I botten av odlinslådor

Annie Larsson

Hej

Jag och min sambo ska göra i ordning ett trädgårdsland, bestående av flertalet odlingslådor. Vi kommer odla potatis, morötter, jordärtskocka, rädisor, spenat, sallad, sockerärtor, örter och jordgubbar.

Platsen där vi ska ställa lådorna är en hårt packad smågrusig plan som använts till att hänga tvätt på ursprungligen, samt ett område som vi själva ska fylla upp och markutjämna.

Vad ska vi tänka på när vi gör i ordning lådorna. Vi kommer ha två eller tre lådors djup. Vad ska vi ha i botten? Vi har en hög med halvförmultnade, taggbuskar, grenar och bark på baksidan. Kan det vara något att fylla dem med i grunden?

Vi är nybörjare, finns det några vanliga misstag vi ska försöka undvika?

Med vänlig hälsning Annie

Odla Svarar: 

Hej!

Är det vanliga pallkragar eller annars obehandlat trä i lådorna, så kan ni först fodra dem med byggplast eller markväv på insidan så att de håller längre och vattnet inte rinner ut mellan springorna. Om ni vill kan ni också måla dem med vattenlöslig, giftfri färg på båda sidorna.

Börja med att lägga ett några cm tjockt lager blötlagda dagstidningar på botten. Sedan kan ni hacka grenar i lite mindre bitar och lägga på tidningarna.

På detta fyller ni sedan med jord. Vilken jord ni väljer beror på vad ni ska odla. Ni behöver fylla med mer jord året efter och gödsla. Använd metoden med växtföljd, d v s inte samma grödor i samma pall hela tiden. Läs mer här: Växtföljd

Det har nyligen kommit ut en bra bok som heter Odla i pallkrage, läs den gärna!

Med vänlig hälsning Sylvia