Växtskydd i växthuset
Växtskydd i växthuset – förebyggande och effektiva metoder
I växthusets ombonade och skyddade miljö kan angrepp av skadegörare och sjukdomar snabbt sprida sig. Därför är det avgörande att arbeta både förebyggande och med direkta insatser för ett effektivt växtskydd.
Rent och hygieniskt växthus – grunden för lyckad odling
Den nya säsongen bör alltid starta med en noggrann rengöring av växthuset om det inte redan gjordes på hösten. Tvätta glas, krukor och lådor med varmt vatten och såpa, och rensa bort gamla växtrester. En sådan grundlig städning minskar risken för att skadedjur och sjukdomar övervintrar och ger växterna ett sunt utgångsläge.[6]
Välj robusta plantor och skapa rätt klimat
Val av frö och plantor är viktigt – satsa på motståndskraftiga sorter när det är möjligt. Undersök alltid växtmaterial, krukor och redskap noga innan de tas in i växthuset. Dyker det upp skadegörare, sätt omedelbart de drabbade växterna i karantän tills de är friska.
Ett gynnsamt klimat är också avgörande. På sommaren bör luftningsluckorna ofta stå på glänt, särskilt under kvällar och nätter, så att varm och fuktig luft ventileras ut, vilket minskar risken för svampsjukdomar. Anpassad ventilation stärker dessutom plantornas motståndskraft mot skadegörare.[5]
Kompost är utmärkt att blanda i växthusbäddarna för att förbättra jordstrukturen och tillföra näring. Men var noggrann – undvik växtrester från samma växtslag som du ska odla, eller sådana som kan bära på liknande sjukdomar, till exempel potatisbladmögel som också smittar tomat.
Välgörande närkontakt och tidiga insatser
Ett växthus kräver regelbunden passning. Det är både trevligt och nyttigt att vistas bland sina växter – då upptäcks snabbt sjuka blad eller plantor, som direkt bör tas bort för att minska smittspridning.[3]
Kom ihåg att skadedjur kan övervintra i växthuset, komma in utifrån eller följa med nya plantor. Ha därför alltid färdig 5% såplösning eller ett godkänt växtvårdsmedel till hands för att snabbt bekämpa vita flygare (mjöllöss), bladlöss och spinnkvalster. Spruta noga på både över- och undersidan av bladen, upprepa behandlingen efter några minuter och vid behov efter några dagar. Spinnkvalster kan också dämpas genom att du duschar plantorna med vatten regelbundet.
Om du upptäcker sorgmyggor (se Ht 1/2004, s 27), är det ofta ett tecken på att jorden är för blöt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och använd gula klisterremsor där de vuxna myggorna fastnar.
För envisa sköldlöss och ullöss behövs mer, då dessa är svårbekämpade. Plocka och gnugga bort dem, spruta därefter med 3 % såpsprit. På prydnadsväxter i kruka kan Provado Insektspinnar prövas (kemiskt bekämpningsmedel), men är angreppet stort bör plantan kasseras.
Biologisk bekämpning – nyttodjuren gör jobbet
I dag är biologisk bekämpning en naturlig del av både yrkesmässig och hobbyodling. Levande organismer, så kallade ”nyttodjur”, är effektiva och miljövänliga vapen mot skadedjur. Exempelvis används parasitstekeln Encarsia effektivt mot vita flygare, och rovkvalstret Phytoseiulus mot spinnkvalster.
Det är dock viktigt att komma ihåg att nyttodjuren är känsliga levande varelser. Biologisk bekämpning måste starta tidigt – så snart du ser angrepp. Djuren levereras per post, ofta i små flaskor eller på pappkort, och placeras direkt på plantorna. Efter insättning av nyttodjur får inga kemiska bekämpningsmedel användas, eftersom dessa även tar död på nyttodjuren. Om det är torrt gynnas inte rovkvalstren – duscha eller stänk vatten på plantorna så trivs de bättre.
Tillgången på nyttodjur till hobbyväxthus är begränsad och förpackningarna kan vara små och relativt dyra. Beställ gärna tillsammans med andra odlare eller hör med närmaste professionella handelsträdgård. Nyttodjur som rovkvalster och parasitstekel kan beställas via www.predator.se (Econova Predator, tel 042-329890). Observera att extra avgift för småpack tillkommer.
För biologisk bekämpning av sorgmyggor finns nematoder, exempelvis via Bionema (tel 090-197640) eller varumärket Weibulls, som säljs i välsorterade trädgårdsbutiker. De är enkla att använda, ofta i form av ett pulver som blandas med vatten och vattnas ut över jorden.
Vid frågor om biologisk bekämpning och växtskydd, kontakta gärna FOR:s eller Hushållningssällskapets trädgårdskonsulenter. Fakta finns även i Fakta Trädgård-Fritid nr 36 från SLU, 018-671100 samt på predator.se.
Tänk på miljö och lagstiftning
Vid kemisk bekämpning gäller särskilda regler kring användning, hantering och skyddsavstånd. Störst risk för läckage föreligger vid användning av kemiska medel; biologisk bekämpning med nyttodjur eller nematoder innebär ingen sådan risk. Var alltid noggrann och följ aktuella råd och rekommendationer.
Viktigaste åtgärderna för växtskydd i växthus
- Gör en grundlig rengöring av växthuset inför varje säsong.
- Välj friska, motståndskraftiga plantor och undersök noga allt växtmaterial.
- Satsa på god ventilation för att undvika svampsjukdomar.
- Fyll på med kompost – men undvik växtrester från samma växtslag och drabbade plantor.
- Kontrollera växterna regelbundet och ta snabbt bort sjukt eller angripet material.
- Använd såplösning, mekanisk bekämpning och biologisk bekämpning med nyttodjur där det är möjligt.
- Använd kemiska växtskyddsmedel endast i undantagsfall – och följ alltid lagar och restriktioner.
Med förebyggande hygien, tidiga insatser och biologisk mångfald i växthuset får du friska och kraftiga plantor – och undviker onödiga bekymmer med skadegörare och sjukdomar.[6][3][5]
För ytterligare information och aktuella produkter, se www.predator.se samt www.bionema.se. Se även tidigare artiklar i Hemträdgården 1/2004 s. 27 och 6/2003 s. 20.