Ledsen fikonplanta

Mattias

Hej

Är verkligen dålig med mina fikonplantor, har min fikonplanta inomhus i ett söderfönster och svalt rum. I höstas tappade den alla blad vilket jag förstått är naturligt men så av vissa anledningar ställde jag den inne i varmt rum med lite ljus. Helt plötsligt fick den fantastiskt mycket fina skott och stora blad.

Så i december runt jul tappade den alla blad ånyo och nu har de fina skotten skrumpnat och grenarna känns torra. Ska jag ge upp även denna planta eller finns det någon möjlighet att den får liv igen till våren?

Bör sägas att det går bättre och bättre men som sagt en bit kvar till dess jag har ett fungerande fikonträd.

Tack på förhand.

/Mattias

Odla Svarar: 

Hej

Din fikonplanta har det för varmt och kanske är det också torr luft inomhus också. Har du möjlighet att förvara fikonplantan svalare? Det gör inte så mycket om den tappar bladen en gång på hösten och sedan ställs in i ett förråd som håller någon enstaka plusgrad under vintern. Du vattnar fikonplantan då och då under vintern men bara lite, så att den inte helt torkar ut. Det behöver inte vara så mycket ljus om plantan inte är lövad.

Däremot är det inte bra att fikonplantan kommer med nya blad och tappar dem igen flera gånger under vintern på grund av värmen. Det stressar plantan och den orkar kanske inte med detta i längden utan torkar och dör.

Ge dock inte upp ännu, placera nu din fikonplanta så svalt och ljust som möjligt och klipp bort de torra tapparna nu på våren, och kanske även frisera fikonplantan lite genom att klippa äldre grenar som burit frukt till tre "ögon" under sommaren. Läs mer på länkarna här: Övervintra fikon och Beskära fikon

Med vänlig hälsning Sylvia