Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintergäck och snödroppar

Vårens första blommor

Den är bara ett par centimeter hög. Och ser egentligen ganska ynklig ut. Men ändå. Den är årets första egenhändigt plockade blombukett – vintergäck och snödroppar, med alldeles för korta skaft, som trängs i ett snapsglas.

Snödroppens och vintergäcks tidiga mod

Snödropparna var inte lätta att plocka. Fingrarna fick leta sig djupt ner i det fuktiga fjolårsgräset för att hitta rimligt långa stjälkar. Blommorna liksom hukade, som om de tvekade att titta fram. ”Ska jag verkligen blomma nu mitt i denna vinter?” verkade de fråga sig. Men snödroppen har ett eget sätt att överleva kylan. Blommans droppform håller kvar dagens solvärme – på natten är det till och med ett par grader varmare inuti blomman än utanför! Det här smarta tricket gör att snödroppen är en av de allra första att våga sig upp när vintern knappt släppt taget. Här kan du läsa mer om snödroppar och deras tidiga blomning.

Vintergäcken har inga sådana tekniska finesser, men den lever verkligen upp till sitt namn. Orädd tittar den solen i vitögat och skyr inte de isande vindarna. Redan i februari kan den börja blomma, och förvandlar grannens gräsmatta till en lysande, gul våräng långt innan något annat visar färg.

När vårtecknen samlas

Efter några dagar blandas vintergäckens gula mattor med snödropparnas vita ruggar. Om ytterligare några veckor lyser trädgården blå av scilla – en fröjd för alla som längtar efter vårens första tecken.

Här har för längesedan bott riktiga trädgårdsälskare som skött sin skånska have med minutiös ordningsamhet. De har klippt de låga buxbomsrundlarna, rensat rabatterna och planterat nya perenner och hundratals lökar, så att trädgården varit vacker året om.

Numera används huset som sommarbostad och den nuvarande ägaren, som aldrig kommer förrän i juli, anar inte ens vilken vacker vårmatta han har! Inte heller visste han, när han täckte trädgårdsgångarna med marmorkross, att de på våren skulle svämmas över av vintergäck som sprider sig hejdlöst. Men vintergäcken låter sig inte förskräckas. Upp ur marmorn pressar sig knopparna i en enda vild röra, tillsammans med snödroppar som vågat sig fram på platser där ingen trodde att de skulle trivas. Läs mer om snödroppens unika egenskaper, och se bilder, här.

Hur blomsterlökar sprids i gamla trädgårdar

Det är lätt att förstå vintergäckens förmåga att sätta sidoknölar och breda ut sig i större och större mattor, när man promenerar i den gamla trädgården på vårvintern. Men snödroppens närvaro mitt i trädgårdsgången väcker frågor – ingen har väl planterat lökar där? Förklaringen är att snödroppens frön har ett näringsrikt bihang som myror älskar. Efter att ha dragit fröet till stacken för att kalasa på bihanget, släpar de sedan fröet vidare och dumpar det där det råkar passa. Det kan vara mitt i trädgårdsgången! Naturen samarbetar på de mest oväntade sätt.

Blomsterprakt från förr

De tydligaste spåren från trädgårdens glansperiod är just mängderna av lökar som fortfarande blommar på våren. Fyllda snödroppar, strimmiga krokusar och en ljuvlig, fylld, helt vit pingstlilja som ser ut som en kamelia. När dessa planterades var de säkert nya och moderna – nu kallas de för gammaldags, men deras charm består.

Perennerna har för länge sedan gett upp kampen mot gräsmattans invasion i rabatterna. Endast akvilejor och gullris orkar visa sig där gräsklipparen inte når. Och ibland ser jag sommargästen strosa i trädgården under varma julidagar, utan att ana vilken vårlig skatt han har. Men vilken tur att han inte är där på vintern – då kan jag hålla ett öga på hans trädgård och plocka hur mycket snödroppar och vintergäck jag vill.

Vintergäck och snödroppar – vårens riktiga hjältar

Både vintergäck och snödroppar är riktiga vårtecken – tåliga, färgsprakande och de första att slå ut när marken fortfarande kan vara frusen. Vintergäck (Eranthis hyemalis), med sina lysande gula blommor, och snödroppar (Galanthus nivalis), med sina droppformade, vita blommor, har båda en lång historia i svenska trädgårdar. Vintergäck förökar sig genom frön och sidoknölar, medan snödroppen har hjälp av myror för sin spridning. Det gör att de ofta återfinns på oväntade platser i gamla trädgårdar – kanske är det just det som gör dem så omtyckta.

Att följa dessa modiga små blommor, från de första gula och vita knopparna på bar mark till hela mattor av färg, är en av vårens stora glädjeämnen.


Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB