Compact
Den lilla trädgården – inspiration för små ytor
Först kom den utmärkta boken Den lilla trädgården av Christel Kvant (Prisma 2003, ISBN 91-518-3944-x). I boken delar Kvant engagerat med sig av hur man med noggrann planering kan få ut det mesta av den lilla trädgården vid radhuset eller på villatomten mitt i stan. Med buskar, häckar och små träd – tillsammans med perenner, sommarblommor och inte minst klätterväxter – skapar man den gröna stomme och de små enskilda rum som behövs för att uppnå avskildhet och trivsel där ytan är begränsad.
Skapa rumslighet och lummighet
Med hjälp av vackra stenläggningar, pergolor, spaljéer, klätterställningar och smarta inredningsdetaljer formas hemliga hörn och lockande sittplatser, både i sol och skugga. En av bokens grundidéer är att våga tänka i kubik – inte bara i kvadrat – och att kombinera flera funktioner för att skapa känslan av större utrymme. Att utnyttja höjden blir en nyckel: klätterväxter ger lummighet utan att ta markyta, och rejäla planteringskärl och upphöjda bäddar skapar rum för många växter även på liten yta. De vackra fotona gör boken till en inspirationskälla för både nya idéer och omedelbar njutning.
Från bok till verklighet: Compact på Fredriksdal
Boken har fått ett spännande eko i verkligheten genom utställningen Compact på Fredriksdals Friluftsmuseum i Helsingborg, där Christel Kvant har designat en trädgård på minimal yta utifrån bokens principer. Utställningen pågår till 5 oktober och visar konkret hur man får till en välutnyttjad och harmonisk trädgård även när kvadratmetrarna är få.
Ett genomgående tema är att "tänka stort även i det lilla". Plottrighet undviks, istället har man valt stora planteringskärl, upphöjda bäddar och många plantor av samma sort för att skapa enhet och lugn – se t.ex. majs i lövkorgar. Ytan känns större när det finns något som strävar uppåt. I trädgården på Fredriksdal ramas rummen in med stadiga spaljéer och ett pergolatak, som både ger plats för klätterväxter och fungerar som upphängning för praktiska och dekorativa inslag, exempelvis speglar som lurar ögat och får utrymmet att kännas djupare och mer öppet.
Klätterväxternas betydelse
Klätterväxter är ett återkommande tema; de ger snabbt lummighet och skapar rumslighet utan att ta mycket markyta, vilket kan ses på matnyttiga växter på spaljé. Finessrika detaljer präglar utställningsträdgården, till exempel en minigräsmatta framför bänken som låter trädgårdsnjutaren vila fötterna mot mjukt gräs, även om ingen större gräsmatta finns. Ovanför det vikbara matbordet hänger efterrätten i form av ett jordgubbsland i korgar, och de lätta stolarna hängs smidigt på spaljén när de inte används.
Fler smarta lösningar och detaljer
Vinterhärdiga lövkorgar fungerar utmärkt som krukor – de fryser inte sönder och passar även till större grönsaker som majs. Ett skånskt ordspråk har gett inspiration till en vattenfunktion: "Ett springvatten ryms i en skurspann" – på Fredriksdal har det blivit verklighet med en skurhinksfontän.
Även i långsmala utrymmen finns potential – solrummet på utställningen är uppdelat på diagonalen för att den längsta vägen genom rummet alltid är på snedden. Här får både solstol och cafébord plats, omgivna av höga växter som ger lä och skydd mot insyn.
Det gröna avslutet
Som ett extra plus leder en allé av uppstammade vinbärsbuskar mot trädgården. De tar liten plats på marken, men ger rikligt med bär i höjdled – en lösning som både är snygg och matnyttig.
Generositet på liten yta
Sammanfattningsvis visar såväl boken som utställningen att den lilla trädgården kan bli både generös och variationsrik – förutsatt att man vågar ta i, vågar skapa struktur och tänka stort i det lilla. Här gäller verkligen Mies van der Rohes klassiska motto: "Less is more".