Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - juni

I juni kan det kännas svårt att hinna med allting i trädgården. Ogräset växer i bästa välmående och vi kan lätt tappa fokus och bara muttra besvärjelser över allt arbete. Men tänk om i så fall – det är nu vi ska ha det bra i våra trädgårdar och vara stolta över allt som vi har lyckats skapa där.

Av Katarina Kihlberg

Ta gärna den här att göra-listan som goda råd – men glöm inte att låta din egen agenda och personliga takt styra! Trädgårdssäsongen i juni är härlig men intensiv, så välj bland tipsen, hitta din egen melodi och njut av allt som händer där ute.

Bra att göra ute

Skötsel och förökning av lökväxter

Knipsa av frökapslarna på lökväxterna, så lägger lökarna all sin kraft på att samla näring inför nästa säsong, i stället för att sätta frö. Låt blasten sitta kvar så länge den är grön och göm den gärna bland perennernas blad, eller bind ihop blasten vid marken om du tycker den ser trist ut. För ännu fler aktuella tips om lökväxter, kika gärna in i Aktuellt i juni.

Underhåll i grönsakslandet

Ta en tur i grönsakslandet då och då för att luckra jorden och hålla ogräset i schack. Rensa bort så mycket ogräs du hinner innan det blommar och hinner fröa av sig – det förebygger blot framtida problem. Passa även på att gallra raderna av tidigare sådda grönsaker – nöj dig inte med fina rader, utan ge varje planta ordentligt med plats. De första späda babymorötterna eller rödbetsbladen från gallringen blir fantastiskt goda i salladen!

Stöd och vård av blommande perenner

Ge höga perenner stöd i god tid innan de riskerar att lägga sig, både av sin egen tyngd och plötsliga regnskurar. Gör egna stöd av pil eller bambu, eller satsa på vackra färdiga ställningar som blir ett blickfång i rabatten.

Vårblommande buskar som blommat färdigt kan nu klippas till om de känns yviga eller för höga. Men tänk på att bara ansa försiktigt – en mild beskärning räcker såhär års.

Behagliga junisysslor

Njut av en behaglig junisyssla: Gå en runda och ansa perenner som blommat under våren. Klipp bort vissna blommor och snygga till plantan – ofta leder det till ytterligare blomning lite senare på sommaren. Aktuellt i juni tipsar också om att plantera nya perenner nu när marken är varm.

Gräsmatta och gödsel

Klipp gräset regelbundet under juni. Låt gräset vara mellan 4–5 cm högt efter klippning så får du en torktålig och slitstark gräsmatta. Gödsla gärna en gång till före midsommar, men pausas sedan till augusti. Ta till vara på gräsklippet (undvik maskrosor!) och använd det som marktäckning i rabatter och mellan grönsaksrader – det minskar både ogräs och avdunstning, och ger samtidigt näring.

Naturliga gödselmetoder och bärskörd

Gör eget nässelvatten – lägg brännässlor i en hink vatten i en vecka (förbered dig på stark doft!). Späd med tio delar vatten innan du vattnar ut det som gödsel till dina grödor. Du kan även mixa nässlor och använda som marktäckning likt gräsklipp.

Skydda jordgubbarna som mognar nu. Lägg ett lager med halm eller träull under plantorna så slipper bären ligga direkt mot jorden, och undviker både snigelangrepp och smuts.

Kryddodling och ogrässtrategi

Så ettåriga kryddväxter direkt på friland eller i kruka – dill, koriander och basilika är några snabbväxande favoriter. Placera krukor med örter nära köket för extra smidighet.

Hantera ogräs smart och med ro: Rensa igenom trädgården regelbundet, men stressa inte. Är ogräset extra envist på vissa ställen, fundera på att ändra växtval och satsa tätt med marktäckare – både snyggt och lättskött. För fler tankar om ogräsets plats i trädgården och tips om marktäckning kan du läsa vidare i Aktuellt i juni.

På balkong och terrass

Näring och blomning

Sommarblommorna i dina krukor växer snabbt och blommar ymnigt hela sommaren. Därför måste de få gott om näring! Om du inte blandat i långtidsverkande näring från början, tillsätt flytande gödsel när du vattnar, gärna minst en gång i veckan. Var extra uppmärksam om det är varmt och blåsigt – då kan det behövas näring ännu oftare.

Vård och placering av krukväxter

Pyssla om dina krukväxter så håller de sig fina länge. Ansa bort vissna blommor, så slösar plantan inte kraft, och skörda dina kryddor för jämn tillväxt. Duscha växterna med ljummet vatten då och då (undvik kallt vatten på varma blad) – det minskad risk för spinnkvalster och damm.

Skapa harmoni på balkong och terrass

Städa upp och skapa harmoni på din balkong. I juni blir det snabbt lummigt, och ibland kan det bli rörigt i krukodlingen. Flytta gärna runt krukorna och experimentera med nya kombinationer – redan ett färgklick av exempelvis illrosa pelargon eller klarblå lobelia kan ge hela miljön nytt liv. Läs mer om inspirerande och vackra växtval i Aktuellt i juni.

Sammanfattande tips för juni

  • Ta hand om lökväxter genom att ta bort frökapslar och låta blasten sitta kvar tills den gulnar.
  • Ojämn eller övervuxen rabatt? Gallra, ansa och rensa men var snäll mot dig själv – njut av din trädgård precis som den är!
  • Stötta perenner och plantera marktäckare där du haft mycket ogräs.
  • Klipp gräset regelbundet, använd gräsklippet på rätt ställen.
  • Vattna på morgon/kväll och gödsla nu när tillväxten är som störst.
  • Skydda och skörda tidiga bär, till exempel jordgubbar.
  • Plantera nya grönsaker, sommarblommor och kryddor – juni är perfekt odlingstid.
  • Läs mer om allt aktuellt just nu i Aktuellt i juni.

Följer du dessa råd skapar du fina förutsättningar för en blomstrande, lättskött och avkopplande trädgårdssäsong – och kom ihåg att det viktigaste är att din trädgård är en plats för glädje!

Ha en riktigt skön försommar i trädgården!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB