Beskära fikon

Evabritt

Hur och när skall jag beskära mitt fikonträd/buske? Den är spretig nu och varför blir det bara 1 till 2 frukter per år?

Den står i en kruka på inbyggd altan sommartid och i friggebod uppvärmd till ca 5+ på vintern.

/Evabritt

Odla Svarar: 

Hej

Det är svårt att "hinna med" beskärningen av fikon, antingen är det fel årstid - den blöder på våren - eller så har fikonträdet frukt. Fikon brukar dock inte behöva så mycket beskärning, men är den uppe i taket eller blir spretig så måste man ju.

Man beskär fikon när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott kan man toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

Vill man ha sin fikonplanta i trädform toppar man den efter att den har nått den höjd man vill den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer nya skott hela tiden, dessa toppar man så man får en fin krona. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

Vill man hellre ha fikonplantan i buskform toppar man den 5-15 centimeter ovan jordytan och de nya skotten som kommer toppar man sedan hela tiden efter två till fyra ögon.

En fikonplanta behöver en period av kyla på vintern för att den ska sätta frukt nästa säsong.

Med vänlig hälsning Sylvia