Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gammaldags parkros

'Schwarze Madonna'Hej
Snälla kan Ni ge mig förslag på en fin gammaldags parkros som är tålig och doftar gott och som inte har så mycket taggar. Skall sättas i en trädgård i Täby i Stockholm, om jag har en jordgrop på ca 100 x 40 hur många skall jag ha, räcker bara en?

Skulle också vilja ha förslag på en vacker röd ros som är tålig och som inte får svartrost den skall vara i en större rabatt, även den i Täby.

Vore jätteglad för ett snabbt svar eftersom jag står i begrepp att planera nu.

mvh Erika

Odla Svarar: 

Vad skulle du tycka om 'Ghislaine de Feligonde' (moschata-ros)? Färgen är gul-aprikos-rosa-gräddvit i knopp och bleknar till nästan vit när blomman slår ut. Svår att beskriva färgen, måste ses!

Bild här: http://www.odla.nu/artiklar/rosor_buskrosor.shtml

Den är nästan helt taggfri och blommar hela sommaren. Brukar vara frisk och bra, en av mina favoriter. En sådan räcker i den gropen du grävt. Gräv gärna lite djupare ändå och bottna med riktig bra rosjord.

Ang. den röda rabattrosen. Det finns en legio sådana och man kan aldrig gardera sig mot sjukdomar och ohyra, det har mycket med omgivningen att göra. Men en av de bättre är 'Schwarze Madonna', som har svartröda blommor! Riktig häftig. Bild bifogas.

Ett annat förslag är 'Ingrid Bergman', sammatsröd och tämligen frisk.

Bild: http://www.odla.nu/artiklar/rosor_rabattrosor.shtml

Man kanske kan alternera med dessa två eller till och med fler röda sorter, så att man sprider "riskerna".

Sylvia