Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Allt om växtskydd - del 2

Första avsnittet av Allt om växtskydd handlade om vikten av att skapa bästa möjliga förutsättningar för växterna att stå emot angrepp av skadedjur och sjukdomar. Hur mycket vi än jobbar förebyggande kan vi dock inte trolla bort dem från jordens yta, vilket gör att kunskap om vilka de är kan vara bra att ha!

Av Katarina Kihlberg

Våra prydnads- och nyttoväxter kan drabbas av många olika sorters skador som vi har mer eller mindre makt över. Det är bra att veta lite mer om vilka hoten är för att sedan skaffa kunskap om vad vi kan göra åt dem.

Mekaniska skador

Alla vet hur en tidigare så ståtlig riddarsporre kan se ut efter en hagelstorm. Hade den dessutom inget växtstöd är det inte mycket kvar av blomsterprakten! Våra växter kan också skadas av häftiga regn och av blåst. Till mekaniska skador räknas också sånt som maskiner, stötar och slag kan åstadkomma.

Ickeparasitära skador

Jag tjatar gärna om vikten av att anpassa växtvalet i trädgården efter de förhållanden som råder, inte tvärtom. Vi har ett visst klimat där vi bor, på vår tomt och till och med på olika delar av vår tomt. Temperatur-, ljus-, mark- och fuktförhållande − allt påverkar våra växter och kan skada dem om det blir fel. Det tar inte många minuter när du inhandlar en växt att ta reda på hur den vill ha det för att trivas som bäst. Sen kan vi förstås inte rå på extrem kyla, höga temperaturer, långvarig torka eller för den delen luftföroreningar som också påverkar våra växter.

Parasitära skador

Nu kommer vi till det som vi oftast tänker på när det gäller skador på växterna − skadedjur och sjukdomar!

#Skadedjur#

Hit räknas skalbaggar, löss, kvalster, stritar, vivlar, flyn, sniglar, snäckor, nematoder, fjärilar, myggor, steklar med flera. Viktigt att tänka på är att alla dessa ingår i ett naturligt system och kan ha en viktigt uppgift att fylla. Men att få hem dem hungriga i tusentals till våra trädgårdar vill vi ändå undvika. En annan bra kunskap är att många skadedjur bara stannar på dina växter en kort period så när du väl upptäcker skadan är det inte så mycket mening med att sätta in bekämpning. Mer om detta i nästa avsnitt!

#Sjukdomar#

Bakterier, virus och svampar kan verkligen ställa till det. Dock gäller även här att bakterierna och svamparna är viktiga inslag i naturen, inte minst för att bryta ner döda växter och djur. Men på trädgårdsväxterna kan de göra stor skada och leder inte sällan till att vi måste slänga hela växten.

I nästa avsnitt ska vi prata om hur du ska tänka för att kunna diagnostisera växtskador.

Läs också: Allt om växtskydd - del 1 Allt om växtskydd - del 3 Skadedjur&Sjukdomar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB