Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Omöjligt objekt

Hej Göran!
Vi har skaffat oss vår första egna markplätt, i Roslagen. De förra ägarna ansåg nog "tomten" vara ett omöjligt objekt, för det är i princip orörd skogsmark... belägen på en grupp flyttblock. Jorden på berget är väldränerad, medan jorden vid bergets fot är stenhård och full av rötter. Jag har sökt här och var efter råd om hur jag ska skapa en bra jord att odla i, men stöter på patrull eftersom jag inte vet hur jag förväntas veta vad vi har för jord... (lerig, kalkrik eller sandrik... osv) Jag kan ju se att den är hård och lerig vid bergets fot, men räcker det för en analys? Hur får en lycklig amatör denna kunskap?

Med ödmjuk hälsning/ Cecilia

Odla Svarar: 

Det låter som en näringsfattig och torr moränjord i botten och täckt med slammad lera och mo eftersom det är gammal havsbotten. Jag håller nog med om att det är ganska hopplöst om du har för avsikt att odla grönsaker. Varför inte låta det bli en blomsteräng i stället.

Se här: http://www.odla.nu/artiklar/anlagg_en_blomsterang.shtml.

Om du vill odla grönsaker tycker jag att du ska göra det på en begränsad yta enligt denna model: http://www.odla.nu/artiklar/for_fun/kompost1.shtml

Göran