Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i augusti

Sensommartips och Trädgårdsgöromål i Augusti

Augusti är en underbar månad i trädgården, när månen hänger stor och varmgul bland äppelträdens toppar, doften av kräftor sprider sig och trädgården fylls av små ljuspunkter under de ljumma sensommarkvällarna. Efter ett intensivt och värmeböljepräglat juli hoppas många på ett perfekt sensommarklimat – lagom varmt för att kunna njuta ute och för att både växter och trädgårdsmästare ska trivas. Augusti är verkligen ”kvällsmånaden” då det är dags att dra sig ut i skymningen, umgås med vänner och suga ut det sista ur sommaren.

Men tänk på att det nu är rötmånad, då bakterier trivs extra bra. Var därför extra noga med god hygien — även småsår behöver tas om hand ordentligt för att undvika infektioner.


Skörd, Förvaring och Smaklig Njutning

Nu når årets skördesäsong sin kulmen – frysar, skafferier och källare fylls av Floras alla gåvor. Augusti är tiden då det torkas, saltas, fryses, saftas, syltas och görs gelé för att skapa vinterns njutningsstunder. Passa på att rensa och städa förvaringsutrymmen och diska alla burkar och flaskor tidigt, för mitt i skörden är det lätt att glömma bort sånt.

Tips för skörd och förvaring

Samla material till eget örtte; torka svartvinbärsblad, citronmeliss, mynta, blomblad av ringblomma och rosor med mera. Förvara dina torkade örter i täta burkar på en mörk och torr plats. Testa att torka egna kryddor och skapa unika blandningar – här finns massor av inspiration: Kryddblandningar man kan göra själv!.

Du kan även samla egna frön till nästa års sådd, eller ge bort vackra hemgjorda fröpåsar till trädgårdsvänner – en uppskattad och personlig present! Många trädgårdsföreningar välkomnar dessutom fröbidrag till sina listor. Tänk dock på att frön från F1- och F2-hybrider inte alltid ger samma avkomma, och detta bör noteras vid delning. Passa även på att ta vara på vackra frökapslar till dekoration – dessa kan torkas och sparas till höstens och vinterns pyssel.

Glöm inte potatisskörden: nu är sommarpotatisen färdig att tas upp, medan senpotatisen kan behöva slås av på blasten för att förebygga brunröta. Vänta gärna en vecka ytterligare innan du tar upp själva potatisen.


Kompost och Återvinning av Växtrester

Den rikliga mängden blast och växtrester efter skörden är utmärkt material för att starta nya komposter. Det är fördelaktigt att ha flera komposter i olika mognadsstadier; fyll på nytt i den yngsta och hämta mogen jord ur den äldsta. Lägg grövre material underst, varva med mindre växtrester och tillsätt gärna ett lager ”startjord” från en gammal kompost – detta skyndar på förmultningen. Kom ihåg att blanda materialen väl och undvik för tjocka lager av gräs så komposten blir luftig.

Tänk på: Släng rotogräs och ogräs med frö i hushållssoporna för att undvika spridning. Klipp gärna sniglar du hittar, men undvik att ta pantersniglarna – de gör nytta genom att äta upp andra skadedjur.


Klipp, Plocka och Sköt om

En daglig runda i trädgården är nu guld värd. Klipp vissna blommor och stöd rangliga stjälkar. Plocka bort ogräs innan de går i frö och var särskilt noga med att slänga rotogräs i soporna. På så sätt förhindrar du att arbetsbördan växer, och ogräset hålls i schack.

Detaljskötsel

  • Ta bort vissna rosor för att stimulera fortsatt blomning (låt dock nyponen sitta på nyponrosor).
  • Klipp utblommade blommor på perenner och ettåringar där du inte vill ha fröspridning.
  • Plocka in blomsterbuketter för att njuta inne – eller ge bort!
  • Testa självplock av eterneller och torka egna buketter till höst- och vinterpyssel.

Så och Stick! – Förnya och Föröka

Sensommaren är bästa tid för sådd av tvååringar, så att de hinner etablera sig inför nästa års blomning och kan fröså sig själva i framtiden. För inspiration, läs mer här: Tvååringar - väl värda att vänta på!.

Passande höstsådder

Det går utmärkt att höstså vissa grödor, särskilt i norra Sverige – exempelvis dill, persilja, gräslök, palsternacka och morot. Fröna gror inte nu men vilar i jorden och startar tidigt nästa vår. Vintersallat kan sås nu och ger blad så länge marken är bar. Även rädisor, spenat och asiatiska bladgrönsaker går utmärkt att så nu, då de inte går i blom lika lätt som på våren.

I växthuset kan du så en omgång rädisor, sallat, gräslök och persilja för höstskörd. Det är också ett bra läge att sätta vitlök – placera klyftorna cirka 5 cm djupt i jorden.

Sticklingsförökning

Nu är dessutom en optimal tid för sticklingar av till exempel lavendel och buxbom. Ta halvförvedade sticklingar, plantera i fuktig torv-sandblandning, vattna och täck – då är chansen god att de rotar sig väl till nästa sommar.

Gräsmatta

Augusti är också perfekt för reparationssådd av gräsmattan – nattfukten hjälper fröna att gro.


Vattna, Gödsla och Underhåll

Glöm inte att vattna ordentligt vid behov – trots sporadiskt regn kan augusti bli oväntat torr, särskilt på soliga platser och i växthus. Gräsmattan kan med fördel gödslas (NPK eller särskild gräsmattegödsel) ytterligare en gång nu. Det är även dags att sprida höstgödsel (PK); i södra Sverige från mitten av augusti, i norra redan från månadens början. Läs mer om gödsling och vilken näring som passar här: Höstgödsel.


Klipp, Beskär och Plantera

Häckarna kan klippas en sista gång i slutet av månaden så de hinner ”komma till ro” inför hösten. Komplettera med höstgödsel om det behövs. Vissa träd, till exempel björk, magnolia och valnöt, som savar kraftigt på våren, kan nu beskäras utan problem. Stenfruktsträd som plommon, aprikos, körsbär och persika beskärs efter skörden. Kolla även vårens ympar – sitter bindningen kvar, ta då bort den för att undvika strypning.

Efter skörden

  • Hallon och björnbär beskärs efter skörd, klipp ner alla skott som burit frukt.
  • Jordgubbsrevor kan tas bort om du inte vill föröka plantorna.
  • Pincera vinrankor för att ge druvklasarna mycket sol.
  • Gallra buskar som krusbär och vinbär efter skörd.
  • Gallra fruktträd med riklig fruktsättning för bättre frukt.
  • Dela vårblommande perenner och passa på att byta med vänner.

Nyplantering

Om du inte redan planterat höstblommande buskar så är det fin chans nu. Köp gärna krukodlat som kan planteras i blom utan att skada rötterna: varför inte en syrenhortensia eller syrenbuddleja, som drar till sig fjärilar? Även vintergröna växter går bra att plantera nu, så att de hinner utveckla rotsystemet innan vintern. Tänk på att skydda dessa i vårvintern med skuggväv mot sol.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB