Växtskador på rosor
En välmående ros står alltid bättre emot angrepp
Rosor som växer kraftigt och får rätt omvårdnad är mycket mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar än stressade eller svaga plantor. Ohyra, svampsjukdomar och andra problem söker sig oftare till rosor som redan är försvagade av närings- eller vattenbrist. Förebygg därför alltid angrepp redan från start genom att välja en bra planteringsplats, använda näringsrik, väldränerad jord och se till att din ros får lagom med vatten och gödsel under säsongen. Läs mer om grundläggande hjälp för friska rosor:
Allt om växtskydd – del 1.
Skadedjur på rosor
Bladlöss
Bladlöss är mycket vanliga på rosor och kan snabbt föröka sig i stort antal, särskilt under varma perioder. De är gröna eller röda och suger näring ur rosens unga skott och knoppar, vilket leder till missbildade blad och blommor och försvårar tillväxten.
Så bekämpar du bladlöss
- Plocka och kläm ihjäl lössen för hand eller spola bort dem med en kraftig vattenstråle.
- Spraya med en såpalösning (1/2 dl såpa till 1 liter vatten) eller använd ett växtvårdsmedel från butiken.
- Undvik att behandla i starkt solljus – spraya på morgon eller kväll.
- Upprepa behandlingen vid behov.
Läs gärna mer om skadedjursbekämpning i Allt om växtskydd – del 2.
Steklar
Flera arter av steklar angriper rosor. Rosenskottstekeln lägger sina ägg i skottspetsarna, där larverna borrar sig in och får skotten att vissna. Den lilla rosenbladstekeln lägger istället sina ägg längst med bladkanterna, vilket gör att bladen rullar ihop sig till ett skyddande bo åt larven. Vissa steklar angriper även blomknopparna.
Så bekämpar du steklar
- Klipp genast bort vissna eller hoprullade skott och blad.
- Bränn angripna växtdelar direkt, så att stekelns livscykel bryts.
- Var noggrann med städningen under hela säsongen.
Blad- och knoppvecklare
Små nattfjärilar (vecklare) lägger sina ägg i skottspetsarna, där larverna sedan spinner in unga blad i ett litet "bo" av silkestrådar. Här äter och gnager de på både blad och knoppar.
Bekämpning
- Leta aktivt efter dessa ”bon” och plocka bort dem för hand, gärna direkt när du ser dem.
Du finner fler tips i Allt om växtskydd – del 2.
Svampsjukdomar på rosor
Svartfläcksjuka
Detta är en av de allra vanligaste svampsjukdomarna hos rosor i Sverige. Blad och ibland även unga skott får brunsvarta fläckar som breder ut sig, bladen gulnar och faller till marken, ibland så mycket att busken t.o.m. tappar alla blad. Svampen gynnas av fuktig luft och stillastående väder.
Motåtgärder
- Plocka genast bort alla angripna blad och gräv ner dem någonstans utanför rabatten.
- Städa noggrant bort sjuka blad på hösten, så att svampsporer inte övervintrar.
- Prova att använda biologiska växtskyddsmedel med trichodermasvampar, tillgängliga i välsorterade trädgårdsbutiker, särskilt som förebyggande behandling på våren och senhösten.
Läs mer om trichoderma och svartfläcksjuka i Allt om växtskydd – del 3.
Rosrost
Rosrost visar sig först som orangeröda prickar på skott och knoppar under våren. På sommaren bildas tydliga orangeröda prickar på bladens undersida, medan höstens sporer oftast är svarta. På bladen syns gula eller röda fläckar på ovansidan innan de vissnar och faller av. Rosrost är svår att bli av med och kan försvaga hela plantan.
Bekämpning
- Plocka och gräv ner så mycket drabbat växtmaterial som möjligt.
- Städa extra noga på hösten.
- Trichodermasvampar kan prövas även här, men den bästa långsiktiga förebyggande åtgärden är att välja motståndskraftiga rossorter.
Läs mer om olika sorter i Doftande buskros.
Rosmjöldagg
Rosmjöldagg känns igen på den karakteristiska mjöliga vita beläggningen på blad, skott och knoppar, som senare kan bli gråbrun. Särskilt mottagliga är rossorter med ljusare och mjukare blad, medan mörkgröna, läderartade blad drabbas sällan.
Att förebygga och bekämpa mjöldagg
- Se till att dina rosor har jämn tillgång på vatten, särskilt tidigt under säsongen.
- Plantera i djup, näringsrik och fukthållande jord.
- Placera inte känsliga rossorter mot varma, soliga väggar eller murar.
- Gör egna växtvårdsmedel: Blanda 2 tsk bikarbonat och 2 tsk såpa i 1 liter vatten och spraya regelbundet under säsongen, gärna förebyggande.
Utförligare råd hittar du i Sköt om rosorna.
Välj rätt ros för platsen
Innan du planterar rosor i trädgården, ta reda på om sorten är speciellt känslig för vissa sjukdomar eller om den räknas som motståndskraftig. Om du ska plantera på en plats där det ofta är torrt eller stor växling i fuktighet, sök gärna efter rossorter som är mindre mottagliga för svampsjukdomar eller insektsangrepp, såsom rekommenderas i Doftande buskros.
Om en ros ändå drabbas hårt av svampsjukdomar år efter år kan det bli aktuellt att byta ut den. Men ge inte upp efter ett enda dåligt år – ibland är det vädret som gör att sjukdomar sprider sig extra mycket just den säsongen. Vänta ett par säsonger och stötta rosen med extra god skötsel innan du ger upp!
Friska rosor med förebyggande skötsel
Problem | Åtgärd |
---|---|
Bladlöss | Plocka/kläm, duscha bort, såpalösning |
Steklar | Klipp och bränn angripna delar |
Vecklare | Plocka bort larvbon |
Svartfläcksjuka | Rensa bort blad, städa noga, trichoderma |
Rosrost | Klipp och gräv ner, välj resistenta sorter |
Rosmjöldagg | Jämn vattning, bra jord, bikarbonatspray |
Ge alltid dina rosor de bästa förutsättningarna – god jord, regelbunden näring och tillräckligt med vatten – för att förebygga problem. Välj robusta och motståndskraftiga sorter, och var noggrann med att tidigt ta bort angripna växtdelar. Med god skötsel och en uppmärksam blick maximerar du dina rosors glädje och blomsterprakt år efter år.
Läs vidare om bland annat bekämpning, växtskydd, val av ros och skötsel här:
Allt om växtskydd – del 1.
Allt om växtskydd – del 2.
Allt om växtskydd – del 3.
Sköt om rosorna
Doftande buskros