Fylla på i rabatt

Pia

Hej

Vi tänkte anlägga en rabatt nedanför vår altan som står på plintar (ca 8 m). Där är gräsmatta och 2 trötta rosplantor ('Madame Boll') som jag hoppas kunna göra något åt, en pionplanta och 2 st nedklippta jasminer i ytterkanten. Läget är väster, sol nästan hela dagen.

Kan man gräva ut runt de befintliga växterna, ta bort grässvålen och jord och sen fylla ut med ny fin jord?

Jag vill ha ned massor av lökar, men det kan man väl inte sätta nu. Hur gör man då? Jag vill plantera lättskötta perenner i rosa toner, vitt och ljusblått, förslag på det?

Vi har stora problem med vildkaniner (Gotland), finns det perenner de inte gillar?

Tacksam för tips.

Hälsningar Pia

Odla Svarar: 

Hej

Ni kan så klart gräva runt de befintliga plantorna, bara ni aktar rötterna. Fyll på ny fin jord, gör en vacker kant och plantera! Snygga kanter kan du kolla på här: Avskilja och kanta rabatter

De trötta rosplantorna kan piggna till om ni ansar dem, alltså tar bort eventuella döda grenar och snyggar allmänt till. Ge sedan rejält med ny jord på fötterna och gödsla med rosgödsel eller välbrunnen stallgödsel. Samma sak gäller för pionen, den behöver gödslas.

Jag tror nog att det är schersminer och inte jasminer ni har, det vill säga buskar som blommar med vita blommor under sommaren? De bör också gödslas och ansas om de inte redan har gjorts. Du kan kika på skillnanden mellan jasmin och schersmin här: Jasmin konstra schersmin

Angående dina lökar: visst kan du peta ner dom i samband med att du ändå planterar. Glöm inte namnlappar så att du sedan på hösten vet var du grävt ner dom.

Lista på växter som inte är så där jättebegärliga för kaniner och rådjur hittar du här: Rådjurssäkra perenner

Med vänlig hälsning Sylvia

.