Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i februari

Det kan redan skönjas - ljuset som återvänder! Dagarna börjar bli längre och de soliga dagarna är fler.

 • Men glöm för den skull inte bort våra vänner småfåglarna. Det finns inte mycket att äta i naturen så här års. Har du frusit in rönnbärsklasar på hösten, häng upp dem nu i buskar och träd. Ge Kalle Koltrast ett tudelat äpple om dagen - han kommer att belöna dig genom att sjunga vårarior från trädtoppen senare på våren! En lämplig fröblandning för många av småfåglarna är den s.k. Polarblandningen, då den är utan havre. Havre äter i första hand bara domherrarna, de andra bara sprätter omkring med den.

 • Nu kan du börja med de första drivkvistarna! Ta in några kvistar från forsythia, ribes, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk och vide. Passa även på att ta in kvistar när du beskär äpple och päron, det blir förtjusande blommor redan nu! Beskär du andra buskar med vackra grenar så experimentera, det kanske blir en rolig överraskning i form av ljuva gröna blad och en och annan blomma! När de väl har börjat grönska kan du lägga till några tulpaner eller andra snittblommor för att fullborda arrangemanget.

 • Bor du tillräckligt "varmt", dvs. zon 1-3, så plantera en trollhassel, Hamamelis intermedia, finns flera namnsorter, och en hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense 'Dawn' i din varmaste hörna på våren! I zon 1-2 kan du även ha vinterjasmin, Jasminun nudicaule mot en varm husvägg. När det är dags att plantera på våren eller på hösten ser dessa buskar inte mycket ut för världen, men så här års kommer de att glädja dig genom att blomma "mitt i vintern"!

 • De första vårlökarna kan också börja sticka upp på varma platser i din trädgård! Gläds åt den kommande våren och följ noga vad som händer i trädgården! Gå gärna en runda varje dag.

 • Det är hög tid att kolla frökatalogerna - nyheterna brukar ta slut först!

 • Börja med de första förkultiveringssådderna nu. Verbena, fröpelargon, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka och varför inte en kaktusblandning och palmer! Av grönsakerna chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar, rosmarin och några till (se frösåddsartiklarna här på Odla!). Dessa behöver en ordentligt startsträcka för att hinna med!

 • Även lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor börjar komma in i affärerna, först till kvarn… Dessutom mår de inte bra av att ligga för länge i varma affärslokaler. I slutet av månaden kan du redan sätta klänglilja, Agapanthus och knölbegonior.

 • Snickra ev. en lysrörshylla eller några extra fönsterbrädor för dessa tidiga frösådder och sticklingar.

 • När den starka vårsolen tittar fram, märker man att rumsväxterna behöver omsorg. Torka av rumsväxternas blad med en fuktig trasa eller ge dem en lätt dusch med ljummet vatten. När de blir befriade från damm och smuts kan de utnyttja ljuset bättre. Från mitten av månaden kan du även börja byta jord och ge större krukor vid behov. Ibland behövs det bara ny jord ovanpå den gamla för att pigga upp växten.

 • Komplettera gärna krukväxterna med några blommande färgklickar, det behövs så här års! I blomsteraffärerna finns redan många blommande växter att välja på.

 • Se också över gnagskydden på dina begärliga träd och buskar. Harar och råddjur är hungriga så här års så det finns all anledning att skydda stammarna.

 • Kolla pelargonerna i vinterförvaringen. När de börjar visa tecken på att vilja vakna, är det dags att ta in dem i ljuset, klippa ner och byta jord. Vattna försiktigt i början, sedan mer och börja gödsla efter några veckor.

* Titta även till de andra växterna i övervintringsväxthuset eller i -boden. Behöver de vattnas lite och har det kommit in odjur, såsom möss, löss och spinn? Eller börjar de rentav mögla?

 • Många affärer har dessutom små sticklingar av ovanligare rumsväxter till salu så här års. Passa på och skaffa några nya favoriter billigt!

 • Nu har du tid att planera och skissa dina kommande blomsterrabatter. Ta fram penna och papper, trädgårdsböcker och -tidningar och alla de glada frökatalogerna och rita, anteckna och planera! Skall du ta professionell hjälp så beställ tid hos trädgårdsarkitekten eller -anläggaren nu innan den värsta vårrusningen har inletts hos dem.

 • Beskär den uppvuxna granhäcken nu. Den klipps ovanpå och på sidorna en gång per år på vårvintern. Lämna kvar ett par cm av förra säsongens nytillväxt. Även tuja- och idegranhäckarna kan klippas nu och fram till slutet på mars. Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden.

 • Vill du ta bort ett träd eller en buske som skjuter rotskott så är det dags att ringbarka det nu innan saven börjar stiga på våren. Kapar trädet gör du först när det har slutat grönska, det kan ta ett par år.

 • Lägg på skydd på vintergröna växter som står i full vårsol. Annars kan de lätt få missprydande "solbränna" när vårsolen gassar på. Det finns en speciell grön solskyddsväv att köpa i plantbutikerna men du kan även bygga en ställning av några starka bambukäppar och lägga på lätta grankvistar. Ankra med bast e.d. så de inte blåser bort.

 • Har du varit förutseende och satt några smålökar för drivning i boden kan du ta fram dem så fort de börjar komma upp ordentligt. Våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint, scilla m.fl. brukar även säljas i småkrukor i blomsteraffärer så här års. Gör en glad vårkruka till lyst, den kan stå ute på altanen under dagar det är plusgrader, annars är den lätt att lyfta in i boden igen om frosten hotar. När lökarna har blommat färdigt i krukan kan du plantera dem i trädgården senare på våren.

 • Gläd dina vänner på Alla Hjärtans Dag den 14.2! Med en sådan här glad vårlökskruka, en röd ros till din älskade eller varför inte en glad mångfärgad bukett frasiga tulpaner till bästa vännen!


  Glöm inte bort våra vänner småfåglarna.


  Drivkvistar med sällskap.


  Vinterjasmin


  Viburnum bodnantense 'Dawn'


  Hamamelis x intermedia


  Snödroppar i februari!


  Ett inneväxthus är ett bra hjälpmedel för förkultivering.


  Enklaste möjliga extrahylla för sticklingar.


  Vårglädje


  Rosa J C Thornton

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB