Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förkultivering

Hej!
Jag har nyss lärt mig ordet förkultivering och antagligen läst det mesta om ämnet. När jag ska överföra kunskaperna på mitt hem så har jag en fråga angående belysningen bl.a.

Jag har en fröpåse med röd pelargon och ett miniväxthus i plast med lock 38x24x18 cm. 2 små ventilationsluckor finns. Jag har förstått att jag kan så fröna i såjord i plast eller torvkrukor, lägga på locket utan ventilation och ställa i 20-24 grader. Mitt förvaringsrum håller ca 22 grader. Ska luckorna vara stängda tills fröna grott? Lock på hela tiden?

När sedan fröna grott ska jag plantera om i plantjord och ställa svalare. Inget lock eller lock med öppna luckor? Kan jag kanske t.o.m. sätta plantorna i den stora krukan som jag tänkt ha dem i till sommaren?

Jag har en snickarbod som inte går under 7 grader och har ett fönster åt öster. Är det för kallt? Kan jag ställa plantorna där och sätta på några lampor typ skrivbordslampor 12-14 timmar/dygn? Jag har inga lysrör. Ska jag toppa plantorna och hur i så fall?

Som du märker kan man ha tusen frågor om sådant som faktiskt står på påsen. Jag har fått så bra hjälp av dig tidigare så jag är övertygad om att det kommer att gå bra. Om alla 8 fröna tar sig hur stor kruka behöver jag?

Soliga hälsningar från Sollentuna
Siv

Odla svarar:

Hej Siv!
Du har förstått rätt så långt. Luckorna kan vara lite på glänt hela tiden, det främjar luftcirkulationen. Så du kan ha locket på glänt och/eller ventilationsluckorna öppna både före och efter när plantorna har grott. Detta för att det inte ska torka ut så fort.

Plantera inte om i PLANTjord (den är menad att användas ute i trädgården till trädgårdsväxter!) utan i BLOMjord, som du köper i någon trädgårdsbutik.

Du ska placera plantorna svalare när du skolat om dom för att dom ska bli knubbiga och fina. Men +7 grader är för lite än så länge, det är bättre med 15-18 grader. Och så kanske du kan byta till runda lysrörslampor i dina skrivbordslampor och ge extrabelysning, placera lampan ca. 20 cm ovan plantorna. Men obs att det ska vara just lysrörslampor, vanliga glödlampor är för varma och ger dessutom fel sorts ljus. 12-14 t/dygn är OK.

Du kan toppa plantorna när de har 3-4 riktiga bladpar.

Plantera hellre om 2-3 ggr än att plantera dom direkt i stora krukor. Mindre krukor gör att de utvecklar starkare rötter.

När du sedan sakta ska vänja dom till utelivet, kan du också plantera om dom i den krukan du tänker ha under sommaren. Om alla 8 fröna gror så behöver du en rejäl kruka, kanske 40-50 cm i diameter. Glöm inte att gödsla! Använd gärna långtidsverkande gödning.

Lycka till!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB