Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den som väntar på något gott

Onsdagen den 31 maj 2000

Nu, just nu, händer det som jag väntat på hela långa vintern. Häggen slår ut! Ena dagen är allt grönt, nästa dag känner man en svag aning av den där speciella doften i luften, och ser att det börjar slå ut vita blommor i toppen av trädet. Lika fort har den ju blommat ut förstås, men det är en del av tjusningen!

Något annat som jag väntat på är Den Gode Henriks Målla (Chenopodium bonus-henricus). Jag sådde en rad frön i kallbänk i fjol sommar, och upp kom ungefär tre plantor. Litet besviken blev jag nog att det inte blev fler, men när våren kom och det visade sig att de tre plantorna faktiskt överlevt gladde jag mig. Det är ju en perenn grönsaksväxt, så det var roligt att se att den trivs även här i zon 6. Våra små lamm har visserligen varit och tuggat litet på bladen, men den verkar mycket livskraftig!

Ännu gladare blev jag härom dan när jag skulle ut och fotografera de små "Henrikarna". För raden var full med små små nygrodda fröplantor! Antagligen gror fröna bättre om de stratifieras (köldbehandlas), och de har ju fått en hel norrlandsvinter som köldbehandling!

Så nu gäller det bara att komma på var jag ska plantera dem. Men det får vänta till senare i sommar när de växt till sig litet!

Annars händer inte så mycket på köksträdgårdsfronten just nu. Jag har inte riktigt vågat dra igång frilandssådden och utplanteringen ännu, men strax. Vitlöken och de höstsådda morötterna, palsternackorna, dillen och persiljan däremot har inga såna skrupler utan gror och växer frejdigt. Dags att börja gallra snart!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

I väntan på det "riktiga" trädgårdsarbetet (köksträdgården) har jag roat mig litet med såna onyttigheter som bara är vackra. Pioner till exempel. Jag har varit och inhandlat några bond- och luktpioner i rosa och vitt och planterat i den lilla slänten framför huset. Jag tänkte mig att allt eftersom fylla på, så att jag får en riktig "pionslänt" där.

Pioner verkar det vara många som funderar på just nu, i alla fall om man ska döma av diskussionerna på odlas diskussionsforum. Där fick jag också några goda råd när jag till min besvikelse upptäckte att de "krukodlade" pioner jag köpt nästan helt saknade rötter! När jag knackade ut dem ur krukorna föll all jord bara bort! Ja, kanske pioner är litet av årets trend? Har ni några pioner?
Att man kan få vänta länge på något gott upptäckte jag när jag härom dan äntligen tog mig tid att rensa en rabatt som jag anlade i fjol. Där hade jag planterat röd solhatt (Echinacea purpurea), i hopp om att kunna göra min egen förkylningsmedicin. Jag har gått och spanat och spanat hela våren, men ingenting har synts. Rabatten har desperat behövt rensas, men jag har väl varit litet lat. Men för en gångs skull betalade det sig faktiskt att vara lat, för när jag äntligen tog mig i kragen upptäckte jag faktiskt att solhattarna behagat titta upp! Ja, den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Just nu slår häggen ut.


Den Gode Henriks Målla.


Röd solhatt tittar äntligen upp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB