Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rådjur

Hej,
Jag fick just ert nyhetsbrev - och blev otroligt sugen. Men jag gjorde likadant som alltid, jag lät bli att beställa. Detta eftersom jag är rätt dålig på trädgård och aldrig lyckas lära mig vilka sorter som funkar hos mig och vilka som inte gör det.

Jag bor strax utanför Stockholm, och har därmed som ett antal 100 000 andra ett pågående trädgårdsproblem - rådjur.

Och nu till min idé, som jag tänkt på flera gånger men aldrig skrivit till er om. Kan ni inte plocka ihop "rådjurspaket"? Det går givetvis inte att lova att rådjuren inte ger sig på just dessa växter, men det går ju att skriva ungefär:

"Du som har problem med rådjur kan ändå ha vackra blommor i din trädgård. De sorter vi plockat ihop här anses som relativt rådjurssäkra, även om ingen naturligtvis kan garantera något sådant. Vill du inte inhägna, använda medel mot rådjur eller hänga upp saker för att skrämma rådjuren, är detta växterna att testa trädgårdslyckan med."

Eller hur man nu vill skriva. Jag skulle köpa direkt. Jag tror inte jag är ensam om det. :-)

Annars kan ni gärna få tipsa mig, jag har 11 000 kvadratmeter gräsmatta till tomt och en och annan rabatt och kruka är ju trevligt...

Många hälsningar
Paula, Ingarö

Odla Svarar: 

Tyvärr är det så att rådjuren kan smaka på nästan allt, bara för att kolla om det går att äta. Man får konstatera att hungriga rådjur kan ändra smak om det är ont om föda och äta sådant som annars anses "säkert".

De växter som inte är rådjussäkra, kan man försöka kamouflera genom att plantera dem bakom och i mitten av de "säkra" växterna och med någon rådjurspinne som Rå-Väck, så kanske de lämnas kvar.

Vad som kan gå bra är plantor som är taggiga, luktar starkt aromatiskt, innehåller någon sorts gift eller en illasmakande mjölksaft.

Bland lökväxterna i det senaste nyhetsbrevet är det främst anemoner, ranunkel, freesior och en del liljor som ratas allt som oftast.

Tyvärr kan de smaka på dahlior, även om de inte hör till de främsta läckerbitarna för dem.

Sedan kan man ju alltid odla det mesta i stora krukor som man placerar så nära huset så att de inte vågar sig fram. Eller skyddar med hönsnät e.d. när man inte är hemma.

I ett norskt trädgårdsprogram sa de om att använda kakaoflis som marktäckning till växter om man plågas av rådjur. Finns att köpa i säckar i trädgårdscentra. Jag har inte prövat själv, men verkar ju vara ett tips värd att pröva!

Här på Odla finns några av mina rådjursartiklar, kanske hittar du något passande där: http://www.odla.nu/artiklar/radjurssakra_perenner.shtml

Det finns ju en del knep som i viss mån hindrar rådjurens härjningar, se här:
http://www.odla.nu/artiklar/radjur.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/radjur_2.shtml
http://www.odla.nu/metoder/blodmjol.shtml
http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_9.shtml

Sylvia