Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växtvård och växtskydd

Växtvård och växtskydd inför vintern.

Av Annica Swartström, bl.a. FOR-rådgivare

Många av de välkända skadedjur och svampsjukdomar som brukar angripa våra trädgårdsväxter övervintrar i smittade blad, frukter, grenar, knoppar och stjälkar.

Flera faktorer påverkar förekomsten av de olika skadegörarna, inte minst väderleken spelar stor roll, både det väder vi har nu och det som komma ska i vinter och nästa vår.

En noggrann höstsanering i trädgården med insamling av angripet material, som därefter förstörs, ger visserligen inga garantier, men väl en möjlighet för oss att minska omfattningen av nästa års skadeangrepp.

Inga mögliga frukter kvar i träden
Fruktmögel eller gul monilia angriper både äpplen, päron och plommon, hos det senare kan hela klungor vara smittade. I år har mycket frukt först skadats av rönnbärsmalens härjningar och sedan sekundärt angripits av fruktmögel. De frukter som hänger kvar i träden över vintern fungerar som smittkällor och bör därför plockas bort och förstöras.

Klipp sönder angripna blad
Nedfallna blad med fläckar av skorv, vanligt på äpple och päron, utgör också en övervintrande smitthärd. Kratta ut angripna blad på gräsmattan och kör sönder dem med gräsklipparen. Skorv angriper förresten även frukterna hos äpple och päron, vissa sorter som exempelvis 'Lobo' är speciellt utsatta. Plocka bort och förstör skorviga frukter. Lägg varken blad eller frukter i trädgårdskomposten.

All potatis ska upp - även de minsta
Svampsjukdomen bladmögel, som först angriper potatisblasten och senare kan utvecklas till brunröta på knölarna, kan övervintra i de potatisar som blir kvar i landet efter skörd. Det är därför viktigt att ta upp all potatis, även de allra minsta.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Potatis för vinterförvaring bör skördas i om möjligt torrt och varmt väder. Sortera bort angripna och skadade knölar. Låt potatisen torka något innan den läggs i matkällare eller jordkällare.

Klipp ned växter med mjöldaggsangrepp
Mjöldagg är nog den vanligaste svampsjukdomen i trädgården. Den angriper en mängd olika växter både perenner, bär, buskar och träd. Vi känner väl bäst igen mjöldagg på rosor, sibirisk ärtbuske, krusbär och svarta vinbär, aster och växthusgurka. Mjöldagg är en svaghetsparasit, vilket innebär att den i första hand angriper plantor som mår dåligt av olika anledningar, främst av för lite eller för mycket vatten.

Mjöldagg övervintrar i vilande knoppar, på blad och stjälkar. Klipp bort angripna skott sent på hösten. Bränn eller förstör kvistar och skott. Lägg aldrig infekterade växtdelar på komposten. En kall vinter kan ha en viss sanerande effekt på svampens överlevnad.

Mota sork och rådjur i grind
Sorken lever i gångar gömda under och i skydd av frodig örtrik gräsvegetation exempelvis i diken och slänter. Perenner, kryddväxter, träd och buskar kan bli avgnagda, såväl ovan som under jord, av sorkens härjningar under vintern. Håll gräs och örtvegetation kortklippt i diken och slänter. Trampa till snön under fruktträden. Sätt gnagskydd runt trädstammar och hönsnät runt unga träd.

Täck jordgubbslandet med fiberduk
Jordgubbsplantor tycker inte om barmarksfrost utan vill ha snötäcke när det är vinterkallt. Under fiberduken blir varken svängningar i utetemperaturen eller snömängd lika märkbar. Dessutom skyddar duken mot fyrbenta besökare som brukar gilla jordgubbsblast. Låt duken ligga kvar över jordgubbsplantorna tills de börjar blomma i vår.

Rengör växthuset
Både skadedjur och svampar kan övervintra i växthuset. Spinnkvalster, som är ett gissel på växthusgurka, kryper in i skrymslen och vrår, tål kyla och kan övervintra i tomma växthus. Svampar lever kvar i växtrester. Röj ur växthuset efter avslutad skörd, avlägsna samtliga växtdelar, även ogräset. Skura väggar och spröjs med varmt såpvatten och spola växthuset med högt tryck på vattenslangen.

Motverka tjältorka (frystorka) på vintergröna växter
Växter, vilka behåller bladen kvar under vintern, kan om marken är frusen och de utsätts för starkt solljus drabbas av allvarliga bladskador. De vintergröna växterna avdunstar vatten från bladen och har ingen möjlighet att kompensera vattenförlusten eftersom marken är frusen.

Vattna plantorna rejält på hösten. Täck marken under buskarna med löv så att inte tjälen kan tränga så djupt ned i marken.


Fruktmögel på äpple - låt inte frukten hänga kvar över vintern.


Mjöldagg på svarta vinbär - klipp bort angripna skott sent på hösten.


Potatisbladmögel kan övervintra i småpotatisar i landet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB