Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Återförande av skogsmark

Vi har nyligen byggt hus på en skogstomt med många tallar, blåbärsris och vitsippor. Trots att vi varit försiktiga vid bygget så har en del av skogen förstörts. Min undran är hur vi får denna förstörda del att åter igen bli skog? Underlaget är sprängsten och någon typ av lerblandning.

En äng vill vi inte ha, då vår tomt är väldigt ojämn och har en kraftig lutning på sina håll, det blir svårt att lia. Finns det något knep?

Mvh Marie

Odla svarar:

Det låter ju som en bra plats för s.k. woodland, dvs. en busk- och trädplantering som ser ganska naturlig ut, även om den kan innehålla rara träd och t.ex. rododendron om man vill.

Fina tips finns t.ex. i denna artikel: Woodland och i denna bok: http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_29.shtml där man även har utnyttjat stenarna riktigt bra. Allt behöver ju förstås inte vara vintergrönt trots bokens titel, man kan plantera in även lövfällande växter. Ytterligare en bra bok i ämnet är Beth Chatto's Woodland Garden.

Ni behöver tillföra skogsjord, dvs. torv som blandas med den befintliga leran. Boken ger bra tips om vad för slags de olika skogsväxterna föredrar och du kan bygga rabattkanter med hjälp av torvblock. Själva rabatterna kan t.ex. vara upphöjda bäddar : Upphöjda bäddar eller om det är väldigt torrt pga. sprängstenen, kanske blötbäddar, Odla i vattenbäddar, beroende på vad du tänker odla.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB