Nybörjare!

Helena

Hej! Jag bor i zon 6 och har nyligen köpt hus. Jag har inte full koll på vilka växter jag har på tomten men det får bli en trevlig överraskning till sommaren! :-)

Det jag vet är att jag vill ha ett par-tre höga (minst 2 meter) buskar eller täta träd som skyddar från insyn och gör min trädgård mer "omfamnad".

Där växterna ska stå finns en stubbe från en nyligen fälld björk och en stor tall står till söder och skuggar området. Har tänkt mig starka färger i rött, rosa eller blålila. Vad kan passa?

På ett lite soligare ställe på tomten invid en stor björk vill jag gärna ha några buskar (drygt en meter höga) med vita blommor. Går det att plantera buskar nära björkträd? Vilka buskar kan du rekommendera?

Tack för din hjälp!

/Helena

Odla Svarar: 

Hej!

Grattis till det nya huset och trädgården! Nu börjar det underbara trädgårdslivet!

Vad jag vill föreslå är att du inte ska ha för bråttom att gräva upp rabatter utan vänta och se under den första sommaren och kolla vad som kanske kommer upp från de befintliga rabatterna. Det kan finnas roliga överraskningar där! Har du kontakt med den du köpte huset av så kan du också fråga vad som redan finns på tomten.

Sedan var det björkstubben. Den bör du absolut ta bort, då annars kan den skjuta upp en massa rotskott och så småningom kan stubben murkna och bli full av förmultningssvampar som kan sprida sig på de övriga träden via mycelier i jorden. Så hyr gärna en stubbfräs om ni klarar att hantera den eller hyr en kille med en sådan maskin och låt ta bort stubben!

Jag ser också ett stort äppelträd (?) mitt i gräsmattan som har stora fläktskador, som kanske kommit i samband med björkfällningen. Nu vore en bra tid att beskära trädet och snygga till skadorna. Det finns certifierade fruktträdsbeskärare att anlita om du inte vågar ge dig själv på trädet.

Tallen, om du menar den som står bakom boden och den andra busken, skulle jag nog låta vara kvar, de skyddar tomten från det hållet och verkar inte störa nämnvärd. Vänta och se i alla fall. Busken kan du ev. också beskära nu på vårvintern om den ser risig ut, d v s gallra bort gamla risiga grenar.

Att plantera buskar nära en stor björk kan vara svårt, då björkens giriga rötter tar vatten och näring från buskarna. Rötterna når ungefär lika långt som björken är bred, de mest giriga sugrötterna finns just i ändarna av roten. Så plantera helst inte buskar inom björkens rotområde.

Du kan titta på buskar som stora, gammaldags buskrosor som tål zonen, som 'Stanwell Perperual', 'Poppius', de kanadensiska rosorna son 'Therese Bugnet' mfl och kanske en pergola med tåliga klätterrosor som Polstjärnan.

Vidare titta på buskar som prakthäggmispel, vitbrokig kornell, storblommig rosentry, bukettapel, rönnspirea (Sorbus sobifolia 'Pia' E, zon 7), norsk brudspirea, olika syrener, schersmin mfl.

Odla har en hel kategori med goda råd för nybörjare att läsa på: Trädgård för nybörjare

Besök gärna en norrländsk plantskola med visningsträdgård, som Rydlinge i Skellefteå och prata med personalen. Ägaren ger också tips här på Odla vad som gäller för kallt klimat: Tips för kallt klimat

Skaffa/låna också böcker som den utmärkta Trädgård i kallt klimat av Maria Sandström Och så kanske några nybörjarböcker för att undvika de värsta fällorna: Trädgård för nybörjare
Första trädgården

En allmän, större trädgårdsbok är också bra att ha där man kan slå upp olika saker. Passa på nu under bokrean!

Lycka till! Sylvia