Aktuellt i april
April - nu vill man ta hela trädgården i famnen! Fylla lungorna med den friska vårluften och få jord under naglarna igen! Ljuset och värmen har fått allt att vakna och det spirar med våldsam kraft, vilket gör att man vill ut och vara en del av återfödelsens under!
April är årets fjärde månad. I den förjulianska, romerska kalendern var april den andra månaden.
Namnet april sägs komma från latinets aperire, som betyder öppna och denna månad öppnar ju upp för våren!
Enligt andra källor kommer april från det latinska ordet aprilis, vars betydelse är något oklar. Ursprunget kan vara det etruskiska ordet Apru som även är ett av namnen på kärlekens och skönhetens gudinna Venus i den romerska mytologin.
Venus var ursprungligen en vårgudinna och trädgårdarnas beskyddarinna. Med tiden kom hon allt mer att förknippades med den grekiska gudinnan Afrodite och blev då snarare betraktad som en kärleksgudinna. Hon står för kärlek och kvinnlig skönhet och hon åkallades för att bringa kärlekslycka. Man firar Venus den 23 april. Den är också Världsboksdagen, så varför inte fira med en ny trädgårdsbok!
Planeten Venus ses som en lysande afton- eller morgonstjärna. Den syns bäst under gryning eller skymning. Förr trodde man att Venus var två olika himlakroppar, aftonstjärnan "Phosphorus" och morgonstjärnan "Hesperus". Senare började man förstå att Venus är en planet. Den lyser starkast när den är nära jorden som just nu och svagast när den är så långt borta som möjligt.
Förr kallades april Gräsmånad i Sverige. Nu händer det mycket i naturen. Allt fler fåglar återvänder från vintervistena och i växtriket börjar det spira på allvar.
Bondepraktikan säger så här:
Uti Oxen är godt att göra bröllop, att afwänja barn, att bygga, köpa och sälja, godt är att så och plantera. Ett barn, som är födt under Oxen blifwer mycket begåfwad af högfärdighet, och blifwer öfwerflödigt wis.
Månaden innehåller många helgdagar runt påsken, som i år inträffar i början på april. Då skall vi smycka med fastlagsris, alltså björkris smyckat med färgade fjädrar, påskägg och glada pippin. En och annan liten påskkärring kommer säkert också att ringa på i hopp att få lite påskgodis!
Första april skall man enligt gamla seder narras och luras, men på ett snällt och roligt sätt. Lyckas man med skämten, ropar man: "April, april, din dumma sill, jag kan lura dej vart jag vill".
Den 14, Tiburtiusdagen, var förr i tiden sommarhalvårets första dag. Varför inte ta med en picnickorg och bege sig till vitsippsbacken för årets första utflykt om vädret så tillåter. För aprilvädret är ombytligt, det kännetecknas av snabba växlingar mellan solsken och regnskurar, t o m snöbyar och hagel. När marken värms upp mer och mer, bildas det bymoln, som ger regnskurar eller snöbyar. Om det kommer snö i april, sägs det vara bra för växtligheten: Aprilsnö är fåragö.
Det är skönt att mötas av glada blommor redan vid dörren, så satsa på några rejäla färgklickar med vårblommor alldeles intill ingången. Antingen så att du planterar en rabatt vårblommor där i höst och/eller så börjar du redan nu genom att plantera fördrivna lökar i krukor och placerar dessa vid dörren. Lökarna gräver du sedan ner i rabatten när de har blommat färdigt. Om du tar rejält med narcisser så kanske du kan få ha din vårrabatt i fred för hungriga rådjur och gnagare, de skyr narcisser!
Gödsla dina lökväxter direkt efter blomningen. Använd naturgödsel, benmjöl eller en speciell lökgödsel. Knipsa av avblommade blomstjälkar, de stjäl näring ur löken! Det är nämligen nu som löken samlar näring för nästa års blomning.
Gödsla också de fleråriga grönsakerna, bärbuskarna och fruktträden så fort snön är borta.
Vill du inte ha lökväxter så har du ju hela torget full av vårglada penséer som snabbt fyller alla krukor och urnor och ger mycket valuta för pengarna, bara du nyper bort avblommade blommor allteftersom. Lägg gärna lite långtidsverkande gödning i krukjorden så att de orkar blomma tills sommarblommorna tar vid. Då kan du klippa ner dem och ställa undan krukan eller plantera penséerna på en lite undanskymd plats i trädgården, där de kommer åter frampå sensommaren med ett nytt flor.
Om du skulle ta och plantera några gulblommande buskar till vårglädje på en plats där du lätt ser dem? Tidigast blommar de i soligt läge. Kolla i plantskolorna! Titta efter buskar som forsythia, mahonia, ginst, kerria, guldazalea och körsbärskornell, för att inte tala om trollhassel, som man har glädje av hela våren.
Du gjorde väl skisser och planer under vintern? Nu är det dags att sätta dem i verket! Så fort jorden rett sig är det dags för det roliga arbetet att plantera träd, buskar och perenner.
Var ute i god tid. De populäraste frösorterna för sommarblommor och grönsaker tar slut först. Så fort plantskolorna fått in växter, tar de mera ovanliga växterna också snabbt slut! Är det för kallt att plantera dem direkt, så förvara dem i växthuset e.d. tills det är dags!
Så de sista förkultiveringarna, de som bara behöver någon vecka innan de kan planteras ut. Tomat brukar jag så i mitten av månaden och många sommarblommor vinner flera veckors blomningstid om man förkultiverar dem någon vecka innan de sätts ut.
Skola om de tidigare sådderna om det inte redan är gjort.
Nu är det också tid att förgro potatis om du skall ha den till midsommar. Använd gärna avklippta, rengjorda mjölkkartonger med någon näve jord i som du håller svagt fuktig och plantera ett par potatis i varje. Eller ta en plastlåda med lite lätt fuktad torv eller jord på botten och lägg potatisen tätt i den. Ha förgroningen ljust och svalt, 15-16 grader.
Metoden att förgro potatis liggandes torrt i äggkartonger eller lådor utan jord framför ett soligt, varmt fönster menar de potatiskloka är inget att ha, det snabbar inte alls upp förloppet, vilket jordmetoden gör.
Du har väl redan klippt bort de äldsta, risigaste grenarna från dina vinbärsbuskar och tagit bort fjolårets torra hallon- och björnbärsskott? Om inte, skynda på nu innan de börjar grönska! Ordna också stöd nu när det är lättare att komma åt.
Du kan klippa rosorna "när björkarna har musöron" och du kan se vilka grenar som är vid liv. Klipp över ett utåtgående öga om det är busk- eller rabattrosor. På klätterrosor kanske man vill ha en hög och smal silhuett och då klipper man över ett inåtgående öga istället.
Ta en ordentlig räfsa och gå igenom gräsmattorna noga. Kratta dock försiktigt så du inte river upp gräsrötterna, men riv gärna av mossan i görligaste mån.
Om vertikalskärning säger de nya rönen däremot att det inte är så bra, det påstås skada mer än det hjälper!
Kalka så tidigt som möjligt, gärna på snön. Gödsla när snön smält. Men om du låter gräsklippet ligga kvar efter varje klippning så behöver du inte gödsla, klippet innehåller mycket näring. Men då måste man klippa ofta, så att inte klippet lägger sig i tjocka lager över gräset utan så att det fördelas jämnt och tunt och i småbitar.
Kolla även om ev. kala fläckar behöver kompletteringssås, det finns särskilda gräsfröblandningar som gror snabbt.
* Har du fått pingborre- eller ollonborrelarver i gräsmattan så pröva med ett biologiskt medel mot dessa, t.ex. Exhibit. Medlet vattnas ut när jorden har blivit varm. Insektsparasitära nematoder kan också användas vid larvbekämpning. Nematoder av släktena Heterorhabditis och Steinernema passar. Mera upplysningar på Svenska Predators hemsida: http://www.predator.se/
Börja hålla utkik efter de röda liljebaggarna och plocka, plocka. Tidigt på morgonen är en bra tid innan de hunnit piggna till. Ju fler du oskadliggör nu desto färre kommer att kalasa och lägga ägg på dina liljeväxter.
Kolla också svartvinbärbuskarna: om en ny knopp är kulformigt uppsvälld av gallbildningar och inte ser normal ut, är den förmodligen infekterad av vinbärsgallkvalster. Samla upp och bränn sådana knoppar, för inuti dessa finns massor med vita, 0,2 mm långa gallkvalster eller deras ägg!
Passa också på att klippa bärbuskarnas grenar som ligger utmed marken, glesa ev. ut några gamla grenar och kolla buskstödet så att det är helt.
Täck några jordgubbsplantor med fiberduk så vinner du någon vecka. Ta bort fiberduken så fort gubbarna börjar blomma så bina kommer åt dom!
Lägg en uppochnervänd svart hink över rabarbern så kommer den extra fort och blir blek och mjäll.
Passa för ogräs, det kommer upp snabbare än du anar! Om du börjar rensa redan nu innan fröogräset hunnit gå i frö så har du kanske lite mindre att rensa sedan. Rotogräset är också lättare att dra upp med rötterna nu när jorden är mjuk och fuktig. Ju flitigare du rensar nu desto lättare framöver får man hoppas!
Om du luckrar upp jorden regelbundet med en liten klohacka, får inte ogräset möjlighet att hållas och växterna trivs också bättre i den luckra jorden.
Vårstäda i trädgården. Nu kan du klippa ner fjolårets gamla perenner. Kratta gårdsplanens torra partier och ta bort täckningen runt lökväxterna, så att de kan ta sig upp. Låt dock täckningen vara kvar på de vintergröna växterna tills marken är tjälfri.
Du kan också använda marktäckande material eller marktäckande växter under buskar och i rabatter. De hindrar också ogräset effektivt men man måste ändå kolla då o då. Marktäckningen hjälper jorden att hålla sig fuktig längre så man behöver inte vattna så ofta och jorden blir också varmare under täckningen.
Varför inte äta upp sina nässlor, maskrosor och kirskål? Nässlorna är underbara i plättar, soppor och i bröd, de två senare kan man ta späda skott av till salladen.
Komplettera i rabatter med eventuell ny jord och välbrunnen kompost och gödsla med naturgödsel. Tänk på att många växter "kliver upp" ur rabatten under vintern och rötterna måste täckas med jord om de inte skall torka i vårsolen!
Dela eventuellt för stora perenner nu, precis när de börjar titta upp ur jorden! Gäller särskilt de höstblommande sorterna.
Om jorden har rett sig och torkat upp så att man kan bearbeta den, kan du börja så sådant som sallat, morötter, rädisor, dill, persilja och att sätta lök. Tänk på att det under senare år har kommit många nya, spännande frösorter i handeln, pröva gärna en ny, färgglad plocksalladsblandning eller varför inte små, runda babymorötter som blir klara fort!
Sallat (själva växten heter sallat, maträtten heter sallad!) kan man så i flera omgångar med ca. två veckors mellanrum så att man alltid har ny, fräsch sallat på gång när man ätit ur den tidigare sådden. Gör ett uppehåll under den allra varmaste tiden, sallat gror dåligt om det är för varmt och dessutom går den snabbt i blom då. Använd lucker, mullrik och lite sandblandad jord till sallaten.
För barn kan det vara kul att göra en vårgrön plantering som man kan ha till påskdekoration först och sedan äta upp! Förutom att man kan så rajgräs och havre, som katten kan äta upp sedan, kan man alltså så en ätlig blandning som man själv kan ha i salladen.
På detta stora korgfat gror ärter, solrosfrön, salladslök, körvel, rädisa och havre. Havre är med mest för grönskans skull, men går att äta också, smakar dock mest gräs.
Man kan också så dem i små söta krukor som man har med som påskpresent till någon när de har grott. Måla en påskpippi, -ägg eller -hare på krukan med hobbyfärg!
Om man sår frön av olika kryddörter, som timjan, mejram, kinalök, vattenkrasse och persilja i småkrukor och ev. stoppar in ett par klyftor vitlök som kommer med gröna stjälkar snabbt, kan man duka fram en sådan liten kryddkruka vid varje kuvert till påskmiddagen. Var och en får sedan knipsa från den och ströa på sin påskmat.
Man får börja nu bums för att vara klar till påsk, de behöver ett par veckor på sig.
Ta sticklingar från dina krukväxter och byt jord till moderplantan om du inte redan har gjort det.
Har du fruktträd som behöver korspollineras? Om du bor så att inga grannar har passande pollengivare, så kanske du kan ympa nya sorter i ditt eget träd?
Om du behöver flytta eller plantera nya barrväxter, gör det nu under senvåren när tjälen gått ur jorden, alternativt tidigt på hösten, för de behöver hinna rota sig.
All vårbrådska till trots, glöm inte att njuta av din trädgård! Den är till för avkoppling och den skall vara en lustgård, inte en "måstegård". Så ta ut dina trädgårdsmöbler, en kopp kaffe och sätt dig i solen och njuuuut av den tidiga blomsterprakten, den första citronfjärilens fladder och humlesurret!
Viola 'Ultima Morpho' med själfulla ögon
Drivlökar - Scilla peruviana: dags att plocka fram krukorna med drivlökarna