Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - mars

I mars lever vi i skilda trädgårdsvärldar i olika delar av landet. Där snön fortfarande ligger djup kan ni njuta av att ljuset kommer tillbaka och att solen börjar värma. Den första dagsmejan kanske får vårandarna att vakna och bjuda till härliga utflykter. I södra delen av landet handlar mars om en blandning av glada vårlöften och kalla bakslag. Men det finns en del du kan göra utomhus när vädret tillåter!

Av Katarina Kihlberg

Bra att göra ute

Gör fint på trappan! Bor du i trakter som fortfarande är vackert snötäckta är tiden inte inne att börja fixa på trappan ännu. Men där snön har smält bort kan det se ganska trist ut nu med gammalt granris och vissen ljung som skräpar i krukor och korgar. Städa, släng, snygga till och åk sedan och köp dina första penséer. De klarar några köldgrader och lyser upp fantastiskt fint! Läs mer om: Vår med penséer.

Beskär dina prydnadsbuskar om behov finns. Läs om hur du gör: Beskära prydnadsbuskar på vårvintern

Om mars blir varm kan det mot slutet av månaden vara bra att börja hålla koll på rotogräs i rabatterna, de vaknar fortare än du anar! Ju snabbare du börjar rensa, desto lättare går det när de ännu är späda och jorden är porös och fuktig.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Städa växthuset och drivbänkarna nu och gör dem startklara. De tidigaste sådderna kanske kan göras redan från mitten på månaden om du har en s.k. frostvakt i växthuset. Isolera vid behov med bubbelplast. En tunna med vatten kan också fungera som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

Städa gärna uteplatsen så fort det går, så att du sedan kan ta fram en stol och njuta av de första varma, soliga dagarna med en kopp kaffe ute utan att behöva röja just då när solen skiner som skönast!

Ta bort hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren, om du inte gjorde det i höstas.

Håll utkik efter vårpigga mördarsniglar i slutet av månaden. Ju tidigare du börjar plocka bort dem desto mindre hinner de föröka sig. Läs mer: Den fruktade mördarsnigeln

Grönt och skönt inne

Har du dahliaknölar i lagring kan du kolla hur de mår. I slutet på månaden eller i början på nästa är det dags att börja fördriva dem för senare utplantering. Plantera dem i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga. Toppa gärna för att de ska grena sig.

Klipp ner dina övervintrande pelargoner och fuchsior. Ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt. Se hur du klipper dina pelargoner - Väck dina pelargoner nu!

Börja så sakteliga gödsla krukväxterna igen. Ta halv dos och lite längre intervaller i början, öka sedan till normalintervall och -dos.

Läs också: Marstips från forumet!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB