Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinter, bestämmer jag

Nå, nu är det väl vinter i alla fall? Jag har ju tjatat om det ett bra tag nu. Men 1 dm snö och minusgrader hela dagen är väl ett tecken? Jag bestämde mig för det i helgen i alla fall: nu är det vinter, och det är för sent att göra något mer i trädgårdslandet. Så det så!

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 4 november 1998.

Trädgårdsdagbokens stora betydelse

Jaha, så vad skriver man då om i sin trädgårdsdagbok? Jag måste erkänna att den har varit bra för min karaktär, den här trädgårdsdagboken. För trots att trädgårdslandet är ett av mina största intressen, händer det att latmasken pockar på när helgen kommer. Men så tänker jag: vad sjutton ska jag skriva om i trädgårdsdagboken nästa vecka då, om jag bara ligger framför TV:n hela helgen? Och så ger jag mig ut, och när jag väl börjat rensa ogräs eller gräva eller klämma larver njuter jag.

Trädgårdsdagboken har verkligen hjälpt mig att hålla igång arbetet och gett mig en extra morot att dokumentera vad som händer i odlingen och vad som fungerar från år till år. Det är fascinerande hur motivationen ökar när det finns en plats att notera både nederlag och framgångar. Det gör också att alla små experiment och förändringar i trädgården blir roligare att följa upp senare, och man slipper undra varför något gick galet eller extra bra.

Experiment med vinterförvaring av chilepeppar

Ja förresten, en trädgårdsrelaterad sak har jag gjort sen sist! Jag har burit ner de stackars bladfällande chilepepparplantorna i garaget. Min plan är ju att övervintra dem så jag slipper så nya nästa år, och så att jag kanske får en ännu tidigare start. Mycket ljus, litet vatten och sval temperatur tänkte jag mig. Nåja, mycket ljus är väl att ta i, de får ingen tillskottsbelysning och vinterdagarna är ju litet mörka här, men de står vid ett stort fönster. Litet vatten har de fått länge nu, men ändå verkar det som om en av jalapenoplantorna blivit övervattnad, den slokade trots att jorden var fuktig, och en del blad svartnade.

Men så var det ju det där med sval temperatur... Det blev nog litet väl sval temperatur där i garaget, vi har slagit av elementen under sommaren och hösten, och nätterna var kalla i helgen. Jag var så inställd på att de inte skulle ha det för varmt att jag inte tänkte på att de kunde få det för kallt. Max-min-termometern visade att det hade varit flera minusgrader första natten, och plantorna slokade betänkligt... Nu har jag dragit upp elementet litet i alla fall, så får vi se vad som händer.

Torkning av habaneros – småskaligt experiment

Jag gjorde ett litet experiment när jag hängde upp habaneros på tork för ett par veckor sedan. Jag har läst så många olika råd om hur man gör, en del säger att man ska trä upp dem genom stjälken, andra att man ska trä dem genom själva frukten och till och med skära upp några extra lufthål. Så jag hängde hälften i stjälken, och hälften stack jag lufthål i med en stoppnål och trädde tråden genom frukten. De med lufthål i har nästan torkat klart nu, och det verkar inte vara något fel på dem. De som jag trädde upp genom stjälken har knappt torkat alls, men det verkar i och för sig inte vara något fel på dem heller. Men har man stora mängder att torka kan jag tänka mig att det kan vara en fördel att de torkar fort så man kan stuva undan dem?

Att experimentera är precis sådant som gör det värdefullt att föra dagbok – då kan jag jämföra resultat från år till år och så småningom hitta den metod som fungerar bäst just hos mig. Det är också en trygghet, särskilt när man står inför nya utmaningar eller vill pröva nya sorter och odlingssätt, att kunna gå tillbaka och läsa sina gamla noteringar.

Reflektioner om tiden och engagemanget

Mycket av den glädjen och fördelen går igen hos andra odlare, och ännu fler tankar om tid och engagemang i trädgården hittar du i Upptagen, där jag reflekterar vidare kring trädgårdslivets ständiga balansgång.

Vintersäsongen – planering och eftertanke

Nu när jag har bestämt att det är vinter är det dags att börja fundera på vintersysslorna. Diska krukor och verktyg, städa i redskapsskåpet, sortera fröer som jag bara tryckt ner i en kartong under sommaren. Sen börjar det roliga: bläddra i frökataloger och trädgårdsböcker, rita kartor och planera nästa sommars trädgårdsland. Och så äta upp skörden förståss! Men först ska jag bara slappna av och njuta av att det är för sent att gräva mer, för det har jag bestämt.

Trädgårdsdagboken som inspirationskälla

Trädgårdsdagboken erbjuder alltså inte bara ett sätt att bli mer strukturerad och hålla reda på odlingsäventyr, utan fungerar också som min egen lilla historiebok över trädgårdens förändringar, experiment och drömmar. För alla som vill utveckla sitt odlande över tid kan jag varmt rekommendera att börja föra någon form av dagbok, oavsett om det är ett klassiskt anteckningsblock, digitala bilder eller en blogg — huvudsaken att det blir av!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB