Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jord under naglarna

Onsdagen den 10 februari 1999

Vintern ger sig inte så lätt här uppe - det är fortfarande 3 - 4 månader kvar innan jag får se en skymt jord under snön. Men det är ändå nu i februari som man börjar få de första svaga påminnelserna om våren.

En talgoxe som sjunger i en björk, eller en pust av fuktig mild luft. För att inte tala om att dagarna blir ljusare och ljusare. Snart är det ljust när vi kör hem från jobbet vid fyratiden. Härligt, då kan jag sitta och bläddra i trädgårdslitteratur de 35 kilometrarna från Luleå till Vibbyn!

Ett annat vårtecken är att jag äntligen fått jord under naglarna! I och för sig bara såjord, men det känns i alla fall härligt! Har ni börjat med frösåder ännu? Jag går och kikar på sådderna flera gånger om dagen fast jag vet att de inte kommer upp samma dag man sått dem...

Femtio jiffy-torvisar med purjolöksfrö står och trängs i ett plasttråg med genomskinligt lock. Gullök har jag sått i en märklig manick som jag hittade på plantskolan. Det är en underlig självvattnande konstruktion med odlingsceller i frigolit. Litet joxigt var det, jorden bara rasade rätt igenom de små cellerna. Men det är kul med manicker - jag är nog litet av en "materialsportare" ibland...

Några chilifrön blev det också, dels för att jag vill pröva nya sorter, dels för att jag är tveksam om plantorna som jag försöker övervintra i garaget kommer att klara sig. Och så sådde jag rosmarin. Jag provade rosmarin för första gången förra sommaren, och på friland blev det inte så mycket att hurra för direkt. Men den här sommaren kommer ju inte att bli så regnig och kall som förra, det kan jag aldrig tro!

Och det här är bara början - jag håller på att bli färdig med mina beställningar äntligen. Det blir en del spännande och oprövade saker: vildtomat från Impecta, Mariatistel (Silybum marianum), rankspenat (Hablitzia thamnoides) och fikonbladspumpa (Cucumis ficifolia) från Runåbergs, med mer. Dessutom naturligtvis "trotjänare" som har fungerat bra hos mig tidigare - broccolin Greenia från Runåbergs och rödbetan Regala från Lindbloms till exempel. Och så lök - fröer till gul lök, rödlök, silverlök, syltlök och schalottenlök. Jag har aldrig nånsin odlat sådan lök från frön förr, utan bara använt mig av sättlök. Man tycker ju att jag skulle kunna starta litet försiktigt, men det är helt omöjligt. Ska det fröodlas lök ska det göras ordentligt! Sen får vi se om jag står där i sommar med en massa misslyckade lökplantor och jagar runt efter sättlök... men den dagen den sorgen!

Jag har äntligen gått med i SESAM också! Jag fick ett brev härom dagen med en trevlig liten handbok i fröodling och två paket med fröer: ärt "Petit Pois" och något som hette "Härjedalsk skålrova". Det ska bli spännande att se vad det blir av dem! Det blir en massa ärtor i år, och eftersom de tydligen är lätta att fröodla ska jag försöka odla mina egna ärtfröer.

Men än så länge är sommarens trädgårdsland bara en avlägsen dröm, och litet såjord under naglarna...

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Vildtomat

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB