Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växtskador på rosor

Lika mycket glädje som en frisk ros skänker lika mycket frustration känner vi när knoppar, blad och blommor blir fula och i värsta fall vissnar. Läs om de vanligaste växtskadorna på rosor, ohyra och svampsjukdomar, och vad du kan göra för att förebygga och bekämpa.

Av Katarina Kihlberg

En välmående ros är alltid en mer motståndskraftig ros. Ohyra och svamp- sjukdomar söker sig lättare till en ros som är svag. Förebygg därför alltid angrepp genom att ge din ros de bästa tänkbara förutsättningar vad gäller jord, gödning och vatten. Ta reda på hur din ros bör planteras och skötas innan du börjar odla den så blir glädjen desto större! Läs mer om detta: Allt om växtskydd - del 1.

Skadedjur

#Bladlöss#

Lössen är gröna eller röda och suger glupskt på rosens unga skott och knoppar och gör att blad och blommor kan missbildas. Åtgärd: Plocka och kläm ihjäl lössen. Spruta med såpalösning (1/2 dl till 1 l vatten) eller växtvårdsmedel som finns i garden centers eller handelsträdgårdar.

#Steklar#

Rosenskottstekeln lägger sina ägg i rosens skottspetsar. När larverna kläcks borrar de in sig i skottet som vissnar. Liten rosenbladstekel lägger ägg i rosens bladkanter vilket gör att bladen rullar ihop sig. Där inne lever sedan larven. Det finns även steklar som äter på rosornas knoppar. Åtgärd: Klipp bort skott och blad så snart de ser ut att börja vissna eller rulla ihop sig. Bränn dem. Detta är det mest effektiva eftersom stekelns livscykel bryts. Om larverna får kläckas och leva på rosen övervintrar de och lägger ägg nästa år.

#Blad- och knoppvecklare#

Flera arter av små nattfjärilar kan angripa rosor. I skottspetsarna brukar småbladen vara ihopspunna med fina trådar så att det bildas ett ”litet bo” där larven befinner sig. Du kan också se gnagskador på blad och blomknoppar då rosen är angripen. Åtgärd: Plocka bort larverna, eller snarare det ”lilla boet” för hand.

Svampsjukdomar

#Svartfläcksjuka#

Som namnet antyder får blad och ibland även skott brunsvarta fläckar. Efter ett tag gulnar angripna blad och faller av. I värsta fall kan hela busken tappa sina blad. I hög luftfuktighet och stilla väder frodas svampen som bäst. Åtgärd: Så snart du ser blad med brunsvarta fläckar bör du plocka bort dem och gräva ner någonstans på tomten. Var extra noga med att städa bort angripna växtdelar ur jorden på hösten, så att svampsporer inte ligger kvar under vintern. Svartfläcksjuka går också att bekämpa biologiskt tidigt på våren och på senhösten med trichodermasvampar, som finns att köpa i välsorterad trädgårdshandel. Läs om dem på Binabs hemsida

#Rosrost#

På våren får knoppar och skott orangeröda prickar som är lätta att missa. På sommaren är symptomen lättare att upptäcka då bladens undersida får tydliga orangefärgade prickar (sommarsporer). På hösten blir sporerna i stället svarta (vintersporer). På ovansidan får bladen gula eller röda fläckar innan de vissnar och faller av. Rosrost kan göra stor skada på plantan. Åtgärd: Det är inte lätt att bli av med rosrost. Trichodermasvampar (se svarfläcksjuka) kan hjälpa men det är långt ifrån säkert. Plocka bort så mycket drabbat växtmaterial som möjligt och gräv ner. Städa noga på hösten. Sök också så långt som möjligt efter rossorter som är resistenta eller motståndskraftiga mot rosrost.

#Rosmjöldagg#

En mjölig, vit beläggning lägger sig på blad, skott och knoppar. Den kan efterhand bli ordentligt tät och övergå i gråbrunt. Rossorter som ha mörkgröna, lite läderartade blad tenderar att angripas mindre. Åtgärd: Plantor som är saftspända (uppvattnade och spänstiga) står lättare emot mjöldagg vilket gör att rosen inte bör utsättas för torka, särskilt inte tidigt på säsongen. Plantera i näringsrik och vattenhållande jord och vattna vid torka. Sorter som sägs vara mottagliga mot mjöldagg bör inte planteras mot varma, soliga väggar eller murar eftersom där ofta blir torrt. Gör ett eget växtvårdsmedel för att bekämpa mjöldagg: 2 tsk bikarbonat och 2 tsk såpa tillsätts i en liter vatten. Spreja regelbundet under hela säsongen och börja så tidigt som möjligt.

Mer eller mindre mottagliga rosor

När du ska välja en ros till din trädgård är det bra att ta reda på om sorten är speciellt mottaglig mot vissa sjukdomar. Det finns mer eller mindre resistenta sorter. Ska du plantera rosen på en lite dragig plats där jorden lätt torkar bör du söka efter en rossort som är motståndskraftig mot svampsjukdomar.

Om en ros drabbas hårt av svampsjukdomar år efter år kan det vara dags att gräva upp och slänga den. Men ge inte upp efter en säsong! Det kan vara väder och vind just den säsongen som gjorde att angreppen blev kraftiga. Låt det gå några säsonger innan du dömer ut en ros och hjälp den på traven med god skötsel!

Läs också: Allt om växtskydd - del 1. Allt om växtskydd - del 2 Allt om växtskydd - del 3

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB