Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ståtliga och färgfulla perenner

Hej Sylvia.
Jag har blivit ägare till en liten radhustomt. Jag älskar ståtliga och färgfulla perenner, gärna solitärer. Jag har satt spirstånds, plymspirea, fackelblomster i mindre rabatter. Nu undrar jag, kan jag så några perenner i höst för snabbare blomning nästa år. Har lerjord, men tillsätter barkmull, kogödsel, samt säckjord och lite grövre sand. Det skulle vara roligt att själv driva upp perenner. Jag har en svart stockros som är ca.2,5meter hög och blommar intensivt, med kraftig bladväxt. Är den bara ettårig.

Tacksam för svar och tips på något att så i höst.
Bor i Götaälvdalen strax norr Göteborg.

En fråga till, har en rhododendron som var nästan vissen, men som jag fått jättefint bladverk, med många knoppar på. Kan jag lägga lite halvbränd kompost över rötterna på den i vinter?

Bo Hogland.

ps. jag har så mycket att fråga om så det skulle ta en dag minst att skriva alla frågor på er mycket fina sajt.

Odla Svarar: 

Kul med stora, ståtliga perenner i en liten trädgård! Kolla gärna min artikel som heter Compact här på Odla!

Stockrosen är två-årig, så om du sår nya frön nu med en gång så att de hinner bilda en rosett innan vintern så kan de blomma nästa år. Ta frö från den du har eller köp.

Du kan självfallet så perenner nu direkt. En artikel om höstsådd finns här: http://www.odla.nu/artiklar/hostsadder.shtml

Om du har massor av frågor så ta och läs igenom alla artiklarna först, för där finns det svar på många undringar! Dom äldre artiklarna finns i Arkivet. Det finns även äldre Frågor och Svar där man söka.

Sylvia