Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Compact

  • trädgård och möbler på liten yta. Utställning på Fredriksdal.

Först kom den utmärkta boken om "Den lilla trädgården" av Christel Kvant. 
Prisma 2003, ISBN 91-518-3944-x.

Där berättar hon entusiastiskt hur man med noggrann planering kan göra mycket av den lilla trädgården vid radhuset eller på den lilla villatomten i stan.

Buskar, häckar och småträd tillsammans med perenner, sommarblommor och inte minst klätterväxter skapar den gröna stommen och de små enskilda rum som så väl behövs för att uppnå avskildhet i en liten trädgård.

Kompletterad med vackra stenläggningar, pergolor, spaljéer, klätterställningar och inredningsdetaljer blir det hemliga hörn och lockande sittplatser i både skugga och sol.

Man får lära sig att tänka i kubik och inte i kvadrat, lura ögat, utnyttja höjden, kombinera funktioner och ta stora grepp även i liten skala. Det är en njutning att göra något stort av den lilla plätt på jorden man har som sin egen.

Författarens vackra foton gör boken till en njutning att läsa och ger en mängd idéer att förverkliga.

Boken följs nu upp av utställningen Compact på Fredriksdals Friluftsmuseum i Helsingborg, den pågår fram till den 5. oktober. Där har författaren designat med boken som utgångspunkt just en trädgård på liten yta.

Temat är att man ska tänka stort även i det lilla, för plottrighet är aldrig bra, men i den lilla trädgården är den särskilt förödande. Man har använd stora planteringskärl, upphöjda bäddar och många växter av samma sort för att skapa enhetlighet.

En liten yta får bättre proportioner om det någonstans finns en avskärmning uppåt, säger skaparen av denna trädgård.

Man har verkligen utnyttjat höjden med en vacker inramning med stadiga spaljéer och ett pergolatak, vilka omger nästan hela den lilla trädgården och bildar olika rum.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

De fungerar som upphängningsplats till en hel del inredningsdetaljer, såsom speglarna, som villar ögat och gör att ytan verkar större. De ger också klättermöjligheter till både prydnadsväxter och matnyttigheter.

Klätterväxterna är verkligen något för den lilla trädgården, för de ger lummighet utan att kräva mer än ett par kvadratdecimeter av markytan.

Fiffiga detaljer finns det gott om, eller vad sägs om en minigräsmatta framför en bänk? På den kan man vila fötterna och känna gräset kittla tårna även om man i övrigt inte äger någon gräsmatta! Gräs under fötterna sägs sänka stresshormonerna!

Det vikbara matbordet växer efter behov och efterrätten hänger ovanför i form av ett helt jordgubbsland i korgar! De lätta stolarna hängs upp på spaljén när de inte används.

Att utnyttja lövkorgar som planteringskärl är också bra, de rymmer mycket jord och fryser inte sönder på vintern. Och majsen växte bra i dem som synes!

Ett skånskt visdomsord "Ett springvatten ryms i en skurspann" har också förverkligats här till punkt och pricka! En skurhink med en fontän i!

Solrummet var en diagonalt uppdelat långsmal yta, för längsta vägen genom ett rum är på diagonalen. Man har fått plats med både en solstol och ett litet cafébord med stolar samt massor av höga växter som skapar lä och insynsskydd.

Mycket bär får man av den vinbärsallé som leder fram till trädgården: uppstammade vinbär tar inte mycket yta på marken men ger massor med bär i höjden!

"Less is more" (Mies van der Rohe).


Den lilla trädgården
av Christel Kvant


Compact men luftigt


Vit Cosmos vid entrén


Matnyttigt uppåt spaljén


Majs i lövkorgar


Minigräsmatta med skurhinksfontän


Speglar ger djup


Dessert inom räckhåll

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB