Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterförvaring av växter

Nu har tiden kommit då höstmörkret sveper in runt knutarna och luften blir allt kyligare. På sina håll i landet har nattfrost och snö redan gjort sig påminda, medan vi i södra Sverige fortfarande kan njuta av en lång, om än regnig, höst. Men för trädgårdsvänner är det nu dags för den årliga och något vemodiga sysslan att natta de frostkänsliga växterna, särskilt de perenner som växer i krukor.

Har du perenner i krukor som du inte kan plantera ut i trädgården eller gräva ned hela krukan i marken, så kräver de särskilt skydd. Rotsystemet i krukor exponeras nämligen för betydligt mer kyla än det som växer i jord, vilket kan göra även härdiga växter utsatta. Ett smart knep är att gräva ner krukan i en lövkompost som inte används under vintern.

Om du saknar kompost kan du ändå skydda dina krukväxter. Ställ dem inte direkt på marken, utan placera dem på klossar eller krukfötter för att undvika uppstigande frost och hålla sniglar och ohyra borta ett tag.

Men när kylan verkligen slår till räcker det inte längre med klossar eller fötter. Då behöver krukan "svepas in" i isolerande material. Hur du gör detta beror på hur kall vintern vanligtvis blir där du bor.

Tips för att övervintra perenner i kruka

Grundläggande råd för vinterförvaring

  • Placering: Ställ krukorna tätt intill en husvägg, gärna på södersidan eller intill något som lagrar värme, som en stor sten. Ha dem helst under tak så att de skyddas mot regn – blöt jord fryser hårdare och ökar risken för rotskador.
  • Krukmaterial: Använd frosttåliga krukor, exempelvis stengodskrukor eller särskilda vinterkrukor. Klassisk terrakotta kan sprängas när vattnet i leran fryser. Kraftiga trä- eller plastkrukor (avsedda för vinterklimat) funkar om de kläs ordentligt inför vintern.
  • Isolering: Svep in växterna med isolermattor (mineralull; använd handskar!), trasmattor, bubbelplast, juteväv eller många lager tidningspapper och torra löv. Isolera även undersidan, t ex med en frigolitskiva.
  • Extra skydd: Har du en stor papp- eller trälåda — fyll botten med tidningar, frigolit eller förpackningschips, placera krukan där och isolera runt om. Viktigt är att materialet inte blir blött och att skyddet inte blir helt lufttätt – då kan växterna mögla.
  • Vid mildare vintrar: Några varv trasmatta eller juteväv kan räcka. Du kan täcka ytterst med plast för att skydda mot regn, men lämna öppet upptill för ventilation.
  • Fuktbalans: Jorden ska vara lagom fuktig – kontrollera under milda vinterperioder om växterna behöver några droppar vatten.
  • Exempel på känsliga krukväxter: Utöver krukperenner gäller detta även många klematissorter, rosor i kruka samt höst- och vårlök som tulpaner, påskliljor, hyacinter och vintergäck.
  • Inomhusförvaring: Kan du, så placera ömtåligare växter frostfritt, exempelvis i garage, källare, växthus, bod eller uterum med ett par plusgrader. Här kan du även nyttja frostvakt och växtbelysning om det behövs.

Speciella fall: Medelhavsväxter och exotiska arter

Plan för känsliga sorter

Medelhavsväxter som oliv, citron och lager tål inte frost och mår bäst av ett klimat som efterliknar ursprungsmiljön. De vill stå svalt (+5 till +10°C), ljust och lätt fuktigt. Citron i kruka behöver en sval men ljus plats.

Andra exotiska växter som passionsblomma, granatäpple, myrten och blyblomma står gärna på fönsterbräda i ett ljust, svalt rum, gärna med extrabelysning och bara minimalt med vatten. Ökenväxter, som kaktusfamiljen, vill vintertid ha det extra torrt och svalt samt mycket sparsam vattning.

Övriga planteringar och knölväxter

Så här klarar du lök- och knölväxterna

Lökar, knölar och rhizomer som kanna, dahlia och gladiolus ska tas upp, låtas vissna ner och sedan förvaras svalt, torrt och mörkt – gärna i lätt fuktad torv eller sandblandning. Läs mer om hur du förvarar dahlior här.

Vill du vinterförvara kanna? Lyft in hela krukan och håll den svalt, +5–10°C, och torrare än vanligt, men låt inte knölarna torka ut helt. Blad och jord tas lättast bort innan plantering på våren.

Vårstart och omplantering

Väck växterna succesivt

När våren återvänder är det dags att väcka dina vintervilande krukperenner och andra förvarade växter. Börja höja temperaturen lite i taget, vattna och ge gödsel försiktigt. Glöm inte att plantera om och beskära vid behov. Mårbacka pelargon är ett exempel på en växt som ofta svarar bra på omplantering på våren.

Fler tips inför vintern


Lycka till med vinterförvaringen av dina krukväxter – snart gryr en ny, grönskande odlingssäsong!


Bilder


Tipsen ovan ger dig vägar att anpassa din övervintring efter vad just dina växter och dina möjligheter kräver – oavsett om du bor längst i norr eller njuter av en mildare zon i södra Sverige.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB