Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Upptagen

Nej, skörden är inte upptagen. Det är jag som är så upptagen att jag varken hunnit höstskörda eller skriva någon dagbok förra veckan. Men här kommer veckans trädgårdsdagbok från norr!

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Tisdagen den 13 oktober 1998

En bra sak med att vara väldigt upptagen (eller heter det lat?...) och inte hinna skörda sina grönsaker är att man verkligen får se vilka sorter som klarar av ordentlig kyla.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

I förra veckan hade vi nätter med temperaturer ner under -7 grader, och dagar när isskorporna på vattenpölarna knappt hann tina. Jag gjorde ett entusiastiskt försök att plocka in bondbönorna, men när jag lyfte på fiberduken var de alldeles svarta.

Så nu vet jag att bondbönor inte gillar att frysa. Jag vet också att morötter bara blir sötare av litet frost. Marken är fortfarande inte frusen, kanske tack vare täckodlingen, så det är inga problem att rycka upp ett par morötter till middagen. Kålrötterna har blivit litet mindre mjälla, men smakrikare. Tyvärr har en del också hunnit bli litet träiga, det ska jag komma ihåg till nästa år.

Broccolin växer så smått fortfarande, i alla fall de livskraftigaste plantorna, och även här verkar frosten ha gjort dem sötare. Persiljan står också kvar, krusig och ståtlig. Även oregano och timjan verkar klara av kölden bra. Rabarbern däremot har svartnat och dött.

En anledning till att jag varit så upptagen är att jag varit på resa till sydligare nejder. Första helgen i oktober var jag på bröllop nära Uppsala, och på hemvägen passade jag på att träffa min "cyber-trädgårdskompis" för första gången. Ni vet, hon som skickat mig fröna till spansk körvel och kajplök som jag skrev om i min senaste dagbok. Vi sprang runt i hennes trädgård de få timmar jag var där, tittade på hennes odlingar och hönor, och pratade, pratade, pratade! Jag for hem med fickorna fulla av fröer, väskorna fulla med trädgårdstidningar och huvudet fullt av inspiration! Jag gillade särskilt hur hon utvidgade sina odlingar - genom att lägga träramar direkt på gräsmattan och fylla med jord! Enkelt och praktiskt, det ska jag göra. Jag har i alla fall alldeles för mycket gräsmatta, och så är jag för upptagen för att hinna klippa den...

Nu gäller det i alla fall att inte vara alltför upptagen de närmaste veckorna. I Kiruna, 35 mil nordväst om Vibbyn, har man redan snö. Så om jag ska få upp grönsakerna och få ner mitt fina fårgödsel i landet gäller det att lägga på ett kol, innan vintern slår till på riktigt. Vi får väl se vad jag har att rapportera nästa vecka!


"Bondbönorna innan frosten slog till".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB