Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga rabatt

Hej!

Vi har köpt ett landställe på Tjörn på västkusten. I höstas grävde jag ut en blivande rabatt som blir halvmåneformad. Ena kanten går intill husväggen, andra längs ett staket. Jag har jordförbättrat och gödslat och undrar om jag bara ska vända runt jorden nu på våren? Det är lera i botten och mycket väldränerad - grävde upp ett antal rejäla stenar.

Huset är rött och i trädgården finns vit syren, sälg, kärleksört, klematis mm. Vi har dessutom mycket gräsmatta så detta hoppas vi blir en färgklick som blommar från tidig vår till sen höst. Då vi är där ungefär en helg i månaden höst och vinter, vill vi att det ska vara relativt lättskött. Vår och sommar blir det mycket oftare.

Vad rekommenderar du oss att plantera och när kan vi börja? Jag kan det här med olika höjd osv men behöver hjälp med att välja växter och blommor. Ser fram emot ditt svar!

Petra

Odla svarar:

Hej!

Då det är frågan om ett sommarställe där ni inte är hela tiden och passar rabatten, så bör det vara oömma växter som klarar sig en stund även utan vattning.

Du kan vända runt jorden nu på våren och samtidigt plocka bort all ogräs du hittar. Jämna till jorden och lägg ev. lite mulljord överst. Ni kan börja plantera buskar o träd nu med en gång, det är väl ingen tjäle på Tjörn längre om det överhuvudtaget har funnits. Perenner kan ni börja med så fort faran med nattfrost är förbi och perennerna börjar dyka upp i handeln.

Sedan är det frågan om rådjur och harar - har ni besök av sådana? Välj i så fall inga tulpaner och krokus i vårrabatten och välj växter ur mina listor Rådjursäkra perenner och Rådjussäkra buskar och träd. Därmed inte sagd att de inte kan smaka även på sådana växter, bara för att testa!

Jag har någon gång gjort ett förslag på en sådan här halvmåneformad rabatt, kolla om det skulle vara något för dig! Rosorna som nämns kanske är för lockande för rådjuren, men den kan ersättas med vita vresrosor (Rosa rugosa) eller något annat. Kolla här: Månskensrabatt

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB