Hallonskott och klematis

Karina

Kan man ta skott från hallonhäcken för att få fler? Hur, vilken och när ska gödning ske?

Undrar också: planterade för två år sedan skott av vindruvor som är små, gröna men smakar lite blåbär, vad är namnet på dessa? Vet du det? Förra året hade den lite blad och var ca 1 m. I sommar, massor med jättestora blad men inga bär. Växten är ca 2,5 m och har ganska många grenar. Göder man med något och när? Och beskärning, hur gör man?

Fått ett citronträd, kan man bara ställa in det och vattna som andra blommor, eller?

Har haft en storblommig klematis som verkar stendöd, kan den komma igen? Ska jag klippa bort alla torra grenar och hur mycket?

/Karina

Odla Svarar: 

Hej

Visst kan du gräva upp rotskott från dina hallon, bara dessa är friska. Gödsla hallon på våren med välbrunnen stallgödsel. Kogödsel i säck brukar inte ha så bra kvalitet, så slösa gärna med den. Hönsgödsel är bra, men den har högt fosforhalt, så ta inte för mycket. Hallonen är kalkskyende.

Vindruvan är svår att identifiera utan att se och smaka på den. Är den en utomhusdruva?

Vinrankan bör klippas flera gånger under sommaren och så gör man en vinterklippning före jul. Studera dessa artiklar så kommer du att få svar på alla dina vindruvsundringar:

Sommarbeskär vinrankan Dags att beskära vinrankan Vindruvor

Citrusväxter vill övervintra ljust och svalt, så där +10 - +15 grader är idealet. Tilläggsljus kan vara berättigat. Visst måste man även vattna sitt citrusträd fast inte lika mycket som under sommaren. Citrusträdet får dock aldrig torka ut helt. Att de sagt att du ska spraya på citrusträdet med blomspruta är också riktigt, det vill ha lite högre luftfuktighet särskilt om det står lite varmare. Läs mer om citrusväxter hemma här: Citrusväxter hemma

Klipp ner din klematis. Den kan överraska nästa sommar och dyker upp igen. Gödsla på våren och glöm inte vattna den i så fall att den kommer igen.

Med vänlig hälsning Sylvia