Grönsaksland från början till slut?

Johanna Larsson

Hej Sylvia! Vi har nu bott ivårt hus i 9 månader och den underbara trädgården gör att det redan nu börjar klia i fingrarna. Jag skulle sååå gärna vilja anlägga ett grönsaksland ca 3x5m. Detta land var tänkta att göras "direkt på mark". Hur startar man? Måste man ha någon duk ibotten, då man tagit bort allt ogräs och gräs? Hur djupt bör man gräva ut. Vi har väldigt lerig jord på vå tomt, duger denna jord eller ska den kompletteras med något? Har även sett att det skrivs om dränering runt grönsaksland? Måste man göra det och i så fall hur?

Tacksam för svar! //Vänligen Johanna

Odla Svarar: 

Hej!

Grattis till det nya huset och trädgården! En underbar tid väntar dig när du ska ordna med allt!

Det går alldeles utmärkt att anlägga en trädgårdsland direkt på marken. Det var ju så man gjorde förr innan all sorters markdukar och pallkragar fanns på marknaden.

Börja med att gräva 3x5 m + cirka 1/2 m runtom, cirka 40-50 cm djupt eller så djupt som du mäktar med. Ta bort all ogräs så noga som möjligt, särskilt rotogräset. Enklast om du sållar jorden, men om den är väldigt lerig, kan det vara svårt.

Om du kan lägga jorden åt sidan så du kommer åt, lägg ett 5 cm tjockt lager blöta dagstidningar och torra pinnar mm på botten och lägg tillbaka jorden. Blanda det med kompostjord, sand och torv för att göra det porösare. Jordlagret blir ju högre när du rört i det och blandad mer humus, men det är bara bra med upphöjd bädd. Se här hur man bygger en upphöjd bädd.

En sådan här upphöjd bädd dränerar själv mycket bra, men det bör finnas en möjlighet för överskottsvatten att rinna av, t.ex. efter ett häftigt skyfall. Så ordna den sista 1/2 som du grävde upp så att du får en gång runtom på marknivån. Kasta matjorden i rabatten och lägg dagstidningar runt om och så ha någon sort beläggning på tidningarna. Det kan vara tallbarr om du har mycket, halm, sand, plattor, tegel eller vad du nu har.

Förmodligen behöver du också göra några gångar igenom landet så att du kommer åt att jobba med växterna gör dem på samma sätt.

När du så börjar odla, använd växtfölj. Läs mer om det här: Odla med växtföljd.

En bra bok om grönsaksodling är bra att ha, det finns många sådana i biblioteket och att köpa. Men det finns massor att läsa även här på Odla, gör en sökning och kolla här: Odlingsråd

Lycka till! Sylvia