Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rådjursfritt

Vi ska anlägga vår trädgård som ligger i ett område där rådjuren i stort sett bor på tomterna. Vad kan jag plantera för att ha mina växter i fred?

Vi önskar blomning under hela säsongen men vill undvika färgen gul. Något vintergrönt är också på önskelistan. Sk. "säkra växter" såsom syren, rhodedendron, pingst-påskliljor är inget för oss. Kanske gräs, dahlior och lite tuffa blommor. Huset är i funkisstil och grå puts.

Så tacksam för förslag!
Karin

Odla Svarar: 

Rådjur är ett problem som väldigt många brottas med! Kolla bara på Odlas Forum, där finns massor av trådar att läsa om eländet. Och än gång får vi konstatera att det knappast finns växter som de inte tar. Äter de den inte, så kan de feja hornen mot den eller ligga och sova på den... :-( Ett högt nätstaket dolt med en hög vintergrön häck är dock ett ganska effektivt skydd.

Här finns förslag på olika sorters växter och andra tips ang. rådjur:
http://www.odla.nu/artiklar/radjur.shtml
http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_9.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/radjurssakra_buskar_o_trad.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/radjurssakra_barrvaxter.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/radjurssakra_perenner.shtml

Sylvia