Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Murgröna Hedera

Hej Sylvia!
Har köpt en ca 40cm hög utomhusmurgröna i somras som växt sig dubbel så lång, dvs. ca 40 cm till. Hur ska jag förvara den i vinter. Räcker det med att jag slår runt massa tidningspapper runt krukan och täcker jorden med bark? När ska jag sluta vattna murgrönan? Vattnar man den på vintern? Har frågat några "blomexperter" på jobbet, men då fått allsköns olika svar. Därför tänkte jag, en gång för alla, fråga en professionell om vad jag ska tänka på och hur jag ska vinterförvara min murgröna. Därför valde jag dig. Dina ord, min lag!

Med vänliga hälsningar
Anders

Odla Svarar: 

Nu beror det ju på var du bor någonstans. Det låter som om den växer i kruka, alltså. Om du bor någorlunda söderöver och har en vintersäker kruka, så räcker det säkert att göra som du säger. I zon 1 (ev. 2 också, beroende på hur vintern blir) går det till och med utan tidningar, bara ställ den mot en "varm" husvägg på en frigolitplatta och ev. ös på torra löv som hålls på plats av granruskor. Vattna vid blidväder då och då, men bara så att den inte torkar ut.

Här kan du annars läsa hur man vinterförvarar olika växter:
http://www.odla.nu/artiklar/vinterforvaring_av_vaxter.shtml och http://www.odla.nu/artiklar/lindesbergskrukan.shtml

Sylvia