Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

APRIL

Rhododendron blommar i alla schatteringar av rosa och lila, tillsammans med gula azaleor. Blommande apelsinträd och kamelior reser sig ur hav av pärlhyacinter. Fontäner porlar och guldfiskar glimmar i dammarna.

Av Malena Skote

Det vimlar av vivor, påskliljor och hortensior i krukor.

Men framförallt vimlar det av folk. Unga mammor med barnvagnar, distingerade äldre herrar, tjocka tanter; tusentals människor finns samlade här. Alla rör de sig i sakta gemak som stora floder runt de prunkande stånden. Det är trädgårdsmässa!

Holländska lökförsäljare skriker högljutt ut sina varor. Tillverkare demonstrerar sina nya undermedel mot växtsjukdomar, skadedjur eller nariga händer. Det är en folkfest och en köpfest utan like. Här säljs allt från plantor och fröer till tomtar, godis och rengöringsmedel.

På de utställda balkongerna tronar prunkande urnor och balkonglådor i jätteformat med tulpaner, kungsängsliljor och tusenskönor. Många avundsjuka suckar hörs bland publiken.

–Så där frodigt blir det inte när jag försöker, säger en äldre kvinna uppgivet.

–Lägga ut mattan där skulle jag kanske lyckas med, kommenterar en annan.

Lyckas med, tänker jag, och plötsligt kommer det in ett mörkt stråk i den festliga stämningen. Lyckas med? Rådgivarna ger praktiska råd så att vi ska lyckas med rosorna och fuchsiorna, bli av med sniglarna och mossan. ”Lär dig lyckas!”, ”Gör som proffsen”, ”Så lyckas du med din trädgård” uppmanar trädgårdstidningarna och överöser oss med långa komihåglistor över vad som ska göras månad för månad.

Det gäller att lyckas, alltså. Det är det handlar om, tänker jag. Att bli så duktig och kunnig så att man lyckas. Det vill säga, får det att se ut som på tidskrifternas fantastiska bilder.

Hjälp, tänk om jag inte lyckas? Inte hinner? Tänk om jag gör fel? Paniken kommer krypande när jag tänker på mina taniga rosor och mossiga gräsmatta.

Vart tog skaparglädjen och njutningen vägen? Avkopplingen och närvarokänslan?

Enligt reklam och media ska kvinnor ska vara smala och unga för att vara lyckade och trädgårdar ska vara ogräsfria, blomma hela året och helst ska det blänka en damm i ett hörn. Köpmännen vill att vi ska vilja ”lyckas” för då får de ju sälja mer plantor, preparat och redskap.

När nu trädgårdsodlingen äntligen kommit ifrån stämpeln som ”beskedlig hobby” är det väl synd om den ska reduceras till prestige? Om det bara ska handla om arbete för att lyckas?

Mitt i mässvimlet bestämmer jag mig för att inte gå på ”lyckas med din trädgård”-budskapet. Istället för att ”lyckas med” tänker jag först och främst ”njuta av” trädgården. Jag tänker njuta av mossa, maskrosor, oklippt gräs, fågelkvitter och lövskuggor. Jag tänker njuta av det jag har och upptäcka detaljer. Tio rosor är inte vackrare än en enda om man går nära och tittar noga. Visst kommer jag att gräva, så och plantera, det är det bästa jag vet. Men jag ska försöka njuta av själva arbetet och inte tänka så mycket på resultatet. Det blir ju ändå aldrig som man tror.

Demonstratörena fortsätter att förevisa sina fantastiskt nyttiga maskiner. Trädgårdsmässan är full av gräsklippare, jordfräsar, mossrivare, sågar, vertikalskärare, sekatörer, kompostbehållare och odlingskärl.

Men – och kanske är det symtomatiskt – här finns inte en enda hängmatta!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB