Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintergäck och snödroppar

Vintergäck och snödroppar i årets första bukett

Den är bara ett par centimeter hög. Och ser egentligen ganska ynklig ut. Men ändå. Den är årets första egenhändigt plockade blombukett. Vintergäck och snödroppar, med alldeles för korta skaft, trängs i ett snapsglas.

Snödropparna var inte lätta att plocka. Fingrarna fick leta sig djupt ner i fjolårsgräset för att hitta rimligt långa stjälkar. Blommorna liksom hukade som om de tvekade att titta fram. ”Ska jag verkligen blomma nu mitt i denna vinter?” verkade de fråga sig. Men snödroppen har ett eget sätt att överleva kylan. Blommans droppform håller kvar dagens solvärme. På natten är det ett par grader varmare inuti blomman än utanför!

Vintergäcken har inga sådana finesser men den lever verkligen upp till sitt namn. Orädd  tittar den solen i vitögat och skyr inte de isande vindarna. Den förvandlar grannens gräsmatta till en lysande, gul våräng.

Om några dagar har det gula blandats upp med snödropparnas vita ruggar. Om ytterligare några veckor är gräsmattan istället lysande blå av Scilla.

Här har för längesedan bott riktiga trädgårdsälskare som skött sin skånska have med minutiös ordningsamhet. De har klippt de låga buxbomsrundlarna och rensat rabatterna. Planterat nya perenner och 100-tals lökar så att trädgården blivit vacker året om.

Nu är huset sommarbostad och den nuvarande ägaren, som aldrig kommer förrän i juli, vet inte om sin vackra vårmatta! Inte heller visste han, när han täckte trädgårdsgångarna med marmorkross, att de på våren översvämmas av vintergäck som sprider sig hejdlöst. Men vintergäcken låter sig inte förskräckas. Upp ur marmorn kommer den, i en enda röra tillsammans med snödroppar.

Att vintergäck sätter sidoknölar och breder ut sig i större och större mattor är lätt att inse när man promenerar i denna gamla trädgård om vårvintern. Men hur hamnar snödroppar mitt i trädgårdsgången? Inte har man väl planterat de där? Nej, de kan faktiskt dyka upp på de mest underliga ställen ändå. Deras frön har nämligen ett näringsrikt bihang som myror gillar. Efter att först ha släpat fröet till stacken för att äta bihanget drar de sedan iväg med den onyttiga restprodukten (fröet) till ett för dem lämpligt ställe att slänga skräp. Det kan vara just mitt i trädgårdsgången. Så kan naturen samarbeta!

De tydligaste spåren från trädgårdens glansperiod är just mängderna av lökar som fortfarande blommar på våren. Fylld snödroppe, liten strimmig krokus och en ljuvlig, fylld, helt vit pingstlilja som ser ut som en kamelia. Sådana lökar som när de planterades kanske var nya och moderna men nu kallas för gammaldags.

Perennerna har för länge sedan gett upp för gräsmattans invasion i rabatterna. Endast akvilejor och gullris orkar visa sig på de ställen dit sommargästens nya gräsklippare inte når. Varma julidagar ser jag honom spankulera i trädgården, sommargästen. Du vet inte vilken vårlig skatt du har, tänker jag. Men vilken tur att du inte är här på vintern så att jag kan titta till din trädgård åt dig. Och plocka hur mycket snödroppar och vintergäck som helst.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB