Aktuellt i augusti
Sensommarens (augusti) trädgårdsarbete och trädgårdsliv – 2024
Augusti har en alldeles särskild stämning i trädgården. Månen lyser stor och varm i äppelträdets topp, kräftdoften sprider sig mellan snår och buskar, och de ljumma kvällarna lockar till vänskapliga samtal bland ljuslyktor och små ljuspunkter. Det är nu, när sommaren börjar övergå i höst, som trädgården verkligen är en plats för kvällsnjutning, lugn och återhämtning.
Vi hoppas på ljumma, behagliga sensommarkvällar där det är skönt att stanna ute länge. Men kom ihåg att sensommaren också är rötmånaden, då bakterier gror extra bra. Var därför extra noga med att göra rent och skydda även småsår för att slippa tråkiga infektioner.
Skördetid: Ta tillvara och njut!
Augusti är högsäsong för skörd. Frysar, skafferier och källare fylls nu med Floras gåvor: frukt, bär, grönsaker och örter som torkas, saltas, saftas, syltas och fryses in för vinterns njutning. Töm gärna källare och förvaringsutrymmen på gamla rester, diska burkar och flaskor i god tid – när skörden väl sätter igång har du ofta annat att göra.
Örtte att njuta av hela vintern
Samla också på dig material till eget örtte: plocka och torka blad från exempelvis svartvinbär, citronmeliss och mynta, plocka ringblommans och rosens blomblad och låt skafferiet fyllas av aromer. Förvara ditt egna örtte lufttätt, mörkt och torrt – och läs gärna mer om att göra egna kryddblandningar här!
Torka också andra kryddor, gör personliga blandningar, och ge bort vackra burkar som uppskattade små presenter!
Fröer, frökapslar och nya odlingsmöjligheter
Passa på att skörda frön till nästa års sådder – egna fröpåsar är både smart och en omtänksam, gratis gåva till trädgårdsvänner. Många föreningar, t.ex. STA, tar också gärna emot fröbidrag. Kom bara ihåg att krukväxter med F1- eller F2-hybrider inte ger identisk avkomma, något som bör anges på påsen.
Många växter får dessutom vackra frökapslar, utmärkta för höstens dekorationer. Samla sådana och häng på tork upp och ner – ditt vinterpyssel kan börja redan nu!
Potatisen är också skördefärdig; särskilt sommarpotatisen. Slå gärna blasten av senpotatis några dagar i förväg för att undvika brunröta, men vänta lite med att lyfta själva knölarna.
Kompostering – perfekt sensommaraktivitet
När skörden är i full gång samlas också mycket blast och växtrester. Använd detta till att starta en ny komposthög, som mår bäst om du fyller på med både grövre och finare material i omväxlande lager. Använd gärna lite startjord från en gammal kompost för att snabba på förmultningen – och undvik tjocka gräslager för att hålla komposten luftig och frisk. Ha gärna flera komposter i olika mognadsstadier igång på samma gång.
Viktigt: vad får inte komposteras?
Tänk på att rotogräs och material med sjukdomssymptom inte ska komposteras utan istället kastas i soppåsen, för att förhindra förökning av ogräs och spridning av växtsjukdomar.
Skötsel – lite varje dag
Gå en runda i trädgården dagligen: plocka ogräs, klipp bort vissna blommor, stöd en ranglig stjälk och snygga till där det behövs – då blir trädgårdsarbetet mer njutning än slit. Fortsätt också jakten på mördarsniglar (men akta dig för pantersniglar som är nyttodjur).
Vissna rosor och sensommarens blomsterbuketter
Plocka bort vissna rosor (på rosor som blommar flera gånger) så att de skjuter nya knoppar istället för att bilda nypon. Låt dock nyponrosorna behålla sina vackra frukter till höstens saft och soppor. Klipp också bort utblommade sommarblommor och perenner du inte vill samla frö från – det kan ge en extra blomning senare under hösten.
Passa på att göra vackra blomsterbuketter. Många snittblommor är som bäst nu, och det finns självplock av eterneller för den som vill torka buketter till vinterns pyssel.
Sådd och sticklingar – nu börjar nästa odlingscykel
Augusti är tiden för sådd av tvååringar (bienner) som fingerborgsblomma, styvmorsviol och stockros – de hinner etablera sig inför vintern och bjuder på tidigare blomning nästa år. Läs mer om detta och inspireras av Tvååringar – väl värda att vänta på!.
Höstsådd för en tidig vårrik grönsaksskörd
Passa även på att höstså en andra omgång grönt, särskilt i norra landet (i söder är september-oktober bättre): dill, persilja, gräslök, körvel, vinterportlak, palsternacka och morötter gror inte nu men ligger redo för en raketstart i vår. Vintersallat gror däremot direkt och ger blad hela hösten och den tidiga våren. Snabba bladgrödor som rädisor, spenat och asiatiska grönsaker kan sås i början av augusti – de gillar de svalare, kortare dagarna och går inte lika lätt i blom som på våren.
I växthuset kan du nu så en sista omgång rädisor, sallat, gräslök och persilja för höstskörd. Samtidigt är det dags att sätta vitlök (augusti–september är bäst), 5 cm djupt.
Augusti är också optimal för reparationssådd av gräsmatta då nattfukt och svalare luft hjälper fröerna att gro.
Sticklingar av lavendel & buxbom
Efter häckklippning är tiden inne att ta sticklingar av lavendel, buxbom och andra halvförvedade växter. Se bilder och följ tipsen om lavendelsticklingar med klack.
Gödsla och vattna vid behov
Glöm inte att vattna – särskilt om augusti bjuder på en torrperiod. Gräsmattan kan nu gödslas (använd ett NPK-gödsel eller särskild gräsmattegödsel) för sista gången innan den går in i viloperiod. Sprid gärna ut ett rent höstgödsel (PK) nu, särskilt i södra Sverige (från mitten av augusti) och i norr redan i början av månaden.
Beskärning, klippning och gallring
En sista häckklippning kan göras i slutet av augusti så att tillväxten saktar in inför vintern. En giva höstgödsel efter putsningen hjälper växterna vila in.
Beskärning av savande träd och bärbuskar
Sensommaren lämpar sig för beskärning av träd som savar kraftigt på våren, exempelvis björk, tulpanträd, magnolia, valnöt och mullbär. Stenfrukter som plommon, aprikos, körsbär och persika beskärs lämpligen efter skörd.
Efter skörd beskärs också hallon och björnbär – ta bort alla skott som gett bär allra längst ner, så att nästa års skott får plats. Ta också bort jordgubbsrevor – de tar kraft från moderplantan och försämrar nästa års skörd.
Gallra [krusbärs- och vinbärsbuskarna](