Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juni

Juni i Sverige – Sommarens inledning

Den blomstertid nu kommer... Juni, årets första riktiga sommarmånad, har anlänt och Sverige vaknar på allvar till liv. Skolavslutningar firas med klassiska toner, saft, bullar och glass i stora lass, medan kaffedoften sprider sig från bersån och den lummiga grönskan överväldigar och inbjuder oss att flytta ut och verkligen leva i trädgården.

Nu är det dags att njuta och arbete i trädgårdslandet går från hektiskt vårtempo till en något lugnare, men fortsatt aktiv, sommartakt. Årets vår kom på många håll tidigare än vanligt, så kanske har några av juni månads vanliga trädgårdssysslor redan avklarats i maj. Men än finns det gott om saker att göra, njuta av och uppleva – både i trädgården och i naturen.

Firande, traditioner och högtider

Juni är synonymt med skolavslutningar, avslappnade fikastunder och startskottet för sommarlivet. Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag som numera också är helgdag. Inspirerade av Norges "Syttende Mai" kan vi passa på att flagga och göra dagen extra festlig tillsammans.

I slutet av juni väntar midsommar – den största svenska sommarhögtiden, präglad av traditionsenlig majstång, blomsterplockning och gemenskap ute i det fria. Glöm inte heller klassikern att plocka minst sju sorters blommor för att lägga under kudden – eller för ett praktfullt vasarrangemang!

Trädgårdsliv och odlingsglädje

Juni bjuder trädgårdsentusiasten på frodiga rabatter, krispiga primörer och blomsterfrossa av alla de slag. Många trädgårdsprojekt har startats under våren, så avsluta gärna ett i taget så att du kan välkomna sommarfriden och njuta med gott samvete.

Så och plantera

Även om mycket redan är sått, går det fortfarande bra att så värmekrävande grödor som majs (gärna under fiberduk), bönor och squash direkt på friland. Fyll på med sallat, rädisor och dill för kontinuerlig skörd av fräscha grönsaker. Plantera gärna snabbväxande sommarblommor som prins Gustavs öga, sommarslöja, Jungfrun i det gröna, kornvallmo och blåklint bland rosor och perenner. De döljer vissnande lökblad och fyller ut luckor efter vårblomningen.

Skötsel och gödsel

Knipsa av frökapslar på lökväxter, men låt blasten vara kvar tills den gulnat. Märk ut var lökarna står så du vet till hösten. Plantera ut dina förodlade plantor när risken för nattfrost (järnnätter) är över, och kom ihåg att marktäckning med fiberduk skyddar kålplantor mot kålfjäril och hungriga harar.

Sommarblommor och näringskrävande grönsaker växer snabbt och behöver extra gödning. Använd gärna flytande näring vid vattning eller gör eget nässelvatten – låt nässlor dra i vatten en vecka, späd och vattna ut i landen. Läs mer om bra trädgårdstips i juni här.

Skadedjurskontroll och underhåll

Gå gärna på daglig "lusvandring" – spraya egna lösningar med såpa och T-sprit eller spola bort med vatten. Plocka liljebaggar innan de orsakar för stora skador, och håll utkik efter sniglarnas framfart. Sätt gärna ut järnsulfatbaserade snigelmedel vid behov.

Häng upp feromonfällor i äppelträd mot rönnbärsmal. Maskrosor, snygga men envisa, dras bäst upp med rot och läggs i soppåse för destruktion – inte på komposten!

Luckra jorden ofta och plocka bort ogräs innan det fröar av sig. Gräsklipp (utan maskrosor!) fungerar utmärkt som marktäckare och näring. Klipp gräsmattan till ca 5 cm och låt det ligga kvar ibland för att gödsla tillbaka.

Stötta och gallra

Stöd tunga perenner, gallra i tidigare sådda grönsakssåddar för bättre utveckling, kupa potatis och glesa ut tätt kommande hallonskott. Beskär vårblommande buskar efter avslutad blomning.

Skörda och njut

De första jordgubbarna börjar mogna – täck marken med halm eller träull så bären hålls rena och skyddade. Passa på att skörda kryddväxter för färska buketter eller torka till vintern. Rabarber är som finast nu – njut av paj och kompotter, men låt plantan vila från juli. Rabarberblad kan du använda för att göra vackra avgjutningar till prydnad eller som fågelbad – inspiration finns på Odla.nu.

Glöm heller inte att plocka avblommade blommor på perenner och sommarblommor för att stimulera ytterligare blomning, och tjuva tomater innan de stora sidoskotten stjäl kraften.

Utflykter, evenemang och ljusa kvällar

Utöver arbetet i trädgården är juni också en tid för att delta i utomhusaktiviteter och festligheter. Gör en utflykt till en självplockgård och plocka dina egna jordgubbar, planera familjeutflykter eller samla vänner till grillkväll i bersån.

Njut av de ljusa kvällarna, fågelsången och blomsterrikedomen – det är nu sommaren är som allra bäst.

"Glöm inte att ta vara på den ljuva sommaren genom att så ofta som möjligt vara ute och njuta av fågelsången, alla blommorna och de vackra solnedgångarna. Det är det vi har längtat efter hela den långa vintern och det är rena hälsokuren för oss!"

Vill du ha fler tips eller inspiration om vad som är bra att göra i trädgården i juni? Läs vidare här!


Mer inspiration & bilder





Läs också Juli månads trädgårdstips

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB