Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

The Well-Tended Perennial Garden

Planting & Pruning Teckniques

Har ni också stått med sekatören i högsta hugg för att klippa av utblommade perenner men inte vågat - tänk om den dör! Eller hur långt ner ska jag klippa? Osv.

Då är detta boken för er! Här visas i ord (engelska) och bild de rätta greppen i tid och rum. "Hur vackert designad en trädgård än är kan den aldrig leva upp till upphovsmannens visioner om den är dåligt skött" är författarens visa ord. Och det finns inga genvägar.

Den arbetsfria trädgården existerar inte - men man kan göra det lättare och framför allt roligare för sig med allehanda tricks och det är dem som Tracy lär ut.

Ofta gäller det att välja rätt växt för rätt plats och Tracy påstår med bestämdhet att det finns perenner som kräver mindre arbete än andra - inte behöver daltas med, ungefär. Allt är väl beskrivet i kapitlet om etablering.

Jordens beskaffenhet är av stor vikt för den fortsatta sinnesfriden: bygg upp rabatten väl från början så slipper man bekymra sig senare.

Man får goda råd om det mesta men det verkligt speciella med den här boken är ett digert kapitel om hur man sköter perenner för att de ska se tilltalande ut. Detta med "deadheading" och beskärning för att växterna skall blomma bättre, längre och vackrare och inte minst för ett nytt flor senare på sommaren. Författaren har verkligen fattat att detta inte är något självklart för alla.

Det är också en känd sanning att starka och välskötta plantor är mindre mottagliga för sjukdomar och ohyra som ju är den främsta anledningen till missnöje med en perennrabatt och som kräver en massa extraarbete.

Att Tracy DiSabato-Aust arbetar i USA med erfarenhet från England och Belgien har i det här sammanhanget ingen betydelse. Avdelningen för växtgenomgång innehåller de vanliga arterna, men med skillnaden från andra böcker är att stor möda lagts ner för att ge råd om beskärning och vård för varje enskild växt. Illustrationerna lägger större vikt vid att visa hur man beskär än att visa hur växten ser ut och ett fel jag alltid irriteras av - att alla färgfoton sitter samlade tillsammans - vidlåder också denna bok. Utvalet av växtexempel är inte exklusivare än att man vet hur de flesta ser ut. Styrkan ligger som sagt i att de som finns med är väl "utredda".

I det stora hela en redlig bok som lär ut knepen att skaffa sig en så lättskött trädgård som möjligt.

Personligen tycker jag alltid att "praktiska" böcker kunde vara lite enklare i utförandet, mera i fickboksformat och lättare att bära med sig. De blir lätt otympliga och blir därför liggande någonstans i ett skåp…

Barbro Hansson/Sylvia Svensson

The Well-Tended Perennial Garden
  Titel:
The Well-Tended Perennial Garden
Författare:
Tracy DiSabato-Aust
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Timber Press Inc
Utgivningsår:
1998
ISBN:
0-88192-414-8

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB