Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Avskilja & kanta rabatter

Inte sällan står vi där och har fixat i ordning trädgården med rabatter, gångar och gräsmatta. Då upptäcker vi något som saknas, som inte var helt självklart i planeringsstadiet. Nämligen kanter som skiljer de olika delarna från varandra. Här ger vi tips för att ni ska få inspiration och våga ge fantasin spelrum!

Av Sylvia Svensson

När rabatten angränsar till en gräsmatta är det en praktiskt och snyggt att avskilja dem från varandra. Gör avskiljaren i samma nivå som gräsmattan så att du kan köra över denna med det ena gräsklipparhjulet. Den hindrar också gräset att vandra in i rabatten.

Det finns många varianter av avskiljare. Den enklaste är att hyvla bort gräset på en ca 30 cm bred remsa mot rabatten. Gräv sedan bort jorden på denna remsa, ca 20 cm djupt så att ett ”dike” bildas. Lägg en markdukremsa i detta dike så att den även täcker kanterna mot både gräsmattan och rabatten. Sedan fyller du diket upp till gräsmattenivå med t.ex. små runda sjöstenar, täckbark, gångsand, tallbarr, träflis eller vad du nu tycker passar till rabatten. Det är dock bra om det är ett så pass ”mjukt” material att det inte gör hål i markduken eller barfotafötter!

Naturmaterial

Du kan också göra en ”riktig” avskiljare av marktegel eller liknande. Gör som i föregående fall. Du kan behöva göra diket något djupare. Bottna med markfolie och fyll det sedan med sättsand och lägg stenarna ovanpå. Sätten att göra detta är många. Du kan skapa mönster med marktegel, använda runda kullerstenar eller vad du själv tycker om.

En smal gångstig som löper utmed rabattkanten är ofta praktisk som avskiljare.Då kan du promenera nära rabatten utan att behöva gå på en kanske regnvåt gräsmatta.

Snygga rabattkanter

Om du vill ha en upphöjd rabatt som är praktisk och bra för växterna, kan denna kantas på olika sätt. Många firmor som säljer trädgårdsplattor säljer också olika sorters murstenar. Dessa är idealiska att bygga böljande rabattkanter av. Du kan göra den tillhörande avskiljaren av samma sorts marktegel så att det bildar en snygg, enheltlig kant.

Det finns s.k. byggslipers att köpa. De har inte någon kreosot i sig som de gamla järnvägssliperserna har utan är värmebehandlade för att hålla länge. Sådana kan du använda för att bygga snygga kanter.

Du kan också kanta med torvblock, som finns att köpa i större plantskolor och Garden Centers. Dessa lämpar sig särskilt om rabatten innehåller surjordsväxter.

Jag har också sett rullar med rabattkant gjorda av behandlade eller obehandlade, ituklyvna runda träpinnar som sedan fästs i metalltrådar. Kan funka till mindre rabatter!

Tunna kanter

Det finns en grön kantremsa i plast som köps på rulle. Personligen tycker jag att den är alldeles för illgrön och plast är väl inte något man i första hand bör ha i en trädgård.

Det finns även kant av metall, t.ex. everedge, som har samma funktion. Säkert snyggare och mer hållbart än plasten. Stålkanter kan också användas om du vill hålla gräset på plats och hindra stenar hamna i gräset i en grusad yta.

Fantasin sätter gränsen!

Ytterligare ett sätt är att ställa exempelvis gamla tegelstenar eller marktegel i rad på högkant, för att uppnå tillräckligt hög kant. Kan behöva fästas med lite specialcement som man vattnar innan man lägger stenen. Fråga på ditt köpställe.

Det finns förstås många andra "återvinningssätt" också, som att använda stenar från tomten, stockar, gamla gatstenar, rivningsvirke eller vad du råkar ha till hands.

Ja, det är bara fantasin som sätter gränser!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB