Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Visst gör det ont när knoppar brister

Onsdagen den 17 maj 2000

Ja, om det är sant så smärtar det ordentligt här uppe just nu, för precis precis nu håller löven på att slå ut på träden. Björkarna har musöron, så om jag hade haft rosor skulle det väl vara dags att beskära dem nu. Snön är så gott som borta, det finns bara någon enstaka liten plätt kvar där vi haft snöhögar i vinter. Och jag har faktiskt krattat i helgen, och kört gräsklipparen för första gången!

Fläderbuskarna som jag planterade i fjol har tjusiga knoppar som vecklar ut sig mer och mer varje dag, och faktiskt verkar det trots allt som om rosenkvitten-buskarna har överlevt här i zon 6, trots att de bara ska klara zon 4.

Om det inte gör ont i träden när knoppar brister, så gör det i alla fall ont i min kropp. Inte precis på grund av lövsprickningen, men på grund av att vi nu har börjat gräva i trädgårdslandet. Det känns verkligen att "grävarmusklerna" vilat hela långa vintern! Ändå har vi inte så mycket att gräva i år, eftersom vi hann en hel del under den långa hösten vi hade i fjol.

Att vända ner gödsel i fem löpmeter odlingsbädd borde ju faktiskt inte vara någon match, speciellt som jag hade svärmor till hjälp... Nå, i och för sig lassade vi upp ett par traktorskopor gammalt spillhö också. Jag ska försöka vara ännu duktigare med täckodlingen i år, och dessutom ska jag fortsätta med att sätta potatis och broccoliplantor direkt i tjocka bäddar av spillhö. Det var ju ett lyckat experiment i fjol.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Vi hade en produktiv arbetsdag i det vackra vädret, svärmor och jag, och hann till och med sätta sättlöken! Litet osäkra är vi på om det kan vara för tidigt, men jag tror inte det. Det är så varmt nu att det nästan känns som sommar, och om vi nu skulle få några frostnätter tror jag inte det gör så mycket. Men frilandssådden och utplanteringen får nog vänta ett tag - början av juni brukar vara lagom. Har ni börjat med frilandssådden ännu?

Den långa hösten i fjol gjorde också att jag han sätta en massa vitlök, och höstså morötter, palsternacka, persilja och dill. Vitlöken har börjat titta upp för flera veckor sedan, speciellt den jag satte i en bädd av spillhö. Antagligen värms spillhöet upp snabbare än vår leriga jord. Och gissa vad - i helgen såg vi att morötter och palsternackor också börjat gro! I mitten av maj! Vi lade litet fiberduk över för säkerhets skull, men jag tror nog att de vet bäst själva när det är dags att gro. Höstsådd är verkligen något jag kan rekommendera!
Kanske ändå att det gör litet ont när knoppar brister - i alla fall om man frågar mina johannesörtsplantor. Jag frösådde dem i fjol, och de har fått övervintra ute i det fria. När snön började tina bort skymtade det fram fina gröna blad där. Men sedan råkade de stackarna nog ut för den där "frystorkningen" som man läst om. Vårsolen gassade på bladen, samtidigt som det fortfarande var tjäle så de inte kunde ta upp något vatten. Allt det gröna blev brunt! Men de verkar ha tagit sig igen, så även om det gör ont när knoppar brister, tvekar inte våren att försöka en gång till!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Fläderbuskarna har tjusiga knoppar


Rosenkvitten "Cido" har klarat vintern i zon 6.


Johannesörten gör ett andra försök.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB