Vårväxter i kruka
Vårens krukor – kreativitet och frihet
Text och bild: Anna Theorin
Jag älskar att komponera ihop olika sorters teman för mina krukor varje vår. Det är något speciellt med att blanda varma, färgsprakande nyanser som orange och lila, eller att istället välja svala, lugnande toner i grönt och ljusgult. Jag försöker gärna att låta alla mina vårkrukor matcha varandra så gott det går, men det är egentligen friheten i krukodlingen som är det riktigt underbara. När man odlar i kruka behöver man inte anpassa sig till platsens jordmån eller läge – allt är möjligt, och man skapar sin egen stil och sitt eget uttryck. Man gör som man vill. Är det inte fantastiskt!
Färgkombinationer som inspirerar
Att leka med olika färgkombinationer är något av det roligaste – ibland använder jag kontrasterande färger som orange och rosa, andra gånger går jag ton i ton för ett mer harmoniskt intryck. Det är bara fantasin som sätter gränser. Det stimulerar kreativiteten att blanda olika sorters växter i samma kruka – både perenner, annueller och varför inte en formklippt myrten som mittpunkt? Ibland känns det som om det saknas något, och då brukar jag sticka ner kvistar och grenar för att få till pricken över i:et.
Personliga favoriter för pricken över i:et
Speciellt grenarna från kornell i olika färger eller dekorativa, vridna grenar från ormhassel är personliga favoriter som verkligen ger krukan mer karaktär.
Skötsel av växter i kruka
Många av de perenna växter jag använder får stå kvar i sina krukor året runt. Har man mindre krukor kan det vara bra att byta ut jorden varje år, men i de stora krukorna fyller jag bara på med kogödsel årligen och byter ut all jord ungefär vart fjärde år. Viktigt är att komma ihåg att kontinuerligt gödsla växterna under hela säsongen – jag vattnar med hönsgödsel utspädd i vatten eller använder flytande näring som BioBact.
Favoritväxter för säsongens krukor
När jag väljer säsongens första växter satsar jag ofta på några favoriter som får stå kvar hela sommaren och vara bas i arrangemanget – till exempel alunrot, myrten, klöver, murgröna, klätterbenved och olika dekorativa gräs.
Tips för långvarig plantering
Andra växter, som penséer och lökväxter, byter jag successivt ut mot sommarblommor och annat när säsongen förändras. På så vis får man en stadig grund i sina vårkrukor, och planteringen får chans att växa till sig, bli frodig och följa med över flera årstider.
Skapa din egen vårplantering
Jag hoppas att du känner dig inspirerad att skapa egna vårplanteringar! Tveka inte att experimentera med färger, form och olika växtkombinationer – kom ihåg att det är du som bestämmer och att det finns oändliga möjligheter. Vill du ha fler tips för att få en vacker trädgård redan nu på våren, kan du läsa mer om vad som är bra att göra i trädgården i mars här.
Och framför allt – glöm inte att njuta av din trädgård. Nu är det vår, och hela den frodiga säsongen ligger framför oss!