Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växtvård och växtskydd

Höststädning minskar risken för skadegörare

Av Annica Swartström, bl.a. FOR-rådgivare

Många av de välkända skadedjur och svampsjukdomar som brukar angripa våra trädgårdsväxter övervintrar i smittade blad, frukter, grenar, knoppar och stjälkar. Flera faktorer påverkar förekomsten av skadegörarna – väderleken är särskilt avgörande, både när det gäller de förhållanden vi har nu och de som väntar till vintern och nästa vår.

En noggrann höstsanering i trädgården, där man samlar upp och förstör allt angripet material, ger visserligen inga garantier för en problemfri nästa säsong, men minskar ändå risken för återkommande skadeangrepp.

Håll träd och buskar friska

Inga mögliga frukter kvar i träden

Fruktmögel, eller gul monilia, angriper ofta äpplen, päron och plommon – ibland drabbas hela fruktklasar. Ett vanligt scenario är att frukten först angripits av rönnbärsmal och därefter blir infekterad av fruktmögel. Det är avgörande att plocka bort alla mögliga frukter som hänger kvar i träden över vintern eftersom de annars fungerar som smittkällor inför kommande säsong.


Fruktmögel på äpple – låt inte frukten hänga kvar över vintern.

Klipp sönder angripna blad

Nedfallna blad med fläckar av skorv, framförallt vanligt på äpple och päron, är en viktig övervintringshärd för smitta. Kratta gärna ut de angripna bladen på gräsmattan och kör sönder dem med gräsklipparen så att nedbrytningen går fortare. Skorv angriper både frukter och blad, särskilt på känsliga sorter som exempelvis 'Lobo'. Plocka även bort och förstör skorviga frukter. Blad och frukt med synlig angrepp ska inte läggas i trädgårdskomposten utan helst brännas eller bortskaffas i hushållsavfall.

Klipp ned växter med mjöldaggsangrepp

Mjöldagg är en av de mest förekommande svampsjukdomarna i svenska trädgårdar och angriper perenner, bärbuskar, träd och rosor. Särskilt brukar rosor, sibirisk ärtbuske, krusbär, svarta vinbär, aster och växthusgurka nämnas som mottagliga. Mjöldagg är en svaghetsparasit som utnyttjar växter som är stressade av för mycket eller för lite vatten. Sjukdomen övervintrar bland annat i vilande knoppar samt på blad och stjälkar. Klipp därför bort alla angripna delar sent på hösten och bränn eller kasta dem, men lägg dem aldrig i komposten. En kall vinter kan ibland ha en viss sanerande effekt på mjöldaggens överlevnad.


Mjöldagg på svarta vinbär – klipp bort angripna skott sent på hösten.

Höstdos för grönsakslandet

All potatis ska upp – även de minsta

Svampsjukdomen bladmögel angriper först blasten och kan därefter ge brunröta på knölarna. Sjukdomen kan övervintra i de småpotatisar som blir kvar i jorden efter skörd. Därför är det viktigt att ta upp all potatis, även de allra minsta, ur landet. Potatis för vinterförvaring bör helst skördas i torrt och varmt väder. Sortera bort skadade och angripna knölar och låt dem torka lite innan de flyttas till matkällare eller jordkällare.


Potatisbladmögel kan övervintra i småpotatisar i landet.

Vintertäckning och skydd

Motverka tjältorka (frystorka) på vintergröna växter

Vintergröna växter, exempelvis rhododendron och järnek, kan drabbas av svåra bladskador om marken är frusen och solen lyser starkt: växterna avdunstar då vatten från bladen men kan inte ersätta förlusten eftersom marken är frusen. För att motverka detta bör du vattna plantorna ordentligt under hösten och täcka marken under buskarna med ett lager löv, så att tjälen inte tränger så djupt.

Täck jordgubbslandet med fiberduk

Jordgubbsplantor uppskattar inte barmarksfrost, utan vill ha ett skyddande snötäcke under vintern. Genom att täcka landet med fiberduk jämnas svängningarna i temperatur och snödjup ut för plantorna. Duken förhindrar också fyrbenta gäster från att skada bladen. Låt fiberduken ligga kvar tills plantorna börjar blomma nästa vår.

Djurskydd och växthusstädning

Mota sork och rådjur i grind

Sorkar lever i gångar under marken, gärna där det finns riklig och frodig vegetation i diken och slänter. Deras härjningar kan skada perenner, kryddväxter, träd och buskar, både ovan och under jord. Håll därför gräs och örter kortklippta i känsliga områden, trampa till snön under fruktträden och sätt gnagskydd kring stammar samt hönsnät runt unga träd för att minimera risken för angrepp.

Rengör växthuset

Efter skörd ska växthuset städas ur ordentligt eftersom både skadedjur och svampsjukdomar kan övervintra där. Spinnkvalster, som ofta angriper gurka, gömmer sig gärna i springor och tål kyla. Fukt och växtrester ger dessutom svampar möjlighet att överleva vintern i växthuset. Ta bort alla växtdelar, även ogräs, och rengör växthuset noggrant: skura väggar och spröjs med varmt såpvatten och spola med högt tryck på vattenslangen för att minska risken för sjukdomar och skadedjur nästa säsong.

Sammanfattande råd

Att genomföra en noggrann höstsanering och följa dessa råd ger goda förutsättningar att minska risken för skador nästa växtsäsong, även om vädret alltid är en viktig osäkerhetsfaktor.

Läs mer om Växtskydd i växthuset för ytterligare tips om hur du håller grödorna friska även under vintervilan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB