Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i januari

Januari – Trädgårdsliv, naturupplevelser och växtkraft på gång!

Januari har anlänt och med det årets första, efterlängtade steg mot våren! Dagarna blir sakta men säkert ljusare, och det är hög tid att både ta hand om trädgården och börja drömma och planera inför allt grönt och blommande som ska komma.


Skydda växterna och trädgården

I södra Sverige fick vi återigen en grön jul, men under mellandagarna la sig till slut ett tunt istäcke på småtjärnar och gav en viss vinterkänsla. Samtidigt har det milda vädret gjort att knoppar och skott redan börjat svälla och titta upp här och där i rabatterna. Försök att skydda dessa spirande skott så gott det går – sand, torra löv och granris fungerar utmärkt, och varför inte återanvända julgranen till ändamålet?

Vid snöfall, särskilt med tung och blöt snö, är det ett måste att försiktigt skaka av snön från buskar och vintergröna växter. Annars riskerar de att fläkas eller tyngas ner. Undvik också att lägga snöhögar på buskarna vid snöskottning – de klarar inte tung belastning, speciellt om de redan är känsliga efter den milda vintern. Får vi däremot ett lager lätt pudersnö, kan du gärna skotta det över ömtåligare perenner och unga växter för extra skydd mot barfrost och isande vindar.

Glöm heller inte de vintergröna växterna när solen börjar ta – de kan ta skada om marken fortfarande är frusen och rötterna inte kan ta upp vatten. Lägg gärna på extra täckning, som fiberduk, eller skydda med tillfälliga avskärmningar mot de första solstrålarna.


Läs, planera och inspireras

Januari innebär långa, mörka kvällar – perfekt för att läsa trädgårdsböcker och -tidningar och samla inspiration inför den kommande säsongen. Vad sägs om att börja skissa på den där örtagården du länge drömt om, eller kombinera grönsaker och blommor på nya, spännande sätt? Skriv ner dina planer och idéer i en vacker anteckningsbok eller kalender för att inte glömma allt när väl vårens energi slår till.

Det är också nu du har störst chans att hitta spännande nyheter i årets frökataloger – ta dig tid att bläddra och botanisera på fröfirmornas hemsidor! Om du hittar någon ny favorit har du fortfarande gott om tid att beställa innan vårstressen sätter in, och lagren sinar.

Passa även på att besöka vinteröppna botaniska trädgårdar och stora plantskolors växthus. Njut av frodiga växter, samla idéer och ta chansen att prata trädgård, plantering och design med kunniga trädgårdsmästare som nu har lite mer tid över. Ska du lägga om eller förnya delar av trädgården är detta en utmärkt period att ta kontakt med trädgårdsdesigners och boka rådgivning.


Första sådden och skörden

Om såfingrarna kliar lite extra redan nu kan du faktiskt börja din första frösådd i slutet av januari. Vissa växter, så kallade "bråttom-sorter" som pelargoner, jätteverbenor, chili och purjo mår bra av en riktigt tidig start! Läs mer och få tips via Årets första frösådder!.

Inomhus är det enkelt att så smörgåskrasse och grodda olika sorters groddgrönt för färska vitamintillskott mitt i vintern. Vill du testa något nytt? Stick ner några vitlöksklyftor i en kruka jord – snart har du färska blad att klippa över salladen. För barnen kan du låta morots- och rödbetsnackar få nytt liv på ett fat med vatten – snabbt kommer det frodiga gröna blad! Missa inte heller att så kattgräs för kattens skull, det är lätt och ger snabbt resultat.

Vissa skatter kan du fortfarande hitta utomhus också – till exempel lossnar enbären lätt från buskarna nu. Plocka och torka dem som smaksättning till vinterns vilträtter.

Håll också utkik efter amaryllislökar i blomsteraffärer – ofta reavaror i januari. De bjuder på vackra blommor långt efter jul och varför inte variera med andra färger än klassiskt julröda?


Blommor och rumsväxter

Vad vore januari utan färska blommor? Plocka gärna hem snittblommor och sätt färg på vardagen! Den 15 januari är dessutom Tulpanens Dag, ett utmärkt tillfälle att ge bort eller unna sig en krispig bukett.

Har du små vintergröna växter eller murgröna i dina gamla julgrupper? Ge dem en nystart – plantera om och sköt som rumsväxter fram till våren. När frosten släpper kan du plantera ut dem i trädgården och njuta av "gratis" växtkraft i åratal. Läs mer om hur du ger julgruppsgrönt nytt liv.

Nu är det också perfekt att ta in några kvistar för drivning. Blåbärsris blir snabbt skirt ljusgrönt och kan till och med ge små söta blommor. Beskär du fruktträd i slutet av månaden, driv några kvistar inomhus så får du vackra blommor och späda blad tidigt. Forsythiakvistar slår snabbt ut i klaraste gult och piggar upp rejält.

Kom ihåg dina övervintrande växter – pelargoner, fuchsior, dahlia och andra "vintersovare" – de behöver kollas till ibland, och kanske en anings vatten. Men se till att dahliaknölarna inte blir för blöta, då ruttnar de lätt. Kolla också temperaturen i förvaringen; den bör vara frostfri.

Vinterklimatet kan vara rejält torrt inomhus – använd luftfuktare runt dina krukväxter eller ge en uppfriskande dusch med blomsprutan då och då.


Småfåglar och vinterdjur

Mata gärna småfåglarna – vintermånaderna kan vara tuffa och feta solrosfrön, jordnötter och talgbollar är populära. Glöm inte koltrasten: låt den få ett äpple om dagen! Följer du fågeldoktorns råd får du kanske glädjen av Kalle Koltrasts ljuvliga sång när våren återvänder.

Kolla också till fågelholkarna. Fåglar använder dem som skydd även vintertid, så rengör dem vid behov, laga trasiga holkar och sätt gärna upp fler inför häckningen. Men undvik att spika i levande träd – använd fästanordningar som inte skadar stammen.


Njut av vintern

Det är lätt att glömma att njuta, men januari bjuder på massor av möjligheter! Har du egna örter från höstens skörd? Koka mysigt örtte, sjunk ned i soffa och njut av en god bok eller bläddra i trädgårdskatalogerna.

Ta promenader i skogen och njut av vintergrönskan hos tallar och granar. Om isen ligger tryggt och tjockt väntar skridskoturen på småtjärnar, eller varför inte pulka- och kälkåkning med barnen där det finns snö? En ryggsäck med varm choklad och något gott att grilla gör utflykten extra minnesvärd.

Missförstå heller inte de mörka kvällarnas magi – kika på stjärnhimlen och studera vintergatan, Orion eller Polstjärnan. Med lite tur kan du få syn på rymdstationen ISS susa förbi som en ljus prick över himlen en klar vinterkväll.


Januari är alltså långt ifrån en dyster månad – den är full av möjligheter, både till att skydda, skapa, planera och njuta. Låt året börja med inspiration, omsorg om djur och växter, och massor av små glimtar av vårens löften!


Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB