Om agave, persika & druvor

Tyrone

Hej

Jag har några frågor som för mig känns angelägna att få ditt svar på och råd kring:

  1. Jag har ett antal agaven och nu har det på en (se bild) kommit några höga stänglar som jag tror är blommor. Är det blommor? Hur skall jag behandla dem? Jag har någonstans hört att efter blomningen så dör agaven, är det så?

  2. Jag har ett persikoträd, 'Frost', som förra sommaren gav rikligt med frukt. I år inga blommor och alltså ingen frukt. Trädet växer mycket och är yvigt nu. Vad skall jag göra? Klippa? I så fall hur?

3 Jag satte förra året 2 stycken baltiska druvor som i år växt mycket, men inte gett några druvor (naturligtvis inga blommor heller). Är det normalt? Skall jag göra något?

/Tyrone

Odla Svarar: 

Hej

  1. Ja, det är blomsterstjälkar på dina agaven, men några blommor ser jag inte ännu på bilden. Det kanske finns knoppar på gång. Den bladrosetten som har blommat kan sedan dö, det är riktigt, men det kanske kommer nya bladrosetter sedan.

  2. Våren är ett problem för persikoträdet, då det blommar så tidigt att om det blir kalla nätter medan det blommar, fryser blommorna bort. Då blir det ingen frukt förstås. Du kan försöka täcka över persikoträdet med fiberduk inför frostnätterna.

Persikoträd kan beskärs på hösten, på våren savar det. Blommorna kommer på den nya veden, så när du skördat, kan du klippa bort en del av de grenar som burit frukt, låt de nya årsskotten vara kvar.

  1. Det tar något år innan de nysatta druvstockarna ger frukt. Du bör uppbyggnadsbeskära dem i höst och nästa sommar gör du sedan pincering, det vill säga sommarbeskärning. Läs mer här: Vindruvor Dags att beskära vinrankan Sommarbeskär vinrankan

Med vänlig hälsning Sylvia