Aktuellt i augusti
Sammanfattning och fördjupning: Kompostering på hösten – ta tillvara trädgårdens skatter
När augustimånen hänger stor och varm över trädtopparna, och kräftdoften sprider sig över sensommarträdgården, är det högsäsong för både skörd och återvinning. Ljumma kvällar ger tillfälle att kura skymning i vänners lag, samtidigt som frysar, skafferier och källare fylls med Floras alla gåvor i burkar, flaskor och påsar. Skördearbetet där du torkar, saltar, fryser in, saftar, syltar och gör gelé för vintern inspiration till egna kryddblandningar, resulterar ofta i stora mängder blast och växtrester – en perfekt grund för att starta eller bygga på en kompost till förmultningsprocessen inför nästa odlingssäsong.
Så startar (eller förbättrar) du din höstkompost
Ha flera komposter parallellt: Det är smart att ha komposter i olika "mognadsstadier". På så vis kan du använda den äldsta jorden till rabatter och grönsaksland, och lägga nytt material i den färskaste komposthögen. Bottna alltid med det grövsta materialet, som grenar och kvistar, för luft och dränering. Bygg sedan på med lager av växtrester från trädgården och ett lager "startjord" från en äldre kompost, vilket tillför extra mikroorganismer som snabbar på nedbrytningen.
Variera innehållet - undvik för tjocka lager gräsklipp eller blast, och blanda hellre med löv, torra stjälkar eller småkvistar. Blandad kompost får bättre struktur och syresättning, vilket är avgörande för en frisk och aktiv kompost. Lager med jord eller färdig kompost mellan färska växtrester bidrar också med viktiga nedbrytare.
Rätt plats för komposten: Välj en halvskuggig, skyddad plats med god dränering. Täck gärna högen med löv eller halm för att bevara fukten. Vattna mellan varven om materialet är torrt, men packa inte för hårt så att syretillförseln minskar.
Vad kan du lägga i komposten på hösten?
- Blast, växtrester och överbliven frukt eller grönsakshack från skörd – dock ej sjuka växter.
- Löv, ogräs (ej rotogräs – dessa slängs i hushållssoporna), gräsklipp, vissna blommor.
- Mindre mängder köksavfall om du önskar, samt teblad, äggskal och kaffesump.
- Finfördela större material för snabbare och jämnare nedbrytning.
Se till att undvika rotogräs och växter med sjukdomssymptom – dessa hör hemma i soppåsen för att inte sprida problem i trädgården.
Extra hösttips: Täckodla & ytkopostera
Får du mycket material, kan du med fördel lägga finfördelat gräsklipp och fallande löv direkt som täckmaterial i odlingsbäddarna. Det bevarar jordens fuktighet, ger näring och lockar maskar, som hjälper till med nedbrytningen.
Bra att tänka på
Hösten är också tiden att samla in material till egna örtteer (torka t.ex. svartvinbärsblad, citronmeliss och mynta), och torka kryddor för blandningar. Var kreativ och ta hand om frökapslar från prunkande växter för dekoration eller egenskörd till vårens sådd. Läs mer om att ta vara på frön och planera nya såddprojekt för nästa år; Tvååringar är perfekt att så nu så de blommar tidigt nästa säsong.
Samtidigt: Höstgödsel (PK) bör spridas till perenner och gräsmattan läs mer här för bästa höstskötsel och näring. Glöm inte just vattningen – även en augusti med mycket dagg kan vara torr, och då behöver både kompost och odling extra stöd.
Kompost och klimatnytta
Att kompostera trädgårdsrester är inte bara resurssmart och ger näringsrik jord – det främjar biologisk mångfald och minskar klimatpåverkan. Komposten blir livsmiljö för daggmaskar, småkryp och ibland även grodor, och bidrar på sikt till en frisk, levande jord. Under vintern och våren sjunker kompostens volym, och efter ett år har du en mörk, lucker jord att använda överallt i trädgården.
Mer inspiration och praktiska bilder
Få inspiration av vackra samt
. Beundra
,
eller ta inspiration av bilder på
- det ger dig idéer både till kompost, trädgårdsfix och njutning.
Augusti och höstens rikedomar är grunden till nästa års lustfyllda och hållbara trädgårdsliv. Ta hand om allt din trädgård ger, sätt igång din kompost nu – och passa på att njuta av sensommarens mörka kvällar, goda vänner och allt skördeliv erbjuder!