Aktuellt i december
Vintermånaden december – Blommor, pynt och trädgårdstips
December är årets sista och mörkaste månad, men långt ifrån den dystraste. Månaden präglas av ljus, värme och inspiration, inte minst tack vare juleljusen och alla vackra blommor som pryder både hem och trädgård. Det är även nu vi får se ljuset sakta återvända, något som gläder många frusna och vårlängtande trädgårdssjälar.
December är fylld av glada fester och mysiga stunder, där levande ljus får jaga bort skuggorna i hörnen. Tveka inte att dekorera med både klassiska röda och stämningsfulla vita julblommor. Just vita vinterblommor skapar en stillsam och magisk känsla – här kan du läsa en artikel om vinterns vita blommor.
Säsongens blommor och pyssel
Amaryllis och grönska på fönsterbrädan
Amaryllis är utan tvekan en av julens mest uppskattade blommor. Förhoppningsvis har du redan planterat din julamaryllis, men även i början av månaden kan det gå att hinna med, om du hittar lökar som redan fått en aning knopp. Och även om tiden runnit ut för egna lökar, kan du alltid välja amaryllis som snittblomma. De står sig precis lika länge i vas, och det går att skapa riktigt iögonfallande arrangemang med bara några stjälkar tillsammans med något grönt från trädgården.
Passa på att pyssla om dina krukväxter. Även när snön yr och fönsterrutorna är täckta av kristaller, kan fönsterbrädan vara en grönskande fristad fylld med glada blommor och växter.
Även om trädgården vilar nu, finns det ofta ändå något att ta in och sätta i vas. Låt dig inspireras av kreativiteten och läs gärna artikeln: Trädgårdsårets sista arrangemang. Minns Henri Matisses ord: "There are always flowers for those who want to see them!"
Ljus och dekoration i vintermörkret
Adventstidens tusentals små ljuspunkter sprider stämning både ute och inne. Välj gärna klassiska och diskreta ljusdekorationer, så att trädgården eller balkongen lyser vackert utan att förvandlas till ett cirkusområde av färgglada, blinkande lampor. Smaken är som bekant delad...
Utsmycka även din balkong eller terrass med girlanger av vintergröna växter, eventuellt med en försiktig ljusslinga. Välj gärna kungsgran eller andra ädelgranar, som behåller sina barr bättre än vanlig gran.
Frost och islyktor
Har du frost? Prova då att gjuta egna islyktor i ett spann: fyll med vatten, låt frysa över natten och häll sedan ut det lösa vattnet. Tippa försiktigt lyktan ur spannet, placera en ljusstump inuti och njut av ett naturligt ljus i vintermörkret. En annan klassiker är snöbollslyktan. Har du trasiga ljusslingor kan du lägga ut dem på marken och sätta lyktor ovanpå de lampor som fortfarande lyser.
Ge gröna julklappar
Nu är också rätta tiden att tänka på gröna julklappar till trädgårdsvännerna. Det behöver inte vara något stort eller dyrt – ofta är det den omtänksamma, självgjorda gåvan som uppskattas mest. Kanske en hemgjord julgrupp med egenodlade tulpaner, en rolig fågelrestaurang, hemmasamlat frö i vackra påsar, en stickling av en ovanlig krukväxt eller en vacker krans. Här kan du läsa om hur du gör en krans. Vill du hellre köpa en present? Satsa på kvalitetsredskap, en vacker vattenkanna, fågelbad, presentkort på växter eller inspirerande trädgårdsböcker – sådant ger glädje länge!
Skötsel och återplantering efter jul
I många julgrupper hittar du små "julenar", som oftare är cypresser än enar. Ta gärna vara på dessa: plocka isär julgruppen när helgerna är över, plantera växterna i egna krukor och sköt dem svalt och ljust tills de kan planteras ut i trädgården till våren. På så vis kan de bli till vackra och vintergröna blickfång utomhus med tiden.
Även azalea, tulpaner och hyacinter kan räddas till livet efter att de blommat över. Klipp bort vissna blomstänglar och förvara dem svalt och ljust tills de kan grävas ned i trädgården nästa säsong. Läs mer om skötsel av azalean här.
Dokumentera och planera
Passa på att skriva ner sommarens trädgårdshändelser nu när minnet är färskt – kanske till och med skapa ett vackert fotoalbum med egna kommentarer. Vintern ger oss dessutom tid för att drömma, planera nästa trädgårdssäsong och läsa på om trädgård och odling.
Liv och omtanke i vinterträdgården
Hungriga fåglar uppskattar rester av bär, rönnbärsklasar du sparat i frysen eller äppelhalvor utlagda på snön. De tackar dig genom att sjunga för dig längre fram på våren. Tänk dock på att inte förvara vinteräpplen tillsammans med grönsaker – de avger etylengas som kan förstöra morötterna och få blommor att vissna snabbare.
Tips på varma drycker och grönsaker
Har du färska kryddor kvar ute eller på fönsterbrädan, kan du röra ihop ett eget förkylningste: några blad av mynta, citronmeliss och salvia i en kopp, överhäll med hett vatten, låt dra fem minuter under lock och söta med honung – gott och värmande!
Kålväxter, såsom grönkål och brysselkål, kan fortfarande stå kvar i landet och skördas till julmaten. Grönkålen är klassisk att först koka i julskinkans spad och sedan steka i smör, medan brysselkålen fungerar till många olika rätter på julbordet.
Skydda och vårda trädgården inför vintern
Har du fortfarande plusgrader och ingen tjäle, passa på att vattna vintergröna växter som rododendron en extra gång. När vintern är som tuffast kan de behöva skydd som solskyddsväv för att klara den starka vårvintersolen tillsammans med tjälen i jorden.
Om det faller mycket snö bör du skaka av den från grenarna på känsliga buskar och barrväxter för att undvika att de knäcks. Bind ihop buskarna till en smal spets och sätt ner eventuella stödkäppar nu innan marken fryser.
Bre ut vinterskydd i form av granris, löv eller halm först när marken frusit lite, men före snön faller – detta för att inte möss och sorkar ska trivas för bra under skyddet. Glöm inte att skydda buskar och trädstammar mot gnagskador från harar och rådjur – de når förvånansvärt högt när de står på snön! Trampa hårt runt fruktträdens stammar så att sorkar inte kommer åt att gnaga under snön.
Njut nu av juletidens fester, koppla av med familj och vänner – och låt drömmarna om den kommande våren börja gro redan i december!
Här kan du läsa en artikel om vinterns vita blommor
Trädgårdsårets sista arrangemang
Hur du sköter azalean, kan du läsa här.
Hur du gör en krans till advent hittar du här.