Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterblues

Onsdagen den 10 mars 1999

Nej, nu får det vara sommar snart! Vi har haft ett tråkigt väder på sistone. Bara några minusgrader, men inte soligt och glatt takdropp. Nej, disigt och grått, halkigt och trist. Jag längtar verkligen till sommaren just nu! Det känns så väldigt långt bort - tre månader kvar innan frilandssådden...

Inomhus har jag försökt rädda mina stackars purjolöksplantor. Det är nu över fyra veckor sen jag sådde dem, men bara tjugo av femtio ungefär har kommit upp. Resten har stått och möglat.

Till slut sprayade jag de som grott med Atamon-lösning, och slängde bort resten. Jag undrar om de helt enkelt haft det för vått? De där jiffy-torvisarna drar ju åt sig hur mycket vatten som helst, och de har hela tiden stått instängda under ett plastlock.

Jag misstänker att samma sak hänt med gullöken som jag sådde i den märkliga självvattnande manicken (se dagboken den 10 februari). Den var så himla självvattnande att de små cellerna varit genomblöta hela tiden, och det kan väl aldrig vara bra? Jag planterade om de fåtal som hade grott i helgen. Nu hänger de stackarna som sladdriga spagettibitar över krukkanterna. Ett klart fall av vinterblues, tänkte jag, och eftersom folk med vinterdepression blir gladare av ljusterapi borde det samma gälla gullöksplantor. Så jag riggade upp litet växtbelysning åt dem. Inget "Kurt Olsson" - arrangemang denna gång, utan en riktig köpeslampa med fint lysrör, jajamensan. Jag var till och med och köpte kontakter och skarvade och donade, så om de inte börjar växa och bli glada nu blir jag verkligen besviken. Har ni någon speciell växtbelysning?

Nå, en ljuspunkt i vinterbluesen är i alla fall att fröerna jag beställt börjar komma i brevlådan. Det är något upplivande med de rasslande kuverten! Jag har fått fröer från Impecta och Lindbloms hittills, och väntar bara på Runåbergs och Chiltern (England). Jag sådde en massa gullök, schalottenlök och purjo i helgen. Och så den spännande vildtomaten, Lycopersicon pimpinellifolium. Den tänkte jag nästan chansa litet med och odla som marktäckare någonstans. Den ska visst vara lämpligt för det har jag läst någonstans, den sprider sig gärna åt sidorna och är mer "finlemmad" än vanlig tomat. Det kanske inte blir så mycket skörd på det sättet, men skojigt verkar det!

Och så har mina spännande chilepepparplantor som jag sådde förra veckan grott, och basellan... Det kanske inte är så farligt med den här vinterbluesen i alla fall - sommaren med ogräsrensningen kommer nog snart i alla fall, och tills dess finns det mycket annat att pyssla med!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Ledsna gullöksplantor i den självvattnade manicken.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB