Aktuellt i april
April – en tid för återfödelse, traditioner och trädgårdsglädje
När april är här vill man ta hela trädgården i famnen, fylla lungorna med den friska vårluften och få jord under naglarna igen! Ljuset och värmen får allt att vakna till liv, och naturen spirar med en våldsam kraft. Det känns som om hela världen öppnar sig inför oss – det är inte för inte som april blivit månadens namn.
April är årets fjärde månad enligt den gregorianska kalendern, men i den förjulianska romerska kalendern var april den andra månaden. Namnet april anses komma av latinets aperire, vilket betyder "öppna" – en direkt anspelning på hur jorden och naturen öppnar upp för våren och livskraften. Enligt andra källor härstammar namnet från det latinska aprilis, där ursprunget är något oklart. Vissa tror det kan komma av det etruskiska ordet Apru, vilket även var ett av Venus namn – kärlekens och skönhetens gudinna i den romerska mytologin, förknippad just med vårens återkomst och trädgårdarnas beskydd.
Venus var ursprungligen en vårgudinna och beskyddarinna av trädgårdar. Senare sammanvävdes hennes kult allt mer med den grekiska Afrodite och Venus blev också känd som kärleksgudinna. Venus står för både kärlek, kvinnlig skönhet och fruktbarhet – passande för april, när nytt liv spirar i både mylla och hjärta. Man firar dessutom Venus den 23 april, samma dag som också är Världsboksdagen, så varför inte fira med en ny trädgårdsbok?
Planeten Venus syns under april ofta som en glänsande afton- eller morgonstjärna. Förr i tiden trodde man att Venus var två olika himlakroppar – Phosphorus (morgonstjärnan) och Hesperus (aftonstjärnan) – men med tiden insåg man att det var en och samma planet, vars ljus varierar med dess position i förhållande till jorden.
Förr kallades april för gräsmånad i Sverige. Det är nu naturen vaknar på allvar: allt fler fåglar återvänder från sina vintervistelser, insekter surrar över trädgården och växtligheten tar snabbt fart. Det ombytliga aprilvädret, med snabba växlingar mellan sol, regnskurar, snö och hagel, ger gammalt utrymme för ordspråk som "Aprilsnö är fåragö" – att snö som kommer i april gynnar växtligheten och markerna.
Folklore och vårtraditioner
April är rik på traditioner. Första april är sedan lång tid tillbaka en dag för oskyldiga skämt och upptåg, gärna med den klassiska ramsan: "April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill". Påsken infaller ofta i april och kännetecknas av glatt pyntade påskris, färgglada fjädrar, ägg, glada små kycklingar och förväntansfulla påskkärringar i dörren, hoppandes på lite påskgodis. Inspireras gärna och läs mer om april och påsken här.
Den 14 april markerar Tiburtiusdagen, som förr räknades som sommarhalvårets första dag. Ta tillfället i akt och packa picknickkorgen – kanske väntar vitsippsbacken på årets första utflykt. Men tänk på att vädret kan slå om snabbt, så klä dig både för solsken och en möjlig regnskur eller snöby!
Bondepraktika och folkliga råd
Enligt Bondepraktikan är april passande både för sådd, plantering, bröllop och nystarter – "Uti Oxen är godt att göra bröllop ... godt är att så och plantera".
Trädgårdsliv och natur – april som startskott
Trädgården vaknar ur vintern och arbetslusten gör sig påmind. Vårblommor, penséer och narcisser lyser upp rabatter och trädgårdsgångar – såväl förbipasserande som för trädgårdens innevånare. Passa på att plantera fördrivna lökar i krukor vid entrén – lökarna kan senare grävas ner i rabatten när de blommat över. Vill du ha din vårrabatt ifred från hungriga rådjur, satsa gärna på narcisser, som de helst undviker.
Efter blomningen är det dags att gödsla lökväxterna med exempelvis naturgödsel eller benmjöl samt att ta bort avblommade blomstjälkar som annars stjäl näring från löken. Samtidigt kan du gödsla trädgårdens fleråriga grönsaker, bärbuskar och fruktträd, så fort snön har smält undan.
Vill du ha mer vårglädje, satsa på färgstarka penséer i krukor och urnor. De blommar rikligt så länge du nyper bort vissna blommor, och de kan med fördel blandas med långtidsverkande näring. Klipp ner dem när sommaren kommer, så får du ofta ett nytt blomflor senare på året.
Tips för dig som vill maxa våren
Plantera gärna någon gulblommande buske på en synlig plats. Forsythia, mahonia, ginst, kerria, guldazalea och körsbärskornell hör till de allra tidigaste. Missa inte heller trollhasseln, som brukar blomma redan när inget annat vågar sig på.
Har du planerat och ritat på nya rabatter under vintern? Nu är tiden inne att få jord under naglarna. Så fort jorden "rett" sig, dvs. torkat upp och blivit bearbetningsbar, kan du börja plantera träd, buskar och perenner. De populäraste frösorterna går åt snabbt, så var ute i god tid.
Nu är det även läge för de sista inomhussådderna som ska planteras ut inom någon vecka – till exempel tomater, som gärna sås i mitten på april. Omskola sådder och förgro potatis så att du får egen färskpotatis till midsommar. För bästa resultat, sätt potatisen i jord och håll svalt och ljust under förgroningen.
Beskärning, sådd och vårtecken
Tänk också på att beskära dina vinbärsbuskar, hallon- och björnbärsskott innan de börjar grönska. Klipp rosor när björkarna fått "musöron" – det vill säga precis när knopparna börjar svälla.
Glöm inte gräsmattan! Räfsa bort mossa och fjolårslöv försiktigt, och fundera på en tidig kalkning. Låt gärna gräsklippet ligga kvar som naturlig näring, men klipp då ofta och tunnt så det inte kväver gräset. Kolla efter skador och kala fläckar och kompletteringsså om det behövs.
Håll också koll på skadedjur som liljebaggar – plocka dem tidigt på morgonen innan de hunnit vakna till, och inspektera svartvinbärsbuskarnas knoppar för eventuella angrepp av vinbärsgallkvalster.
Täck några av jordgubbsplantorna med fiberduk för en tidigare skörd och använd markduk för att hålla ogräset i schack och bevara fukten. Passa också på att äta av vårens första ogräs: späda nässlor, maskrosor och kirskål är utmärkta i soppor, plättar och sallader – varför inte prova ett nässelrecept?
Komplettera rabatter med ny jord, välbrunnen kompost och ekologisk gödsel. Dela alltför stora perenner nu, särskilt de höstblommande, när de nyss börjat titta upp.
När jorden torkat upp är det dags att så sallat, morötter, rädisor, dill, persilja och sätta lök. Så gärna sallat och rädisor i omgångar för lång skördeperiod, och låt barnen prova vårgröna projekt som ätbara påskplanteringar! Små krukor med kryddor som växer snabbt är festligt på påskmiddagen – varför inte duka med egna minikrukor vid varje kuvert?
Inomhusodling och ympning
I april kan du också ta stick