Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårstäda växthuset!

Nu när vårens odlingssäsong närmar sig, är det hög tid att vårstäda växthuset. Även om du gjorde det ordentligt i höstas, så är det viktigt att städa igen för att få bort ev. övervintrande svampsporer och skadedjur. Jag går igenom vad du ska tänka på!

Av Sylvia Svensson

Börja med att bära ut alla lösa inventarier som också kan behöva en uppfräschning, så det går lättare att komma åt överallt.

Tvätta bort kalk

Har du kanske kalkat glaset förra sommaren mot alltför stark sol, så bör du tvätta bort kalkresterna på utsidan, så att solljuset kommer växterna till godo. Tvätta även på insidan så att det blir rent och trevligt att arbeta där inne.

Dessutom fastnar inte alger och smuts så lätt om du putsar fönstren flera gånger per år, vare sig du har kalkat eller inte.

Vårda växthusets stomme

Har du aluminiumstomme, putsa de olika hålrummen extra noga med varmt vatten och grönsåpa, samt hörnor och sockelprofilens kanter så att du kommer åt eventuella parasiter och alger.

En trästomme behöver ännu mer vård. Du kan behöva måla om och ev. kitta om glasrutor som sitter osäkert. Står växthuset på träsockel, kan denna behöva oljas in. Se över ditt växthus noga och bestäm vad som behöver göras i år och vad som kanske kan vänta till nästa år.

Skölj av med vatten

Efter att du borstat alla skrymslen noga, kan du skölja med vattenslangen. Visst blir du blöt och hela växthuset kommer att droppa av vatten, men om du väljer en solig, varm dag och ventilerar både via luckor och dörrar, så torkar det snabbt. Och känslan är härlig!

En högtryckstvätt kan ha sina fördelar, i första hand på utsidan och om man har ett stort växthus där man annars har svårt att nå upp. Annars skvätter det kanske för mycket för att det ska vara behagligt. Tänk på vilket tryck och vilken munstycke du väljer, särskilt om du har lackerade profiler. På mindre växthus sitter glasen ofta med clips, tänk då noga på hur du riktar strålen, den är kraftig!

Smörj lucköppnare och gångjärn

Har du automatiska lucköppnare, smörj gärna dess rörliga stag. Släpp ev. spärren på luckan så att den svarta kolven inte går sönder när den försöker öppna den spärrade luckan på våren! Eller ännu hellre bör du ha skruvat bort kolven över vintern.

Har du manuella lucköppnare med kuggstång, bör dessa smörjas med kuggstångolja. Smörj också gångjärnen i dörrar och luckor när du ändå håller på.

Odlar du i krukor eller bädd?

Om du odlar i krukor bör du ta ut dem redan på hösten och tömma och göra rent, om krukorna inte hyser växter som ska övervintras i dem, förstås. De övervintrande växterna med sin torra jord kan du bära ut nu på våren och plantera om. Häll den gamla jorden i komposten och diska krukorna med varmt vatten innan du planterar om och tar in dem i växthuset igen.

Det är lite knepigare att städa om du odlar i jordbädd än om du odlar i krukor. Odlar du i jordbäddar bör du byta ut hela jorden om du haft svamp- eller skadedjurangrepp. Annars kan det räcka med att tillföra ny jord och gödsla med höns- eller kogödsel.

När du väl har gjort rent, är det en fröjd att börja odla i det fräscha växthuset igen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB