Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårväxter i kruka

Det är en speciell känsla att plantera sina första vårväxter för året. Nytt, fräscht. Ut med granar och röda äpplen. In med pasteller, ljust gröna blad som svajar i vårvinden. Penséer som efter en kall natt sträcker på sina ryggar för att möta solens strålar. Man känner sig lätt i hela kroppen. Som om man har väntat på detta hela vintern.

Text och bild: Anna Theorin

Jag älskar att komponera ihop olika sorters teman för mina krukor varje vår. Varma, färgsprakande färger, med orange och lila. Eller svala färger i grönt och ljusgult. Jag vill att alla mina vårkrukor matchar varandra så gott det går. Men det är det som är det underbara med att odla växter i kruka överlag. Man väljer precis själv hur man vill att allt ska se ut, utan tanke på jordmån eller läge. Man gör precis som man vill. Är det inte fantastiskt!

Att använda sig av olika kontrasterande färger som orange och rosa eller gå ton i ton. Det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan även blanda olika sorters växter i samma kruka, perenner, anueller eller varför inte en myrten mitt i det hela. Jag brukar även använda mig av kvistar och grenar i de krukor jag känner att det fattas nått i. Lite som pricken över i:et. Grenar från korneller i olika färger eller vackra skruvade ormhasselgrenar är favoriterna.

Många av mina perenna växter får stå kvar i krukorna året runt, om man använder små krukor kan man byta ut jorden varje år men i mina stora fyller jag på med kogödsel varje år och sen byter jag ut all jord i krukorna cirka var fjärde år. Det gäller dock att gödsla dem kontinuerligt under året. Jag blandar hönsgödsel med vatten eller BioBact och gödslar med.

När jag väljer årets första växter så brukar jag använda mig av några som kommer att få stå kvar hela sommaren. Då byts bara vissa växter ut. Det kan vara Alunrot, Myrten, Klöver, Murgröna, Klätterbenved eller olika sorters gräs. Då byts bara till exempel penséer och lökar ut efter hand mot säsongens växter. På så sätt får man en bra bas i krukorna som växer till sig och blir frodig och hänger med under flera årstider.

Jag hoppas att ni fått lite inspiration till era egna vårplanteringar...

...och glöm nu inte av att njuta av er trädgård, det är vår och hela säsongen ligger framför oss!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB