grenar och klippa bort vissna blomster för starkare återväxt.
- Samma gäller för andra vårblommande buskar – vänta tills blomningen är över innan du beskär!
Lökväxter och snittblommor
- Sena tulpaner och narcisser blommar – ta bort vissna blomställningar men låt blasten ge näring tillbaka till löken. Gödsla gärna med benmjöl.
- Så ett blomstrande snittblommeland med ettåriga favoriter – ringblomma, zinnia, solros. De piggar upp både rabatten och glaset.
Skötsel av rosor och clematis
- Rosorna beskärs bäst när björkarna har “musöron” – sikta på ett utåtväxande öga för yvig buske. Klätter- och buskrosor tunnas försiktigt, rabattroser kan beskäras hårdare varannan säsong.
- Clematis putsas nu – låt varje ranka få plats, gallra bort täta härvor för att undvika mjöldagg. Välj beskärningsmetod efter sort.
Växthus, köksträdgård och annat
- Kallväxthus kan nu tas i bruk, men tomater och gurka flyttas in först när nattemperaturen är säker.
- Vänd komposten, sålla och sprid mylla.
- Gör en inköpsplan innan du besöker plantskolan.
Traditionella majvisor och fest
Maj är förutom all trädgårdsglädje också tid för sång och firande – varför inte bjuda in vänner, lyssna på gamla [maj