Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårdagjämning

Onsdagen den 24 mars 1999

Äntligen, äntligen! Vårdagjämningen har passerat, och det blir bara ljusare och ljusare. Äntligen får vi här i norr belöningen för vår mörka vinter. Vi har haft underbara dagar med glittrande sol, gnistrande snö och droppande tak. Och så har det ju rasat ner några ton snö från taken också. Min man började just prata om säkerhetslinor och takklättring, men snön kom ner av sig själv, tack och lov.

Frösådderna fortsätter - mer gullök och rödlök. De största har nu fått flytta ner i garaget. Men det verkar som om jag kommer att få stora problem att få plats med allt där nere i år. Jag måste nog hitta på något arrangemang med extrahyllor framför fönstren. Har ni det också så här trångt?

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Jag har äntligen kommit mig för med att förvara mina fröer i kylen i alla fall - liksom 23% av odla:s läsare. Jag inhandlade små käcka plastburkar i glada färger - gult för lök, blått för kål, grönt för bladväxter, orange för kryddor. Det var så roligt att sitta och prassla med påsar och sortera. Och samtidigt fick jag ju en liten översikt över vad som behöver sås härnäst. Jag kan knappast hålla mig från att börja med kardon och mariatistel, men jag måste nog vänta till maj i alla fall, suck. Eller kanske slutet av april...

Den här härliga vårdagjämningen har i alla fall fått mig att faktiskt tro på att jag kan börja med varmbänkarna om några veckor. Kanske i mitten av april om jag har tur. Det blir så roligt att ha små plantor växande utomhus! Jag tycker att plantorna blir mycket finare än när man drar upp dem inomhus, och så sparar jag ju litet plats i garaget också.

Vi har ju en så kort vår här, tiden mellan snösmältning och frilandssådd är bara några veckor. Därför tyckte jag länge att det verkade meningslöst med varmbänk, eftersom jag inbillade mig att man inte kan starta dem förrän snön har smält. Var jag nu fick det ifrån. Men det går faktiskt utmärkt bra att skotta bort snön invid en varm vägg kom jag på i fjol, och gjorde min första varmbänk. En mycket enkel variant, bara en tunn plywoodram täckt med byggplast. Men nu när jag vet att det fungerar, snickrar jag nog något tjusigare!

Ha det så bra i vårsolen!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB