Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - juni

I juni kan det kännas svårt att hinna med allting i trädgården. Ogräset växer i bästa välmående och vi kan lätt tappa fokus och bara muttra besvärjelser över allt arbete. Men tänk om i så fall – det är nu vi ska ha det bra i våra trädgårdar och vara stolta över allt som vi har lyckats skapa där.

Av Katarina Kihlberg

Ta att göra-listan här som goda råd men bestäm själv din agenda i trädgården och hitta din egen takt och melodi!

Bra att göra ute

Knipsa av frökapslarna på lökväxterna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön. Dölj den bland perennernas blad eller bind ihop blasten nere vid marken om du tycker de är fula.

Ta en tur i grönsakslandet då och då och luckra jorden så att ogräs inte får fäste. Plocka bort så mycket ogräs du hinner innan det hunnit bilda frö.

Ge höga perenner stöd innan de riskerar att böja sig av blommornas tyngd eller av ett slagregn. Gör egna snygga stöd av pil eller bambu eller köp vackra ställningar som blir ett blickfång i sig.

Vårblommande buskar som har blommat över kan snyggas till nu om du tycker att de är för höga eller yviga. Klipp dem inte hårt, en mild sommarbeskärning räcker så här års.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

En behaglig junisyssla är att strosa runt och ansa perenner som blommat under våren. Klipp bort de vissna blommorna och snygga till plantan så kan du mycket väl belönas med en blomning till.

Gallra i de tidigare sådda grönsakbäddarna så att varje planta får bättre plats att utvecklas och växa sig stor och fin. Kanske kan man få ett första kok med söta, mjälla babymorötter av de bortgallrade?

Klipp gräset ofta men inte så mycket varje gång. Mellan 4 och 5 cm bör du lämna kvar för att få en slitstark och torktålig gräsmatta. Gödsla gärna en gång till före midsommar men låt sedan bli fram till augusti.

När du klippt gräsmattan, lägg gärna gräsklippet (utan maskrosor!) i landen som marktäckning, så blir det mindre ogräs och du gödslar samtidigt. Dessutom minskas avdunstningen så du behöver inte vattna så mycket.

Gör nässelvatten genom att låta nässlor ligga i en hink med vatten i en vecka (luktar förfärligt!), späd ut det med 10 delar vatten och vattna sedan med detta ypperliga gödselvatten. Du kan också hacka nässlorna i småbitar och täcka marken med. Det fungerar lika bra som gräsklipp!

Jordgubbar börjar mogna snart och de tunga bären böjer sig gärna mot marken. Täck marken med halm eller med träull för att undvika att bären ligger mot jorden och blir snigelmat eller smutsas ner.

Så ettåriga kryddväxter som dill, koriander och basilika i kruka på balkongen eller på friland i trädgården.

Rensa ogräs vid behov men försök att hålla dig lugn om det frodas vilt. Ogräs är en del av trädgården som vi måste hitta en god relation till för att det inte ska förstöra det roliga och njutningsfulla. Har du en riktig problemrabatt kanske den behöver planeras om? Plantera tätt och gärna med marktäckande växter.

På balkong och terrass

Sommarblommorna i dina krukor växer mycket snabbt och blommar ymnigt hela sommaren. De behöver därför mycket näring. Om du inte använt långtidsverkande näring i jorden så använd flytande näring när du vattnar, minst en gång per vecka.

Pyssla om dina växter som lever i kruka för att de ska hålla sig fina så länge som möjligt. Ansa bort vissna blommor så att vatten och näring inte slösas i onödan. Tillför gödning regelbundet när du vattnar. Skörda dina kryddor om du inte vill att de ska gå i blom. Duscha gärna växterna då och då med rumstempererat vatten. Undvik kallt vatten på solvarma blad!

Se över helhetsintrycket i din krukodling. Så här års kan det som alldeles nyss var så vacker plötsligt se rörigt ut. Fundera på hur växterna är placerade med hänsyn till färg och form. Flytta eventuellt runt krukorna för att se om nya kombinationer kan ge ett mer harmoniskt intryck. Kanske behöver du någon spännande ny färg som skapar kontrast bland allt det gröna. En enda illrosa pelargon eller klarblå lobelia kan lyfta helhetsintrycket och pigga upp din balkong!

Ha en riktigt skön försommar i trädgården!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB