Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

April, april

Onsdagen den 12 april 2000

Nog kände jag mig litet lurad, faktiskt. Just när jag börjat glädja mig åt framtinande grästussar och grusknaster under skorna vände det. På två dagar snöade det flera decimeter, det blåste och drev, och förvandlingen från vårlandskap till vindpinad vinter var omedelbar. Det var nästan svårt att fatta att jag faktiskt gått omkring med vårkänslor bara några dagar innan.

Men tack och lov så vände det ganska snabbt igen, och den obevekliga snösmältningen fortsatte. Det är som om någon tryckt på en knapp varje år, knappen som startar snösmältningen. Minsta lilla varma vindpust eller solstråle, så forsar smältvattnet iväg. Det är ingen tvekan om att snön har ett enda mål just nu - att förvandla sig till vatten och störta sig ner mot havet. Att den förvandlar vägen nedanför vårt hus till en gropig lersörja är något som bara vi prosaiska människor bryr oss om. Och vårtecknen kommer slag i slag nu. Det virvlar av snösparvar på gården (jag misstänker att de låter sig smaka av fårens havre), och härom dan såg min man svanar som sträckte.

Jag tror nästan att jag lurat purjolöken i år, faktiskt. Plantorna jag sådde för två veckor sedan kommer upp glatt och fredligt, och har inte visat minsta tecken på att duka under för den Stora Purjolöksmassakern som annars brukar inträffa varje år. De står nu nere i garaget, under små tält av fiberväv - för än så länge litar jag inte på aprilvädret.  Eftersom jag avskyr att plantera om (finns det något tråkigare?) har jag försökt vara litet extra listig i år. Jag har bara sått tre fröer i varje liten fyrkantig kruka, och bottnat krukan med välgödslad blomjord. På det sättet hoppas jag att lökplantorna ska klara sig i sina originalkrukor ända tills de ska planteras ut. Naturligtvis med hjälp av litet gödselvattning fram i maj sådär. Tycker ni om att plantera om?

Resten av förkultiveringen tänkte jag sköta i varmbänkarna - helt omplanteringsfritt! Jag var helt redo att börja skotta snö och kärra hästgödsel för ett par veckor sedan, men aprilsnöstormen fick mig att sansa mig. Slutet på april är faktiskt den rätta tiden att sätta varmbänkar här uppe - innan dess är vädret allt för opålitligt. Så jag får nog nöja mig med att pyssla om mina purjolökar, och kanske starta några kryddväxter eller så inomhus. För nog vore det synd om aprilvädret skulle lura mig på både broccolin, spetskålen och grönkålen!
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


På två dagar snöade det flera decimeter.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB