Frösådder

Stefan Magnusson

Hej! Snart börjar mina grubblerier! Jag har som vanligt köpt ett antal förpestar med olika sommarblommor. Problemet jag har är förodlingen. I år har jag köpt Akleja "William Guinness" 75 frön Akleja "Winky Early Sky Blue". 15 frön Aklejruta 50 frön Aquilegia "Petticoat Pink". 50 frön Stockros "Nigra". 50 frön Nattljus "Sunset Boulevard". 100 frön Höstvädd "Border Mix". 50 frön Bräcka "Mixed Mossy Varieties". 300 frön Anisop "Navajo Sunset". 50 frön Salvia "Rose Rhapsody". 50 frön.

Det blir en himla massa lådor när man bor i en lägenhet. Fråga: Det står på påsarna vad man ska göra. MEN, ska jag lägga ett frö (som är mindre än ett saltkorn) i en drivkruka eller ska jag lägga typ 10 st? Om du har tålamod att förklara hur jag ska göra med mina frön, så skulle jag bli väldigt glad och tacksam.

Mvh Stefan

Odla Svarar: 

Hej!

Du tycks ha köpt rejält med frön och sådana mängder det är i varje påse låter som för mycket för en vanlig hemmaodlare. Du behöver säkert inte t.ex. 100 nattljus?

Men det är ju inte så att du måste så allt på en gång. Så välj ungefär så många frön från varje påse som du tror att du behöver plus några extra om inte alla skulle gro.

Dina frön är dessutom för perenna växter, så du kan så dem direkt ute! Många perenner kan nämligen direktsås eller kallsås och de kommer upp på våren när vårvärmen sätter igång. Du kanske kan så en del ute och en del inne och se vad som funkar bäst för dig? Läs artiklarna här om perennsådder: Frösådder

Men om du vill ha snabbare blomning kan du självklart så inne och förkultivera i såkrukor. Ha krukan svalt, 15-18 grader, och ge mycket ljus så fort gröna har grott. Läs mer om förkultivering på samma artikelserie och här: förkultivering.

När det gäller små frön typ saltkorn, så gärna flera per kruka och sedan kan du antingen ta bort de svagaste eller skola om alla i en större kruka när de är hanterbara. Även de lite större fröna kan du så flera i en 5 cm's såkruka, de behöver inte sås en och en. Läs mer om omskolning här.

Lycka till med dina frösådder! Sylvia