Växthus, Drömmar av glas
Växthus och Orangerier: Drömmar av Glas och Historisk Överblick
Växthus har länge fascinerat människor med sin förmåga att förena natur och arkitektur – en upplevelse som fångas mästerligt i Tina Hellbergs bok Växthus: Drömmar av glas. Den här mycket vackra boken förtjänar verkligen att få sin plats på soffbordet, lätt tillgänglig att bläddra och läsa i för att vederkvicka sin själ mellan vardagssysslorna.
Känsla och Inspiration
I sitt förord förklarar författaren att avsikten har varit att förmedla känslan av frisk fuktighet och värme, det välbehag som infinner sig när man andas in doften av blommor och grönt. Och det lyckas man verkligen med. Man vill dröja kvar i de gamla växthusmiljöer som Tina Hellberg och medförfattaren Malin Löfstrand, med odlingstext, så omsorgsfullt beskriver. Hela boken andas smak, förfining och inspiration – med en vacker layout, tilltalande och lättläst stil, samt bilder så vackra att de nästan doftar genom pappret.
Bredd i Skildringen
Bokens charm ligger också i dess bredd: här skildras både gamla, ibland lite slitna växthus från svenska slott och herrgårdar och moderna växthusmiljöer vid väletablerade plantskolor och handelsträdgårdar. Med stor omsorg och detaljrikedom skildras dessa platser i såväl text som bild, och varje växthus får sin unika berättelse. Detaljerade beskrivningar visar hur man på 1800-talet, med inspiration från Frankrike och Tyskland, uppförde eleganta orangerier med botaniska samlingar, ofta som delar av större park- och trädgårdsanläggningar ritade av tidens mest berömda arkitekter.
Historisk Översikt
Boken förmedlar också intressanta inblickar i växthusets historia i Sverige. Växthus och orangerier har en lång tradition, med rötter redan från 1600-talet då citrus, lager, fikon och andra exotiska växter importerades. Dessa samlingar, kända som orangerier, användes initialt av slott, herrgårdar, kloster och universitet – då både konstruktionerna och växterna var kostsamma och krävde noggrant arbete. Under 1700- och 1800-talet växte företeelsen i både omfattning och popularitet, och blev snart en tydlig statussymbol hos de välbeställda. Orangerier och växthus kom att uppföras som viktiga inslag i park- och trädgårdsanläggningar, ofta inspirerade av utländska förebilder och ny teknologi för uppvärmning och ventilation. Exempel som Palmhuset i Göteborg och Bergianska trädgården i Stockholm vittnar om denna tidsepoks ambition och fascination inför det exotiska.
Praktiska Råd och Odlingstips
Växthus: Drömmar av glas är dock inte bara ett praktverk för nostalgiska tillbakablickar. Här ges också värdefulla anvisningar för dagens växthusodlare – från tips om inredning och urval av växter till val av jord och skötsel. Boken inspirerar till att skapa grönskande miljöer, oavsett om du har ett litet orangeri eller drömmer dig bort till storslagna växthusdrömmar.
Den som intresserar sig för citrusväxter och dess historia och odlingsråd kan med fördel läsa vidare i artikeln Citrus i kruka, som kompletterar bokens odlingstips och vidareförmedlar kunskap om dessa klassiska växter.
Jag kan inte annat än varmt rekommendera den här utsökt välskrivna och vackra boken, inte minst för de omfattande litteraturanvisningarna och dess sätt att förena historik och praktiska råd. En bok att återvända till – oavsett om du vill njuta av vackra bilder, inspireras till egen odling eller fördjupa dig i växthusens historia.
Titel: Växthus – Drömmar av glas
Författare: Tina Hellberg
Text om odling: Malin Löfstrand
Foto: Stellan Herner
Bandtyp: Inbunden
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-518-4209-2
Läs också Citrus i kruka för mer inspiration kring odling i växthus och orangerier.